ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Novartis: Δεν θα καταθέσει ο Αγγελής - Ζητά να εξαιρεθούν Δημητρίου και Δασούλας

Υπόθεση Novartis: Δεν θα καταθέσει ο Αγγελής - Ζητά να εξαιρεθούν Δημητρίου και Δασούλας
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Με έγγραφη αναφορά του, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, καλεί τόσο την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, όσο και τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Δασούλα, να αυτοεξαιρεθούν -να απόσχουν λόγω ευθιξίας από την σε βάρος του ποινική έρευνα για τα όσα έχει αναφέρει με τις δύο εμπιστευτικές αναφορές του για την υπόθεση της Novartis και σε αντίθετη περίπτωση (που δεν απέχουν) ζητεί την εξαίρεσή τους.

Μετά την εξέλιξη αυτή άγνωστο παραμένει εάν ο κ. Αγγελής θα επισκεφθεί αύριο στο προγραμματισμένο ραντεβού του με τον κ. Δασούλα, για να παρέχει εξηγήσεις.

Αναλυτικότερα, ο κ. Αγγελής κατέθεσε αίτηση-δήλωση προς την κυρία Δημητρίου και τον κ. Δασούλα, με την οποία διατυπώνει «εύλογα νομικά και μη ερωτήματα» ως προς όλη τη δικονομική διαδικασία που τηρήθηκε μέχρι τώρα και αμφισβητεί την αντικειμενικότητα της έρευνας, αλλά και την εμπιστοσύνη προς τα πρόσωπά τους.\

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αγγελής παραιτήθηκε από επόπτης των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς τον περασμένο Ιανουάριο, καταγγέλλοντας στοχευμένη έρευνα κατά πολιτικών πρόσωπων στην υπόθεση Novartis.

Ανάσυρση των μηνύσεων Σαμαρά, Βενιζέλου και Αβραμόπουλου ζητά ο Ι. Αγγελής

Υπενθυμίζεται ότι την ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων των πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου που στρέφονταν κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς, των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis αλλά και πολιτικών προσώπων (πρωθυπουργού και αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης) ζήτησε νωρίτερα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελή, οι μηνύσεις των τριών πολιτικών πρέπει να ανασυρθούν από το αρχείο, στο οποίο ο ίδιος ο κ. Αγγελής τις είχε θέσει, με την αιτιολογία ότι έχουν προκύψει νέα στοιχεία, που επιβάλλουν την εκ νέου διερεύνηση των καταγγελλομένων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Αγγελής προχώρησε ο ίδιος στην ανάσυρση των καταγγελιών και μάλιστα απεύθυνε έγγραφο προς τον Εισαγγελία Εφετών με συγκεκριμένες παραγγελίες για τη διερεύνηση των καταγγελλομένων από τους τρείς πολιτικούς.

Η ανάκληση από τον κ. Αγγελή, ωστόσο, θεωρείται από δικαστικές πηγές, ως παραβίαση της εισαγγελικής ιεραρχίας καθώς δεν έχει απευθύνει σχετικό αίτημα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία και μελετά το όλο θέμα.

Η αναφορά Αγγελή υποβλήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες χθες 19 Ιουνίου και πρωτοκολλήθηκε στο αρμόδιο γραφείο της Εισαγγελίας.

Πηγές της Εισαγγελίας ανέφεραν πάντως ότι η συγκεκριμένη αναφορά δεν υποβλήθηκε ως είθισται και δεν τηρήθηκε η διαδικασία υποβολής σχετικού αιτήματος προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η οποία μπορεί να αποφασίσει για την τύχη των μηνύσεων αυτών.

Ειδικότερα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής στο έγγραφο του προς τον Εισαγγελία Εφετών ζητά μεταξύ άλλων να κληθούν και να εξεταστούν ως μάρτυρες οι τρεις πολιτικοί ( Σαμαράς, Βενιζέλος και Αβραμόπουλος) για όσα οι ίδιοι με τις μηνύσεις τους έχουν καταγγείλει, παράλληλα αναφέρεται στο πρόσωπο του λεγόμενου "Ρασπούτιν" και ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκάλυψη της ταυτότητάς του.

Ο κ. Αγγελής έχει κληθεί να καταθέσει αύριο ως μάρτυρας στο πλαίσιο των πειθαρχικών και ποινικών ερευνών που διενεργούνται στον Άρειο Πάγο τόσο για τις καταγγελίες του ιδίου όσο και τις καταγγελίες της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη σε βάρος του.

Η έρευνα διενεργείται από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτριο Δασούλα ως προς το σκέλος των καταγγελιών Αγγελή, ενώ για τις καταγγελίες Τουλουπάκη την έρευνα διενεργεί ο αντεισαγγελέας Βασίλειος Πλιώτας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ