ΕΛΛΑΔΑ

Αυτό είναι το «μυστικό» της δυνατής φιλίας

Αυτό είναι το «μυστικό» της δυνατής φιλίας

«Γνωρίζει ποιος είσαι, καταλαβαίνει πού ήσουν, αποδέχεται αυτό που έχεις γίνει και, ακόμα, σου επιτρέπει ευγενικά να εξελιχθείς». Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ τη διαχρονική αξία ενός φίλου, που πολλαπλασιάζει τις χαρές και διαιρεί τις λύπες. Τι είναι, όμως, αυτό που διαχωρίζει τις παντοτινές φιλίες από τις περιστασιακές; Ποιο είναι το «μυστικό» αυτής της σπουδαίας αρετής, που παραμένει για πάντα μια γλυκιά ευθύνη μεταξύ δύο προσώπων;

Οι αριθμοί και η διάρκεια στο χρόνο

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ο άνθρωπος, ως κατ' εξοχήν κοινωνικό ον, χρειάζεται περίπου 50 ώρες συναναστροφής για να εξελίξει μια γνωριμία σε τυπική φιλία, 40 ώρες για να τη μετατρέψει σε αληθινή φιλία και πάνω από 200 ώρες για να την αναπτύξει σε μια πραγματικά «δυνατή» φιλία. Μάλιστα, καθόλη τη διάρκεια της ζωής του γνωρίζει από 250 έως 5.500 ανθρώπους. Από αυτούς, τους 120 τους χαρακτηρίζει ως «γνωστούς» και μόλις τους 10 με 20 ως στενούς «φίλους».

Ο αριθμός, ωστόσο, των πραγματικά έμπιστων φίλων είναι πολύ μικρότερος. Εκείνα τα πρόσωπα στα οποία θα εξομολογηθεί κάποιος τα «εσώψυχά» του, παρέα με μία μπύρα FIX Hellas στο χέρι σε ένα παραλιακό ταβερνάκι ακριβώς όπως παλιά!

f2

Ανεξάρτητα, όμως, από την προσπάθεια των επιστημόνων να αποκωδικοποιήσουν τα ποσοτικά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ανθρώπινων σχέσεων, η εμπειρία και η πραγματική ζωή δείχνουν ότι οι αληθινοί φιλικοί δεσμοί για να επιβιώσουν χρειάζονται ένα μόνο συστατικό: Διάρκεια στο χρόνο. Είναι εκείνο το κοινό χαρακτηριστικό, που κάνει όλες τις δυνατές φιλίες να… είναι FIX και ένας από τους λόγους, που «ακόμα κι αν αλλάξει η εμφάνιση, η καρδιά μένει πάντα ίδια».

Και κάπως έτσι η δύναμη της φιλίας κάνει το χθες να μοιάζει με το σήμερα και βοηθά κάθε στιγμή να μετατραπεί σε ατόφια μνήμη για το μέλλον. Όσα χρόνια και αν περάσουν, η μόνη διαφορά μεταξύ δύο πραγματικών φίλων θα είναι μονάχα το στέκι όπου θα απολαύσουν την αγαπημένη τους μπύρα FIX Hellas, που συνόδευε τις συζητήσεις τους στο ταβερνάκι της γειτονιάς, πριν από μία εικοσαετία.

Ο «θεμέλιος λίθος» και η αξία της FIX Hellas

Σε αυτήν τη γλυκιά νοσταλγία του παρελθόντος μας ταξιδεύει και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης με τον Άλκι Κούρκουλου, οι οποίοι ξανασμίγουν στην τηλεοπτική οθόνη μετά από 20 χρόνια, υπενθυμίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τη διαχρονική αξία μιας φιλίας, που αναδείχθηκε σε «σύμβολο» μιας ολόκληρης γενιάς. Πρόκειται, εξάλλου, για ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα χημείας και δεσίματος μεταξύ φίλων, το οποίο φανερώνει με τη σειρά του ότι ο χρόνος είναι ο θεμέλιος λίθος των ανθρώπινων σχέσεων.

3

Η φιλία, τόσο των πρωταγωνιστών της τηλεοπτικής παρέας του «Λόγω Τιμής», που σημάδεψε τις καρδιές εκατομμυρίων Ελλήνων τη δεκαετία του '90, όπως και κάθε πραγματικής φιλίας, είναι γεγονός ότι παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου και δεν καθορίζεται από την ηλικία, το φύλο, το χρώμα ή την καταγωγή. Μπορεί, βέβαια, οι ανησυχίες και τα προβλήματα να μην είναι πάντοτε το ίδιο «νεανικά», ωστόσο όλα μπορούν να είναι… όπως παλιά, αρκεί οι στιγμές να συνοδεύονται από την ίδια αγαπημένη συνήθεια, που είναι και αφορμή για να «ζωγραφιστούν» χαμόγελα στα πρόσωπα της παλιοπαρέας, όπως το τσούγκρισμα μιας FIX Hellas!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ