ΕΛΛΑΔΑ

«Όχι» του υπουργείου Υγείας σε οικειοθελείς μειώσεις τιμών σε φάρμακα

«Όχι» του υπουργείου Υγείας σε οικειοθελείς μειώσεις τιμών σε φάρμακα
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δεν κάνει δεκτές το υπουργείο Υγείας τις αιτήσεις φαρμακευτικών εταιρειών για οικειοθελείς μειώσεις τιμών φαρμάκων, παρ΄ όλο που δεν υπάρχει νομοθετική απαγόρευση ή δημοσιονομική επίπτωση στους κλειστούς προϋπολογισμούς του φαρμάκου.

Το ζήτημα φέρνει στη δημοσιότητα η φαρμακευτική εταιρεία MSD. Η MSD κατέθεσε την Πέμπτη (04/07/2019) αίτηση μείωσης της τιμής των φαρμακευτικών σκευασμάτων INEGY, που παράγονται παγκοσμίως από την MSD και διανέμονται στην Ελλάδα από τη φαρμακευτική εταιρεία BIANEΞ. Εφόσον γίνει δεκτή η αίτηση, τα συγκεκριμένα σκευάσματα θα διατίθενται σε τιμή ίση με την τιμή των αντίστοιχων γενοσήμων.

H αιτούμενη μείωση επί της εργοστασιακής τιμής σημαίνει χαμηλότερο κόστος για τον ΕΟΠΥΥ, καθώς η τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ του πρωτοτύπου φαρμάκου είναι χαμηλότερη από την τιμή αποζημίωσης του γενοσήμου φαρμάκου, ενώ οι ασθενείς θα έχουν χαμηλότερη συμμετοχή, επισημαίνει η MSD.

Ωστόσο το υπουργείο Υγείας, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο όπως τονίζει η εταιρεία, αρνείται την οικειοθελή μείωση τιμών, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημη σχετική νομοθετική απαγόρευση. Εναλλακτικά, ζητά από την MSD να προσφέρει έκπτωση βάσει των εφαρμοστέων διατάξεων, η οποία να καλύπτει και τον ΦΠΑ και το ποσοστό κέρδους φαρμακοποιών και χονδρεμπόρων. Σύμφωνα όμως με την εταιρεία, η εναλλακτική αυτή οδηγεί το συγκεκριμένο off-patent προϊόν σε πωλήσεις κάτω του κόστους - κάτι το οποίο καθιστά τη χορήγηση των γενοσήμων ασύμφορη για τον ΕΟΠΥΥ, παραβιάζοντας έτσι βασικές αρχές ίσης μεταχείρισης των εταιρειών του κλάδου.

«Το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων, αλλά όλα τα διαθέσιμα φάρμακα και επομένως η όποια μείωση τιμών θα ήταν επωφελής και για τους ίδιους τους ασθενείς και για το σύστημα υγείας εν γένει. Η MSD δεν μπορεί να κατανοήσει πώς το υπουργείο Υγείας μπορεί να εμμένει ότι δεν επιτρέπεται η μείωση τιμών ακόμη και εκείνων των φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και τα οποία οι ασθενείς καλύπτουν εξ’ ολοκλήρου με ίδιες δαπάνες τους. Δεν υπάρχει, εξ’ όσων γνωρίζουμε, άλλη επαγγελματική κατηγορία ή άλλη χώρα στην οποία να απαγορεύεται σε ιδιωτικές εταιρείες να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους και να απαγορεύεται ο ανταγωνισμός τιμών ο οποίος θα οδηγήσει συνολικά σε χαμηλότερες τιμές» επισημαίνει η φαρμακευτική εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται δε πως ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) έχει ζητήσει επανειλημμένα με επιστολές του προς το υπουργείο Υγείας, τη δυνατότητα οικειοθελούς μείωσης των τιμών φαρμάκων.

Η MSD ζητεί την άμεση αποδοχή της αίτησής της προκειμένου οι ασθενείς να έχουν ίση μεταχείριση και να μην καταβάλλουν συμμετοχή για τη θεραπεία, μεγαλύτερη από αυτή του αντίστοιχου γενοσήμου και τονίζει πως επιφυλάσσεται για τα δικαιώματά της. «Στην MSD πιστεύουμε στην ανάγκη να διασφαλίζεται πάντοτε η ισότιμη και άμεση πρόσβαση των ασθενών σε πλήρη υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη και να προάγεται ο θεμιτός ανταγωνισμός που δίνει χαμηλότερες τιμές για τον ΕΟΠΥΥ και τους ασθενείς» καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ