ΕΛΛΑΔΑ

Η ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην υγεία και η αμηχανία της πρώτης φοράς…

Η ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην υγεία και η αμηχανία της πρώτης φοράς…
ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η επίσημη πρώτη συνέντευξη Τύπου της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας την περασμένη Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, έφερε μάλλον αμηχανία, όχι πολλές ειδήσεις και σίγουρα μία πικρή παραδοχή: ότι το ΕΣΥ εξακολουθεί να υποφέρει.

Τι και εάν βγήκαμε από τα Μνημόνια, τι και εάν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχη για να έλθει η κανονικότητα και πάλι στο σύστημα, επιχειρώντας να ανακτήσει εκ νέου πόρους, τι και εάν οι ανασφάλιστοι έχουν επιτέλους την αξιοπρεπή περίθαλψη που χρειάζονται, τα νοσοκομεία φαίνεται ότι ταλανίζονται από οργανωτικά και άλλα προβλήματα και μαζί με αυτά, και οι πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι 4 στα 10 νοσοκομεία δηλώνουν ότι δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, 4 στα 10 νοσοκομεία δεν έχουν εκθέσεις της επιτροπής λοιμώξεων και 1 στα 2 νοσοκομεία δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, 1 στα 2 νοσοκομεία δηλώνει ότι έχει βιοϊατρικό εξοπλισμό εκτός λειτουργίας.

Επομένως, η ερώτηση που προκύπτει αβίαστα, είναι μήπως το ΕΣΥ βρίσκεται για ακόμη μία φορά σε ελεύθερη πτώση; Και για πόσα χρόνια ακόμη θα υφίσταται αυτή η κατάσταση;

Εάν συμβαίνουν όλα αυτά, τότε καλώς το πρώτο νομοσχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θα αφορά στη δημόσια υγεία, όπως τόνισαν την Πέμπτη ο υπουργός κα ο υφυπουργός Υγείας κ.κ. Βασίλης Κικίλιας και Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ωστόσο άμεσα θα πρέπει να ακολουθήσουν όπως όλα δείχνουν και άλλα νομοσχέδια περί οργάνωσης και όχι μόνο.

Κικίλιας: Αυτή είναι η εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας - Τι παραλάβαμε

Βεβαίως η δημόσια υγεία είναι ένα από τα πολλά πρόσωπα της υγείας. Η στελέχωση του ΕΣΥ, ο εξορθολογισμός, οι νέες τεχνολογίες αλλά και η παιδεία, αποτελούν κρίσιμα ζητήματα, τα οποία έθεσε άλλωστε επί τάπητος και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην 84η ΔΕΘ.

Το CNN Greece συζήτησε με τον καθηγητή και διευθυντή του Τμήματος Οικονομικών της Υγείας της Ε.Σ.Δ.Υ. Γιάννη Κυριόπουλο, ο οποίος σχολίασε τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού.

Εξορθολογισμός

Ειδικότερα:

Εξορθολογισμός των προμηθειών και Ενιαία Διοίκηση στα νοσοκομεία καθώς και ανάπτυξη της τηλεϊατρικής.

Γ. Κυριόπουλος: Προφανώς ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης και η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην υγεία είναι αυτονόητες και εκ των «sine qua non» παρεμβάσεις βελτίωσης των υγειονομικών υπηρεσιών. Το ζήτημα είναι σε ποιο διοικητικό και τεχνικό υπόστρωμα αυτές οι διαχειριστικές παρεμβάσεις θα αναπτυχθούν.
Πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες -μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα- απαντήσεις σε σύντομο χρόνο, ώστε να πάρει το πάζλ των υγειονομικών μεταρρυθμίσεων μια ολοκληρωμένη μορφή. Ειδικότερα, τα νοσοκομεία χρειάζεται να μεταλλαχθούν σε επιχειρησιακά σχήματα με τη μορφή ΝΠΙΔ με επαγγελματική και αξιοκρατική διοίκηση.

ΠΦΥ – Πολιτική προτεραιότητα

- Εξοικονομούνται 2.000 προσλήψεις, κυρίως, νοσηλευτών και οι 2.000 νέοι γενικοί γιατροί πρωτοβάθμιας υγείας. Μάλιστα, οι πρώτοι 800 από αυτούς θα αναλάβουν αμέσως καθήκοντα.

Γ. Κυριόπουλος: Η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που περιέχεται στα μέτρα αυτά συνιστά ένα «σήμα» πολιτικής προτεραιοποίησης. Που μπορεί να λάβει διαστάσεις αν ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών για την ολοκλήρωση όλων των μορφών πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε ένα ενιαίο αλλά μεικτό σχήμα με τη μορφή «δικτύων ολοκληρωμένης φροντίδας υγείας».

Η Παιδεία & η αμηχανία του ασύλου

- Ανάπτυξη όμως, δεν νοείται και χωρίς σύγχρονη Παιδεία και πρωτοπόρα έρευνα: σε ασφαλή και εξωστρεφή πανεπιστήμια, συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας.

Γ. Κυριόπουλος: Είναι μια θετική προοπτική που μπορεί να συνεισφέρει προστιθέμενη αξία με την θέσπιση ακαδημαϊκών και επαγγελματικών κινήτρων αλλά και την απαλλαγή από τα γραφειοκρατικά εμπόδια και ιδεολογικά στερεότυπα. Η ιδεολογική και πολιτική απενοχοποίηση για τη σύνδεση με την παραγωγή και τις επενδύσεις είναι ένα κρίσιμο ζήτημα και πρέπει να ενθαρρυνθεί με κάθε τρόπο. Σε διαφορετική περίπτωση τα πανεπιστήμια θα εξακολουθήσουν να βαλτώνουν στην αδράνεια.

- Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης άμεσα αποκαταστάθηκε το πραγματικό άσυλο διακίνησης γνώσης και ιδεών στα ανώτατα ιδρύματα. Προωθούνται μέσα στο 2019 τα ξενόγλωσσα τμήματα.

Γ. Κυριόπουλος: Το άσυλο αποδείχθηκε -πλην των άλλων- ότι αποτελεί το άλλοθι της πολιτικής και ιδεολογικής αμηχανίας τμήματος του πολιτικού συστήματος αλλά και καταφύγιο πνευματικής και ακαδημαϊκής οκνηρίας. Είναι ο καιρός υπέρβασης της πολιτικής ανωριμότητας και επιστροφής στη δημιουργία και τη δημοκρατία. Τα ξενόγλωσσα τμήματα αποτελούν μία θετική εξέλιξη που χρειάζεται το απαραίτητο συμπλήρωμα: την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με την ίδρυση μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων και την εισαγωγή σύγχρονου μάνατζμεντ στα πανεπιστήμια για να μεγιστοποιηθούν τα προσδοκώμενα οφέλη.

- Απελευθέρωση της χρηματοδότησης των ερευνητικών προγραμμάτων από το βραχνά της γραφειοκρατίας, αλλάζοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο για τους ερευνητικούς λογαριασμούς ΕΛΚΕ.

Γ. Κυριόπουλος: Πρόκειται για αυτονόητη επαναφορά στους κανόνες της κοινής λογικής και θα επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στην ερευνητική δραστηριότητα, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα έχει θετικές επιπτώσεις στα οικονομικά των πανεπιστημίων. Μια θετική εξέλιξη.

- Πλήρης αναθεώρηση του πλαισίου για την τεχνική εκπαίδευση. Αλλά και για τη διά βίου μάθηση.

Γ. Κυριόπουλος: Είναι προφανές ότι οι ατελέσφορες προσπάθειες στο παρελθόν έδειξαν ότι δεν υπάρχει η αναγκαία τεχνική και πολιτική ωριμότητα για την ανάπτυξη της τεχνικής εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης.

Αμφότερες συνδέονται με τις εξελίξεις στην οικονομία και κυρίως στον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Ως εκ τούτου η αμοιβαία σχέση τους θα έχει θετικές επιπτώσεις.

Η υγεία και η παιδεία προκαλούν πολιτική αμηχανία εξαιτίας της αποτυχίας πολλών μεταρρυθμιστικών προσπαθειών κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, επισημαίνει ο καθηγητής Κυριόπουλος και προσθέτει:

«Η ισχύς του "κορπορατισμού" που επιβλήθηκε στη δεκαετία του 1980 μέσω των συλλογικών μονοπωλίων γιατρών και καθηγητών ευθύνεται για το καθεστώς αδράνειας που κυριαρχεί στους τομείς αυτούς. Που παραπέμπει ευθέως στην ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών στο πλαίσιο των οποίων οι συγκεκριμένες -αλλά και άλλες- κυβερνητικές παρεμβάσεις μπορεί να αποκτήσουν νόημα και να αποδώσουν στη κοινωνία δύο τομείς κρίσιμης εθνικής σημασίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ