ΕΛΛΑΔΑ

Φονική κακοκαιρία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί στη Χαλκιδική

Φονική κακοκαιρία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί στη Χαλκιδική
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, που έπληξαν το βράδυ της Τετάρτης τη Χαλκιδικήενώ εκφράζονται φόβοι και για δύο ακόμα, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχει ένα δίχρονο αγοράκι.

Όπως επιβεβαίωσε η Αστυνομία, μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στα Νέα Πλάγια του δήμου Νέας Προποντίδας, όταν καταπλακώθηκε από στέγαστρο ταβέρνας, ενώ στη Σωζόπολη, του ίδιου δήμου, ανδρόγυνο αλλοδαπών τραυματίστηκε θανάσιμα, ύστερα από ανατροπή τροχόσπιτου.

Οι τοπικές Αρχές βρίσκονται επί ποδός καθώς υπάρχουν και άλλα περιστατικά στα οποία ζητήθηκε συνδρομή πυροσβεστικής και αστυνομίας. Πληροφορίες από την Πυροσβεστική αναφέρουν ότι κατά την πτώση του στεγάστρου στα Νέα Πλάγια σημειώθηκαν και δύο τραυματισμοί θαμώνων του καταστήματος, ενώ σε ξενοδοχείο της Νέας Ποτίδαιας δέντρο καταπλάκωσε πατέρα και γιο, χωρίς να υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση για την τύχη των δύο ανδρών. Λόγω των έντονων καιρικών φαινόμενων αρκετές περιοχές της Χαλκιδικής βυθίστηκαν στο σκοτάδι, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο από πτώσεις δένδρων και φερτών υλικών.

Προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα από την κακοκαιρία

Νωρίτερα, καταιγίδα με ισχυρούς ανέμους έπληξε τη Θεσσαλονίκη, όπου έπεσαν δέντρα σε Αγία Τριάδα και Άσσηρο. Πτώσεις δέντρων σημειώθηκαν και στην Κεντρική Μακεδονία.

Προβλήματα από την κακοκαιρία προκλήθηκαν και στη Θράκη και συγκεκριμένα στη Ροδόπη, όπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει για κοπές δέντρων και αντλήσεις υδάτων.

Αναλυτικά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία επενέβη για κοπές δέντρων σε 17 περιπτώσεις σε Κομοτηνή, Σάπες, Ίασμο και ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Επίσης, οι πυροσβέστες προχώρησαν σε αντλήσεις υδάτων σε 6 περιπτώσεις στον Ίασμο και σε δύο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Μπουρίνι στην Ημαθία

Μεγάλη αναστάτωση έφερε στην Ημαθία το ξαφνικό μπουρίνι, το βραδάκι της Τετάρτης 10 Ιουλίου που μπορεί να κράτησε λίγο, αλλά δημιούργησε πολλά προβλήματα.

Μέσα στον όλο χαμό της νεροποντής, πληροφορίες του InVeria.gr αναφέρουν ότι πρόσεκρουσε λεωφορείο των ΚΤΕΛ σε δέντρο, στο δρόμο Αλεξάνδρεια - Βρυσάκι, χωρίς ευτυχώς να έχει σημειωθεί σοβαρός τραυματισμός στους επιβάτες, τουλάχιστον σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Στο σημείο ωστόσο έχουν κοπεί καλώδια της ΔΕΗ και υπάρχει κίνδυνος.

Από την άλλη, η Πυροσβεστική κλήθηκε να απεγκλωβίσει κόσμο από ασανσέρ σε διάφορες περιοχές της Βέροιας, καθώς σημειώθηκαν μικροδιακοπές ρεύματος.

Ένα ακόμη περιστατικό έγινε στην Πατρίδα, όπου δέντρο έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο, κόβοντας επίσης ηλεκτροφόρα καλώδια. Δέντρο έπεσε και στο κέντρο της Βέροιας, στην οδό Μ. Αλεξάνδρου.

Μεταξύ των πολλών περιστατικών, είναι και η πτώση δέντρου στο δρόμο προς Λαζοχώρι, πριν την κλινική του Δερέ, που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος, ενώ αντίστοιχη πτώση έγινε και στον δρόμο προς Ταγαροχώρι.

Αντίστοιχο περιστατικό αναφέρεται και στο γήπεδο ποδοσφαίρου στο Μακροχώρι. Όλες οι υπηρεσίες είναι επί ποδός, αστυνομία, πυροσβεστική, ΔΕΗ, ΕΚΑΒ και προσπαθούν να επιληφθούν των δεκάδων περιστατικών.

Τεράστιες καταστροφές από το χαλάζι στην Αλεξανδρούπολη

Λίγα λεπτά έντονης χαλαζόπτωσης, στη διάρκεια καλοκαιρινού μπουρινιού που ξέσπασε περίπου στις 7 το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ήταν αρκετά για να προκληθούν, μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες, επιχειρήσεις και οχήματα.

Οι κάτοικοι και επιχειρηματίες των οικισμών της Μάκρης, των Δικέλλων, της Μεσημβρίας, δήλωσαν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) πως είδαν να θρυμματίζονται τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων τους, οι βιτρίνες των καταστημάτων τους, παράθυρα και τζαμαρίες των σπιτιών τους, από τις μπάλες χαλαζιού, που όπως λένε ήταν σε μέγεθος μήλου.

Στην πλατεία της Μάκρης οι αστυνομικές Αρχές καταγράφουν ήδη τις ζημίες των οχημάτων, ενώ επί ποδός βρίσκεται η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και η πυροσβεστική.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένονται καταιγίδες και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Χαλάζι σε μέγεθος μπάλας του γκολφ

Για περισσότερο από 15 λεπτά, η χαλαζόπτωση ήταν έντονη και το χαλάζι είχε το μέγεθος μπάλας του γκολφ (ή αυγού). Πρωτοφανές για τα χρονικά όπως αναφέρουν οι κάτοικοι των Δικέλλων και της Μάκρης οι οποίοι έχουν υποστεί πολλές υλικές ζημιές.

Όπως αναφέρει το e-evros.gr, oι μαρτυρίες αλλά και οι εικόνες που ακολουθούν, κάνουν λόγο για μεγάλες καταστροφές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ