Εμπειρογνώμονες διερευνούν τα αίτια που οδήγησαν την πτώση του ελικοπτέρου σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Πόρου και του Γαλατά, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους και οι τρεις επιβαίνοντες.

Το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται – σύμφωνα και με τις μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων – είναι αυτό της μηχανικής βλάβης

Τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος αναμένεται να φέρει στο «φως» η έρευνα που η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, τα οποία θα μεταβιβαστούν προς εκτίμηση και αξιολόγηση στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Όσον αφορά το χρονικό της τραγωδίας, ο έμπειρος πιλότος είχε ξεκινήσει με ένα ελικόπτερο τύπου Agusta A109 από το Κρανίδι για να παραλάβει δύο επιβάτες από τον Γαλατά και να τους μεταφέρει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ο χειριστής είχε στο ενεργητικό του πολλές ώρες πτήσεις και θεωρείτο ένας από τους πιο έμπειρους πιλότους. Απόφοιτος της Σχολής Ικάρων είχε υπηρετήσει στην Πολεμική Αεροπορία (και) ως κυβερνήτης Super Puma συμμετέχοντας σε πολλές επιχειρήσεις.

Στις 15:32 το μεσημέρι της Τρίτης, ο πιλότος επικοινώνησε με την προσέγγιση Αθηνών και ανακοίνωσε ότι σε μερικά λεπτά αναχωρεί από Γαλατά. Μετά από αυτή την συνομιλία χάθηκε η επικοινωνία με το ελικόπτερο.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενημέρωσε άμεσα το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης καθώς και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, δίνοντας το τελευταίο στίγμα του ελικοπτέρου για να προχωρήσουν τις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης των επιβαινόντων.

Οι μαρτυρίες

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το ελικόπτερο φάνηκε να κάνει χαμηλή πτήση.

«Όλα έγιναν ακαριαία μέσα σε δευτερόλεπτα», ανέφερε ένας από αυτούς.

«Εκείνη την ώρα ήμουν σε απόσταση περίπου 700 μέτρα από το ελικόπτερο. Εκείνο έκανε μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό του, γύρω στα 50 μέτρα πάνω από το έδαφος. Αμέσως μετά την περιστροφή υπήρξε έκρηξη και έπεσε μέσα στη θάλασσα», είπε στην ΕΡΤ αυτόπτης μάρτυρας.

Προ της πτώσης του το ελικόπτερο έπεσε σε καλώδια της ΔΕΗ, γεγονός που προκάλεσε γενικευμένο μπλακ άουτ στο νησί.

Λίγες ώρες μετά το δυστύχημα, ανασύρθηκαν οι σοροί των τριών θυμάτων. Νεκροί είναι ο Έλληνας χειριστής του ελικοπτέρου και οι δύο Ρώσοι επιβάτες.

Οι Αρχές προχώρησαν και στην ανέλκυση της ατράκτου του ελικοπτέρου, η οποία μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο προκειμένου να μη δημιουργεί κίνδυνο για τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα αλλά και να εξεταστεί από ειδικούς εμπειρογνώμονες.

Το πολιτικό ελικόπτερο είχε εκμισθωθεί στην εταιρεία ifly από την «Τεχνική Ολυμπιακή ΑΕ». Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, «το ως άνω ελικόπτερο είχε παραχωρηθεί/εκμισθωθεί ήδη από ετών προς πλήρη διαχείριση και εκμετάλλευση στην εταιρεία με την επωνυμία "I FLY αεροπορικές υπηρεσίες ΑΕ ». Το ΔΣ της εταιρείας στην ίδια ανακοίνωση εκφράζει τη λύπη του για το θλιβερό γεγονός και γνωστοποιεί ότι «θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό για κάθε εξέλιξη επί του ανωτέρω θέματος».

Από την πλευρά της η IFly, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει πως «τα ειδικότερα πραγματικά περιστατικά και τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται» και για τον σκοπό αυτό παρέχει «στις αρμόδιες αρχές κάθε αναγκαία συνδρομή».

«Παραμένουμε στην απόλυτη διάθεση των οικείων των επιβαινόντων για την παροχή κάθε αναγκαίας αρωγής», καταλήγει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Διαβάστε επίσης