ΕΛΛΑΔΑ

Βάσεις 2019: Αυτές είναι οι τελευταίες εκτιμήσεις - Αντίστροφη μέτρηση για τα αποτελέσματα

Βάσεις 2019: Αυτές είναι οι τελευταίες εκτιμήσεις - Αντίστροφη μέτρηση για τα αποτελέσματα
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι σήμερα Τρίτη , μετά τις 11:00, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων έτους 2019 για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν τα αποτελέσματα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας, με μερικά κλικ.

α) πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους
β) πληκτρολογώντας τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο)

Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα θα σταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να προωθηθούν στα σχολεία. Στη συνέχεια, οι καταστάσεις θα εκτυπωθούν και θα αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα σχολεία θα δείχνουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τη σχολή εισαγωγής του και όχι το όνομά του.

Πτώση σε τρία πεδία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», πτώση αναμένεται να σημειωθεί στο πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο επιστημονικό πεδίο, ενώ το τέταρτο θα παρουσιάσει αύξηση.

Πληροφορίες του αρμόδιου υπουργείου, που επικαλείται η εφημερίδα, κάνουν λόγο για «βουτιά» των βάσεων σε αυτά τα τρία πεδία, ενώ σε αυτό των επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής τα μόρια εισαγωγής στις περισσότερες σχολές θα ανέβουν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό που παρατηρείται – και θα γίνει αντιληπτό και μετά τις επίσημες ανακοινώσεις – είναι μία εντυπωσιακή πτώση των βάσεων στα περισσότερα τμήματα.

Εκτιμήσεις ανά πεδίο

1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές Σπουδές): Όλα τα υψηλόβαθμα τμήματα θα παρουσιάσουν σαφή πτώση, η οποία ωστόσο ως τάση διατρέχει όλη τη βαθμολογική κλίμακα του πεδίου. Η πτώση των βάσεων πιθανολογείται ότι μπορεί να φτάσει τα 300 μόρια στις νομικές σχολές, ενώ αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στις σχολές Ψυχολογίας, καθώς ανοίγουν από φέτος τις πύλες τους και δύο νέα τμήματα σε Ιωάννινα και Φλώρινα. Εδώ, στις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου προσήλθαν 2.800 λιγότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι. Να ληφθεί υπόψη ότι και οι αριστούχοι του πεδίου ήταν εφέτος κατά 400 λιγότεροι στη βαθμολογική περιοχή άνω 17.500 μορίων σε σχέση με πέρυσι.

2ο Πεδίο (Θετικές Επιστήμες): Αναμένεται μία αξιοσημείωτη πτώση βάσεων σε όλα τα Πολυτεχνικά τμήματα του κέντρου αλλά και της περιφέρειας. Παράλληλα, η αύξηση του αριθμού των εισακτέων καθώς και τα νέα τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Χημικών Μηχανικών, αναμένεται ότι θα διαμορφώσουν συνθήκες περαιτέρω πτώσης των βάσεων στις σχολές μεσαίας ζήτησης του πεδίου. Εδώ είχαμε 1.300 λιγότερους υποψηφίους σε σχέση με την περσινή εξεταστική διαδικασία και θέσεις οριακά περισσότερες από αυτούς. Στο πεδίο αυτό φαίνεται πως διαμορφώνονται φέτος συνθήκες «ελεύθερης πρόσβασης». Πάντως, σε μια σειρά από νέα πανεπιστημιακά τμήματα που προέκυψαν από τη συνένωση ΤΕΙ ή απλά τη μετονομασία ΤΕΙ σε πανεπιστήμια (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο - πρώην ΤΕΙ Κρήτης), είναι προφανές ότι θα γίνουν δεκτοί φέτος υποψήφιοι με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, αρκετά κάτω από τη βαθμολογική βάση των 10.000 μορίων.

3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας): Αναμένεται πτώση βάσεων και την πρώτη ιατρική της χώρας, την Ιατρική Σχολή Αθηνών, κάτω των 19.000 μορίων. Καθοριστικό ρόλο για την πτώση των βάσεων στο πεδίο αυτό έπαιξαν οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Χημείας. Στο μάθημα αυτό άλλωστε καταγράφηκαν ιστορικά χαμηλά ποσοστά αποτυχόντων ως αποτέλεσμα των πολύ δύσκολων θεμάτων που επέλεξε φέτος η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων. Και εδώ στην κλίμακα των βαθμολογιών 18,5-20 είχαμε φέτος 400 λιγότερους υποψηφίους σε σχέση με πέρυσι. Στο πεδίο 1.200 άτομα διεκδικούν τις 800 θέσεις των Ιατρικών Σχολών.

4ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομικές Επιστήμες και Επιστήμες Πληροφορικής): Σε αυτό το πεδίο καταγράφεται η αντίθετη εικόνα και -όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες- αναμένουμε άνοδο βάσεων στα περισσότερα τμήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και πτώσεις βάσεων σε συγκεκριμένα τμήματα, αλλά εκείνο που αναμένεται να χαρακτηρίσει την κίνησή του είναι η ανοδική τάση των βαθμολογικών «εισιτηρίων» του πεδίου. Η άνοδος αυτή τοποθετείται κυρίως στις Οικονομικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και σε ορισμένες περιπτώσεις αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 μόρια. Πάντως, και στο πεδίο αυτό θα έχουμε φέτος την εικόνα πολλών τμημάτων με βάσεις εισαγωγής ολίγων χιλιάδων μορίων (και εισακτέους δηλαδή με βαθμολογίες αρκετά κάτω των 10.000 μορίων). Εδώ, οι υποψήφιοι εφέτος είναι 1.450 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι, ενώ η μέση επίδοσή τους παρουσίασε άνοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ