ΕΛΛΑΔΑ

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Σάμο, Κύθηρα και Φλώρινα

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Σάμο, Κύθηρα και Φλώρινα
intime

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι φωτιές που ξέσπασαν σε Σάμο, Φλώρινα και Κύθηρα, οι οποίες, ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα.

Βελτιωμένη παρουσιάζεται σήμερα, Κυριακή, η κατάσταση στην πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στον Μεσόκαμπο της Σάμου, με τους πυροσβέστες να συνεχίζουν τη μάχη της κατάσβεσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές προχώρησαν χθες στην προληπτική εκκένωση τεσσάρων ξενοδοχείων.

Με την συνδρομή του Λιμενικού από την περιοχή απομακρύνθηκαν 70 περίπου άτομα μεταξύ των οποίων και κάτοικοι. Συγκεκριμένα ένα πλωτό του Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης, δύο σκάφη της Frontex και περίπου 20 ιδιωτικά σκάφη περισυνέλλεξαν παραθεριστές και κατοίκους από τις παραλίες της Γλυκόριζας και του Πρωτέα και τους μετέφεραν στο λιμένα και την μαρίνα Πυθαγορείου. Παραμένουν στο σημείο ώστε να συμβάλλουν εκ νέου αν χρειαστεί.



Επιπλέον 170 άτομα μεταφέρθηκαν με λεωφορεία προς το κλειστό γυμναστήριο του Πυθαγορείου.

Στην περιοχή Μεσόκαμπος επιχειρούν 31 πυροσβέστες με 13 οχήματα καθώς επίσης και εναέρια μέσα που ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού με το πρώτο φως της ημέρας. Την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν επίσης 1 ομάδα αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 8 πυροσβέστες με Super Puma, καθώς και τρεις 3 ομάδες αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 30 πυροσβέστες με C130, 88 εθελοντές και 27 εθελοντικά οχήματα και 4 υδροφόρες ΟΤΑ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά ξεκίνησε μέσα σε κατοικημένη περιοχή και γρήγορα έλαβε μεγάλες διαστάσεις χωρίς όμως να απειλήσει ξενοδοχεία ή σπίτια.

Εν τω μεταξύ, εκτός της Σάμου δύο είναι τα μέτωπα που παραμένουν ενεργά: αυτό της Φλώρινας και των Κυθήρων καθώς πρόκειται για δασικές - δυσπρόσιτες περιοχές.

Η πυρκαγιά στην περιοχή Βροντερό Φλώρινας ξέσπασε λίγο μετά τις 17.00 το απόγευμα του Σαββάτου και συνεχίζει να μαίνεται, ενώ για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 16 πυροσβέστες με 4 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 2 Α/Φ.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στα Κύθηρα

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το βράδυ του Σαββάτου σε χαμηλή βλάστηση δασικής έκτασης στην Παλαιόπολη Κυθήρων. Οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες προσπαθώντας να την οριοθετήσουν.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρο, η πυρκαγιά είναι υπό πλήρη έλεγχο ωστόσο -όπως αναφέρει- στο σημείο συνεχίζεται η επιχείρηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για τυχόν νέες αναζωπυρώσεις.

Στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετέχουν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης που έχουν ενισχυθεί από σήμερα είναι 19 οχήματα με 40 πυροσβέστες, δύο πεζοπόρα τμήματα, μία υδροφόρα και δύο χωματουργικά μηχανήματα των ΟΤΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ