ΕΛΛΑΔΑ

Βάσεις 2019: Οι εκτιμήσεις για το τέταρτο επιστημονικό πεδίο

Βάσεις 2019: Οι εκτιμήσεις για το τέταρτο επιστημονικό πεδίο
INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αύριο, Τρίτη, μετά τις 11:00 το πρωί πρόκειται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των Πανελληνίων Εξετάσεων.

 

Καθώς ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα, δίνονται και οι τελευταίες εκτιμήσεις για το πού θα κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», πτώση αναμένεται να σημειωθεί στο πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο επιστημονικό πεδίο, ενώ το τέταρτο θα παρουσιάσει αύξηση.

Πληροφορίες του αρμόδιου υπουργείου, που επικαλείται η εφημερίδα, κάνουν λόγο για «βουτιά» των βάσεων σε αυτά τα τρία πεδία, ενώ σε αυτό των επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής τα μόρια εισαγωγής στις περισσότερες σχολές θα ανέβουν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό που παρατηρείται – και θα γίνει αντιληπτό και μετά τις επίσημες ανακοινώσεις – είναι μία εντυπωσιακή πτώση των βάσεων στα περισσότερα τμήματα.

Οι εκτιμήσεις για το 4ο επιστημονικό πεδίο

4ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομικές Επιστήμες και Επιστήμες Πληροφορικής): Σε αυτό το πεδίο καταγράφεται η αντίθετη εικόνα και -όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες- αναμένουμε άνοδο βάσεων στα περισσότερα τμήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και πτώσεις βάσεων σε συγκεκριμένα τμήματα, αλλά εκείνο που αναμένεται να χαρακτηρίσει την κίνησή του είναι η ανοδική τάση των βαθμολογικών «εισιτηρίων» του πεδίου. Η άνοδος αυτή τοποθετείται κυρίως στις Οικονομικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και σε ορισμένες περιπτώσεις αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 μόρια. Πάντως, και στο πεδίο αυτό θα έχουμε φέτος την εικόνα πολλών τμημάτων με βάσεις εισαγωγής ολίγων χιλιάδων μορίων (και εισακτέους δηλαδή με βαθμολογίες αρκετά κάτω των 10.000 μορίων). Εδώ, οι υποψήφιοι εφέτος είναι 1.450 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι, ενώ η μέση επίδοσή τους παρουσίασε άνοδο.

Πού θα μπορούν να δουν τα αποτελέσματα οι υποψήφιοι

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν τα αποτελέσματα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας, με μερικά κλικ.

α) πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους
β) πληκτρολογώντας τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο)

Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα θα σταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να προωθηθούν στα σχολεία. Στη συνέχεια, οι καταστάσεις θα εκτυπωθούν και θα αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα σχολεία θα δείχνουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τη σχολή εισαγωγής του και όχι το όνομά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ