ΕΛΛΑΔΑ

Θεομηνία στη Χαλκιδική: Η επόμενη μέρα της τραγωδίας με τους επτά νεκρούς

Θεομηνία στη Χαλκιδική: Η επόμενη μέρα της τραγωδίας με τους επτά νεκρούς
EUROKINISSI

Τις πληγές της μετράει η Χαλκιδική μετά τη φονική κακοκαιρία που έπληξε χθες την περιοχή, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο επτά άνθρωποι και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν. Ανάμεσα στα θύματα είναι και δύο ανήλικα παιδιά. Ανυπολόγιστε είναι οι καταστροφές, με τις εικόνες της επόμενης μέρας να αποκαλύπτουν τη σφοδρότητα με την οποία η κακοκαιρία έπληξε την περιοχή. 

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν τη ζωή σε ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη και το όχημα ανατράπηκε από τους σφοδρούς ανέμους.

Στα Νέα Πλάγια, ένας 8χρονος και η 54χρονη μητέρα του από τη Ρουμανία καταπλακώθηκαν από το σκέπαστρο ταβέρνας όπου έτρωγαν.

Μητσοτάκης: Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων στη Χαλκιδική

Ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν στη Νέα Ποτίδαια, όπου δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.

Τέλος, νεκρός εντοπίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ένας 62χρονος ψαράς που αγνοείτο.

Φονική κακοκαιρία Χαλκιδική: Σοκάρει η μαρτυρία για τον θάνατο του 8χρονου παιδιού

Σοκάρουν οι μαρτυρίες των κατοίκων της Χαλκιδικής

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων της Χαλκιδικής που έγιναν μάρτυρες μίας «ξαφνικής και τρελής κατάστασης», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ένας κάτοικος αναφερόμενος στη θεομηνία που έπληξε την περιοχή και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άτομα.

«Όλη νύχτα δεν κοιμήθηκα και είμαι καρδιακή», είπε μία γυναίκα, η οποία δήλωσε πως το σπίτι της έμεινε χωρίς ρεύμα και δεν λειτουργούσε το μηχάνημα που έχει για την καρδιοπάθειά της.

Καταστηματάρχης εξέφρασε την απόγνωσή του, μιλώντας στο Open Beyond. «Μπήκε ο αέρας από πίσω και τα έριξε όλα κάτω. Χάθηκαν τα πάντα», είπε, ενώ άλλος περιέγραψε πώς ο αέρας σήκωνε, κυριολεκτικά, τους περαστικούς.

«Να μην ξέρεις από πού σου έρχεται. Πολλοί τη γλίτωσαν από τα ιπτάμενα αντικείμενα. Έναν φίλο μου τον πήρε ο αέρας», δήλωσε χαρακτηριστικά στην κάμερα του καναλιού.

«Ο κόσμος έτρεχε για να φύγει. Να φεύγουν οι σκεπές και οι άνθρωποι να προσπαθούν να σωθούν. Ήμουν στο σπίτι και έβλεπα μία γυναίκα να περνά με το καροτσάκι με το μωρό και να μην μπορεί να κρατήσει το καροτσάκι», σημείωσε άλλος κάτοικος.

«Ήμασταν τυχεροί που δεν είχαμε περισσότερα θύματα. Ο αέρας έπαιρνε μέχρι και παιδάκια. Προσπαθούσαμε να σώσουμε ο ένας τον άλλον. Δεν έχουμε ξαναδεί τίποτα τέτοιο», είπε ένας ακόμη μάρτυρας.

Δεκάδες τραυματίες

Ο αριθμός των τραυματιών που μεταφέρθηκαν για την παροχή των πρώτων βοηθειών σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, είναι 120. Μία γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Παπανικολάου».

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας προσήλθαν συνολικά 22 περιστατικά στο ίδιο νοσοκομείο, εκ των οποίων εισήχθησαν και νοσηλεύονται εννέα. Όπως ανέφερε η διοικήτρια του νοσοκομείου του νοσοκομείου, Μαρία Γιογκατζή, ένα άτομο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση ενώ τέσσερεις νοσηλεύονται στην Ορθοπαιδική Κλινική με κατάγματα, τρεις στη Δ΄ Χειρουργική κλινική και ένας στη Νευροχειρουργική.

Συνολικά 49 τραυματίες μεταφέρθηκαν χτες βράδυ στο νοσοκομείο του Πολύγυρου, στη Χαλκιδική. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια του νοσοκομείου, Λαμπρινή Στεφανίδου, εξ αυτών έγιναν 13 εισαγωγές, εκ των οποίων οι οκτώ στη Χειρουργική Κλινική και πέντε στην Ορθοπαιδική, ενώ ένα κορίτσι 13 ετών και μια τριαντάχρονη γυναίκα διακομίστηκαν στα νοσοκομεία «Γεννηματάς» και «Παπανικολάου» αντίστοιχα.

Επίσης, στο νοσοκομείο διακομίστηκε και μια γυναίκα, η οποία δυστυχώς ήταν ήδη νεκρή και διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Σύμφωνα με τη διοικήτρια του Νοσοκομείου, η κατάσταση των τραυματιών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Χαλκιδικής είναι ελεγχόμενη.

Πέντε παιδιά, τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι, ηλικίας από 3,5 έως 13 ετών, που τραυματίστηκαν από αιωρούμενα αντικείμενα και νοσηλεύονται, ευτυχώς, εκτός κινδύνου, στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης από τις περιοχές Φλογητών και Νέων Πλάγιων Χαλκιδικής.

«Είναι τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι που έχουν θλαστικά τραύματα και είναι όλα εκτός κινδύνου. Μόνο το ένα που είχε θλαστικά τραύματα στο κεφάλι χρειάστηκε να χειρουργηθεί και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Είναι παιδιά οικογενειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που βρίσκονταν εκεί για τουρισμό. Το ένα κορίτσι , ηλικίας 13 ετών είναι από τη Σερβία, ενώ τα υπόλοιπα είναι παιδιά Ελλήνων», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», Μελπομένη Τσούγκα.

Η ίδια ανέφερε ότι έξι ενήλικες από τις περιοχές της Ποτίδαιας και της Επανωμής προσήλθαν στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν.

Υπό το συντονισμό του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, το ΕΚΕΠΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, έχει θέσει από χθες σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Βορείου Ελλάδας, τα οποία υποδέχονται πολίτες για την παροχή των πρώτων βοηθειών.



Ανυπολόγιστες οι ζημιές

Οι ζημιές σε εγκαταστάσεις και ιδιωτικές περιουσίες του δήμου Νέα Προποντίδας, στο παραλιακό τμήμα από τον Άγιο Παύλο έως την Καλλικράτεια και την Ποτίδαια, όπου εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα, είναι ανυπολόγιστες.

Στέγες σπιτιών και καταστημάτων κατέρρευσαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, πινακίδες ξηλώθηκαν, κολώνες φωτισμού έπεσαν, δένδρα ξεριζώθηκαν, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να βρίσκεται όλη τη νύχτα στο «πόδι» για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων. Συνολικά δέχθηκε πάνω από 600 κλήσεις και επενέβη σε 235 συμβάντα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν.



Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης συνεχίζονται στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Χαλκιδικής, περιοχή που αυτήν την περίοδο σφύζει από παραθεριστές, ξένους και Έλληνες, ενώ πολυμελή συνεργεία της ΔΕΗ εξακολουθούν να φθάνουν στην περιοχή καταβάλλοντας προσπάθειες για να επανέλθει το ρεύμα.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν χθες γύρω στις 21:30 το βράδυ, ήταν σχετικά μικρής διάρκειας, αλλά ραγδαίας έντασης, με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους που σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Αποκατάσταση ζημιών και περίθαλψη πληγέντων

Σε σχέση με την αποκατάσταση των ζημιών και την περίθαλψη πληγέντων από την σφοδρή θύελλα στη Χαλκιδική, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές, το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού άξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας, όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ), ενώ δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης, εξασφάλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής.

Κατά τις ίδιες πηγές διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και φιλοξενία Ρομά στην Νέα Ποτίδαια ενώ 15 συνεργεία με 30 μηχανικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι αυτήν την ώρα, συνεχίζουν τις αυτοψίες για τον εντοπισμό ζημιών σε βασικές υποδομές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών, προχωρούν σε αυτοψίες μετά από αιτήσεις των πολιτών.

Ακόμη, κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη στην περιοχή Συκιάς του δήμου Σιθωνίας, προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων. Διατέθηκαν γεννήτριες για την λειτουργία των αντλιοστασίων σε δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές (ΑΤ Κασσανδρείας, ΑΤ Προποντίδος, πυροσβεστικός σταθμός Μαρμαρά, δημαρχείο Μουδανιών κλπ) σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν και δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους 3 δήμους του νομού, για χωριά όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια. Νερό διατέθηκε επίσης για λόγους υγιεινής και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.

Ακόμη, αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε Ιερισσό-Ουρανούπολη- Πολύγυρο-Νικήτη, ενώ συνεχίζεται η σταδιακή αποκατάσταση των βλαβών στον υπόλοιπο νομό. Στον Μαρμαρά, τη Σάρτη, τη Συκιά και την Τορώνη, γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί αργά την νύχτα η αποκατάσταση (σε κάθε περίπτωση έχουν αποσταλλεί γεννήτριες για την λειτουργία αντλιοστάσιων και γεωτρήσεων και την εξασφάλιση νερού).

Επίσης, δρομολογήθηκε για αύριο η αποστολή πολυπληθούς κλιμακίου μηχανικών από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο μεταβαίνει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για την καταγραφή των ζημιών σε κτίρια, σχολεία και υποδομές.

Κατά τις ίδιες πήγες, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα και την ομάδα του, ολοκληρώθηκε η από αέρος (μέσω drones) καταγραφή των ζημιών, και αναμένονται σήμερα το βράδυ τα αποτελέσματα της μαγνητοσκόπησης για περαιτέρω ανάλυση. Για τις 19:30, και συγκεκριμένα στο δημαρχείο Μουδανιών το οποίο λειτουργεί απο χθες ως άτυπο επιχειρησιακό κέντρο διαχείρισης της κρίσης, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη υπό τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, στην οποία θα μετέχουν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΔΔΗΕ. Κεντρικός στόχος της σύσκεψης είναι η εκτίμηση των μέχρι τώρα ενεργειών και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός τις επόμενες ώρες, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να αποκατασταθεί πλήρως ο ηλετροφωτισμός των πληγεισών περιοχών.

Έκτακτη επιχορήγηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε την παροχή έκτακτης επιχορήγησης στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής που επλήγησαν από το φονικό φαινόμενο.

«Έκτακτη και άμεση επιχορήγηση για τις υποδομές στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής θα δώσει η κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως αν κριθεί απαραίτητο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές.

Στην έκτακτη αυτή επιχορήγηση αναφέρθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός, ο οποίος βρίσκεται στα Νέα Μουδανιά, υπογράμμισε ότι, ήδη, έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών από την αυτοδιοίκηση για να προχωρήσει η διαδικασία αποζημιώσεων προς τους πληγέντες που θα καλυφθούν «με εντολή του πρωθυπουργού» , ενώ, όπως είπε, ειδική ενίσχυση θα δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών στους τρεις δήμους (Ν. Προποντίδας, Κασσάνδρας, Σιθωνίας).

Συνδρομή από τον στρατό

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνεται από το πρωί για τις εξελίξεις στην περιοχή και ακύρωσε το σημερινό του πρόγραμμα.

Το πρωί έλαβε χώρα, εκτάκτως, σύσκεψη στο δημαρχείο των Νέων Μουδανιών με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων για να γίνει μία εκτίμηση της κατάστασης και να οριστούν τα επόμενα βήματα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετέβη εσπευσμένα στην περιοχή, παράλληλα ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα αναλάβει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον εκτελεστικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Νίκο Ιωάννου και τον γενικό διευθυντή Πολιτικής Προστασίας κ. Χαράλαμπο Στεργιάδη, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των υπηρεσιών.



Φονική κακοκαιρία Χαλκιδική - Χρυσοχοΐδης: Θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών

Στην έκτακτη σύσκεψη συμμετείχαν και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς και ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής.

Παράλληλα, υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, γνωστοποίησε, πως ο στρατός θα στείλει δυνάμεις και μηχανήματα για να συμβάλει στην αντιμετώπιση των καταστροφών.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες και μεταφέρουν μηχανήματα για να αποκαταστήσουν ζημιές. Θα διατεθούν γεννήτριες μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη στον κεντρικό πυλώνα στο πρώτο "πόδι"», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, προσθέτοντας ότι έχουν δοθεί οι απαραίτητες εντολές από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ο στρατός είναι σε ετοιμότητα να εφαρμόσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που υπάρχουν.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ