ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Σχέδια για νέο κέντρο φιλοξενίας στην Πελοπόννησο

Προσφυγικό: Σχέδια για νέο κέντρο φιλοξενίας στην Πελοπόννησο
(AP Photo/Petros Giannakouris, File)

Αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατασκευή νέου κέντρου φιλοξενίας στην περιοχή της Πελοποννήσου είναι η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εάν μεταναστευτικές ροές συνεχίσουν να είναι αυξημένες.

Πάρα το γεγονός ότι πρώτη και βασική προτεραιότητα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παραμένει η αλλαγή του νόμου για τη χορήγηση ασύλου ώστε να γίνονται περισσότερες επιστροφές αλλοδαπών με βάση τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, έχει ξεκινήσει ήδη και έρευνα για να εντοπιστεί χώρος στην Πελοπόννησο όπου μπορεί να κατασκευαστεί ένα νέο κέντρο.

Ο χώρος αυτός θα βοηθήσει να στεγαστούν οι άνθρωποι που θα μεταφερθούν από τα νησιά, ώστε να αποσυμφορηθούν.

Εκτός από την περιοχή του Καραβόμυλου, ένα ακόμη κέντρο φιλοξενίας θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Κορίνθου.

Και οι δύο αυτοί χώροι, όμως, θα έχουν χαρακτήρα «transit», καθώς οι αλλοδαποί θα διαμένουν εκεί για λίγο καιρό μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας και να μεταφερθούν σε αυτά για πιο μόνιμη εγκατάσταση.

Ήδη, πάντως, έχει ξεκινήσει λεπτομερής έρευνα για το ποιοι και κάτω από ποιο καθεστώς διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας. Και αυτό γιατί έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι να έχουν λάβει άσυλο και παραμένουν στους εν λόγω χώρους, που θα μπορούσαν να φιλοξενούν άτομα τα αιτήματα των οποίων εκκρεμούν.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε, πάντως, χτες σε εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας του Καραβόμυλου ότι η δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας στην περιοχή τους θα προχωρήσει κανονικά, καθώς πρόκειται για θέμα «εθνικής ασφάλειας».

Στελέχη της Κατεχάκη έλεγαν στο CNN Greece ότι θα πρέπει να υπολογιστεί πως στα κέντρα φιλοξενίας θα πρέπει να μεταφερθούν και άτομα που μέχρι αυτή την ώρα παραμένουν σε υπό κατάληψη κτήρια των Εξαρχείων, για τα οποία υπάρχουν εισαγγελικές εντολές εκκένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ