ΕΛΛΑΔΑ

Απόφαση «βόμβα» του ΣτΕ για δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επίδομα αδείας

Απόφαση «βόμβα» του ΣτΕ για δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επίδομα αδείας
EUROKINISSI/ ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Ανατροπή της θετικής απόφασης για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές σε δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας φέρνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε το αντίθετο.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι περικοπές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας (13ος και 14ος μισθός) των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, κ.λπ. είναι συνταγματικές.

Λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές και τις εκλογές των ΟΤΑ, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου «ακυρώνει», σύμφωνα με πληροφορίες, τις θετικές για τους δημοσίους υπαλλήλους περσινές αποφάσεις της επταμελούς σύνθεσης του ΣΤ΄ Τμήματος του ΣτΕ, με αποτέλεσμα να κλείνει οριστικά το ζήτημα των δικαστικών διεκδικήσεων των δημοσίων υπαλλήλων για την περικοπή των δώρων-επιδομάτων και την αναδρομική είσπραξη τους.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ, είχε κρίνει ότι οι περικοπές των δώρων-επιδομάτων αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Συγκεκριμένα, το ΣΤ΄ Τμήμα με τις υπ΄ αριθμ. 2626-2635/2018 αποφάσεις του είχε κρίνει ότι αναγνωρίζεται μεν ότι ο νομοθέτης εκτιμώντας τις κρατούσες κοινωνικές συνθήκες μπορεί να προβαίνει σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος, ωστόσο «επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά περικοπή την αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγόμενων, ειδικότερα δε, θεσπίζεται πλέον με αυτήν, όχι περεταίρω μείωση, αλλά κατάργηση των ετήσιων αποδοχών».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του ΣΤ΄ Τμήματος τόνιζαν μάλιστα ότι «τα επιδόματα, εορτών και αδείας, συνδέονται από τη φύση τους με τις αυξημένες ανάγκες που ανακύπτουν κατά τις εορταστικές περιόδους και κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, οι οποίες ανάγκες συντρέχουν για όλους τους υπαλλήλους ανεξάρτητα από το μισθό του καθενός». Ωστόσο το όλο θέμα είχε παραπεμφθεί για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ

Η συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ είχε γίνει την 1η Φεβρουαρίου του 2019 και εισηγήτρια των υποθέσεων ήταν η σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνα Φιλοπούλου.

Όμως, σοβαρή οικογενειακή υπόθεσή της την ανάγκασε να απουσιάζει από το δικαστήριο και η πρόεδρος του ΣτΕ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όρισε νέα εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Ελένη Παπαδημητρίου.

Η νέα εισηγήτρια τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας των περικοπών των τριών δώρων τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «οι περικοπές αυτές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ούτε εκ του λόγου ότι αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που παρέχει δέσμη μέτρων για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, προϋπόθεση η οποία αποτελεί αναγκαίο -όχι όμως και επαρκή- όρο για τη συνταγματικότητα των εν λόγω περικοπών».

Ωστόσο, η Ολομέλεια του ΣτΕ κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της συνταγματικότητας των περικοπών των τριών δώρων των δημοσίων υπαλλήλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ