ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία βιολόγου στην Κρήτη: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον δράστη - Πήρε προθεσμία να απολογηθεί

Δολοφονία βιολόγου στην Κρήτη: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον δράστη - Πήρε προθεσμία να απολογηθεί
cretapost.gr

Την πόρτα του Εισαγγελέα πέρασε το μεσημέρι της Τρίτης ο 27χρονος καθ' ομολογία δολοφόνος της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου Σουζάν Ίτον.

Ο Εισαγγελέας τού απήγγειλε τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, του βιασμού και της παράνομης οπλοκατοχής και στην συνέχεια μέσω του δικηγόρου του, ο δράστης ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί ενώπιον της ανακρίτριας Χανίων την ερχόμενη Παρασκευή.

Αμέσως μετά οδηγήθηκε και πάλι στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Χανίων, σύμφωνα με το cretapost.gr.

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το στυγερό έγκλημα

Όπως αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά σήμερα, ο 27χρονος δράστης βίασε την 60χρονη γυναίκα στη σπηλιά όπου εντοπίστηκε νεκρή.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής, Νίκος Λαγουδάκης, κατά τη νεκροψία διαπιστώθηκε πως η σορός της 60χρονης Αμερικανίδας έφερε σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης ενώ διαπιστώθηκε πως πρόκειται για βίαιη εγκληματική ενέργεια.

Συγκεκριμένα, κατά το cretapost.gr, ο 27χρονος δράστης, το μεσημέρι της 2ας Ιουλίου, συνάντησε την 60χρονη πεζή κοντά στο Μνημείο Ευελπίδων στο Κολυμπάρι, τη χτύπησε με το αυτοκίνητο για να την ακινητοποιήσει, την άφησε αναίσθητη, στη συνέχεια την έβαλε στο πορτ παγκάζ του αυτοκινήτου του και την μετέφερε στη σπηλιά στο Μάλεμε όπου και την βίασε.

Τι κατέθεσε ο δράστης

Σύμφωνα με την Υπαστυνόμο Α', Ελένη Παπαθανασίου: «ο δράστης ισχυρίστηκε ότι το μεσημέρι της 2ας Ιουλίου εντόπισε τη θανούσα να κινείται πεζή, και έχοντας ως κίνητρο τη σεξουαλική της κακοποίηση τη χτύπησε δύο φορές με το αυτοκίνητο για να τη ακινητοποιήσει. Στη συνέχεια, έχοντας χάσει τις αισθήσεις της, την τοποθέτησε στο πορτ παγκάζ του αυτοκινήτου του και την μετέφερε στο φρεάτιο εξαερισμού του πολεμικού καταφυγίου όπου την απέρριψε αφού προηγουμένως τη βίασε. Ακολούθως τοποθέτησε στο στόμιο παλέτα που προϋπήρχε και κατευθύνθηκε σε παρακείμενο νεκροταφείο όπου καθάρισε επιμελώς το πορτ παγκάζ του αυτοκινήτου για να εξαφανίσει τυχόν ίχνη και πειστήρια που θα μπορούσαν να τον ενοχοποιήσουν».

Ο χρόνος θανάτου της άτυχης γυναίκας προσδιορίστηκε ως το μεσημέρι της 2ας Ιουλίου και το κίνητρο της δολοφονίας ήταν σεξουαλικό. Το πτώμα έφερε πολλαπλά κατάγματα πλευρών και προσώπου καθώς και κακώσεις στα χέρια.

Αρχικά οι αστυνομικοί ερευνούσαν το ενδεχόμενο να εμπλέκεται στην υπόθεση και δεύτερο άτομο, το οποίο ίσως βοήθησε τον δράστη στη μεταφορά του πτώματος. Όμως τελικά οι Αρχές διαπίστωσαν ότι ο 27χρονος τα έκανε όλα μόνος του και αποκλείουν την εμπλοκή και δεύτερου ατόμου.

Πάντως το κουβάρι ξετυλίχθηκε από κάμερες ασφαλείας στην περιοχή που κατέγραφαν τα ΙΧ αυτοκίνητα που περνούσαν από το σημείο. Οι αστυνομικοί της Κρήτης πήραν το υλικό και άρχισαν να εξετάζουν ένα-ένα τα αυτοκίνητα, σε ποιους ανήκουν και αν υπήρχε αιτιολογία για την παρουσία τους στο σημείο.

Τελικά κατάφεραν να ταυτοποιήσουν το ΙΧ του 27χρονου, ενώ λίγο αργότερα τα εγκληματολογικά εργαστήρια έδωσαν και στοιχεία που δένουν την εμπλοκή του συγκεκριμένου ατόμου με τη δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου.

Άγνωστο αν ήταν ζωντανή την ώρα του βιασμού

Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί πάντως αν την ώρα που ο 27χρονος βίαζε την Αμερικανίδα βιολόγου η ίδια ήταν εν ζωή ή όχι.

Ο ίδιος, κατά την ομολογία του ανέφερε πως ήταν αναίσθητη δεν ήξερε αν ήταν νεκρή.

Παράλληλα, υπάρχει κι ένα ερώτημα με τον τρόπο που πέθανε η 60χρονη επιστήμονας καθώς ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί αν η αιτία του θανάτου της – που είναι ασφυξία – προήλθε από τον ίδιο τον δράστη ή από τα σπασμένα πλευρά που είχε κατά τα χτυπήματα.

Εξάλλου, το ίδιο το ιατροδικαστικό πόρισμα αναφέρει πως το σώμα της άτυχης 60χρονης έφερε πολλαπλά κατάγματα στα πλευρά, το πρόσωπο καθώς και κακώσεις στα χέρια.

Η εικόνα που «πλάσαρε» στα social media

Πάντως οι δράστης που είναι και πατέρας δύο παιδιών είχε πολύ έντονη παρουσία στα social media.

Το προφίλ που ο ίδιος ήθελε να παρουσιάσει στον έξω κόσμο ήταν αυτό του υπερδραστήριου, πολυπράγμονα, καλού και αφοσιωμένου οικογενειάρχη, του ιδιαίτερου ανθρώπου με εντυπωσιακά ενδιαφέροντα.

Ο νεαρός άνδρας, πάνω από όλα επιδίωκε την προσωπική προβολή, τον εντυπωσιασμό και τη γενική αποδοχή του κοινωνικού συνόλου, έστω και ψηφιακού. Η προσπάθειά του αυτή είχε αποδώσει καρπούς, γιατί είχε καταφέρει να είναι δημοφιλής. Οι ψηφιακοί του φίλοι στο Facebook προσεγγίζουν τους 4.000 ενώ φαίνεται πως ανάλογες επιδόσεις δημοφιλίας διεκδικούσε και από την πλατφόρμα του You Tube όπου διατηρούσε κανάλι με πολλές αναρτήσεις και αρκετές προβολές.

Πώς «πλάσαρε» τον εαυτό του; Η εικόνα που «έβγαζε προς τα έξω» παρά το χαμηλό μορφωτικό του επίπεδο ήταν εκείνη του δημοφιλούς, υπερδραστήριου ανθρώπουπου αγαπούσε πολύ τη φύση και τις άγριες ομορφιές της, τους κρυμμένους θησαυρούς της κρητικής υπαίθρου, τον αθλητισμό, τις πολεμικές τέχνες και φυσικά την οικογένειά του.

Η συνεχής παρουσία του στα social media περιλάμβανε σκηνές της καθημερινότητας με τη νεαρή σύζυγό του και τα δύο μωρά τους, εξορμήσεις στη φύση, διάφορες κατασκευές με tutorials τύπου «πώς να φτιάξεις ένα αλεξίπτωτο» και φυσικά πλήθος στιγμιότυπων από την αθλητική του δραστηριότητα και τις συναντήσεις του με διάσημους, ηθοποιούς, καλλιτέχνες τους οποίους προφανώς προσέγγιζε – όπως και τόσοι και τόσοι άλλοι νεαροί θαυμαστές – ζητώντας ένα ενσταντανέ που θα εξασφάλιζε likes, και σχόλια ενθουσιασμού από τους φίλους του, ψηφιακούς και μη.

Ο ίδιος περιέγραφε τον εαυτό του στα social media, με τρόπο εκκεντρικό προσπαθώντας να μιμηθεί τις πρακτικές των influencers ως εξής:

«Ασχολούμαι με τον αθλητισμό και τις ανατολικές πολεμικές τέχνες, Shao Lin Kung Fu! Αγαπώ αυτό που κάνω αλλά συγχρόνως φροντίζω μερικά από τα προστατευόμενα ήδη ζώων. Επίσης, ασχολούμαι με τον μοντελισμό. Όνειρό μου είναι να γίνω ένας μεγάλος μάχιμος μοναχός Σάο Λιν. Είμαι περήφανος για τον εαυτό μου που έχω φτάσει σε αυτό το σημείο. Επίσης κάνω και άλλες πολλές δουλειές. Όποιος – όποια ενδιαφέρεται μαθαίνει».

Ο 27χρονος αγρότης, γιος ιερέα, παντρεύτηκε πριν από τρία χρόνια τη σύντροφό του και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά. Έλκυε την καταγωγή από την Κίσαμο, ωστόσο ήταν μόνιμος κάτοικος Μάλεμε, όπου ζούσε και δραστηριοποιούνταν, και στη μοιραία περιοχή του Ξαμουδοχωρίου Πλατανιά, όπου βρέθηκε η σορός της αδικοχαμένης βιολόγου, διατηρούσε οικογενειακή περιουσία, την οποία επισκεπτόταν συχνά για να τη φροντίσει.

Ήταν ένας από τους λίγους ντόπιους που γνώριζαν πάρα πολύ καλά την ευρύτερη περιοχή και τα μυστικά της, όπως το δαιδαλώδες καταφύγιο των Ναζί από την περίοδο της Κατοχής, την ύπαρξη του οποίου γνώριζαν ελάχιστοι μόνο περιηγητές, ορειβάτες και σπηλαιολόγοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ