ΕΛΛΑΔΑ

Σώτη Τριανταφύλλου: Να καταργηθούν επέτειος του Πολυτεχνείου και θρησκευτικές αργίες στα σχολεία

Σώτη Τριανταφύλλου: Να καταργηθούν επέτειος του Πολυτεχνείου και θρησκευτικές αργίες στα σχολεία
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ποικίλες αντιδράσεις και έντονο σχολιασμό έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της συγγραφέα Σώτης Τριανταφύλλου, περί κατάργησης της επετείου εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο «εξευγενισμού» της περιοχής των Εξαρχείων.

«Τα αναλφάβητα μπαχαλάκια δεν έχουν βεβαίως ιδέα τι είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο και, όπως όλοι ξέρουμε, στις επετείους του Πολυτεχνείου στη δεκαετία του 1990, μπούκαραν στη Σχολή Καλών Τεχνών και έκαψαν έργα τέχνης. Απ' όσο ξέρω, ουδείς τιμωρήθηκε. Ίσως βοηθήσει η κατάργηση της αργίας στις 17 Νοεμβρίου: η αργία είναι περιττή, η γνώση είναι απαραίτητη ― από επισκέψεις σε σχολεία συμπέρανα ότι πολλά παιδιά μπερδεύουν την 17η Νοεμβρίου 1973 με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε η κ. Τριανταφύλλου, σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

«Η αποτυχία της πασοκικής παιδείας είχε και έχει βαθιά επίδραση στη ζωή των πόλεων· το ξέρω, δεν είναι ορατό αν δεν το σκεφτεί κανείς», συμπλήρωσε, προκαλώντας ποικίλα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην πλειοψηφία τους αρνητικά.

Σε διευκρινιστικές δηλώσεις την Τετάρτη, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η συγγραφέας επέμεινε στον ισχυρισμό της, διευκρίνισε ωστόσο πως η πρότασή της δεν αποσκοπεί στην υποβάθμιση του ιστορικού γεγονότος και της αντιδικτατορικής δράσης των εξεγερθέντων, αλλά στο «να τερματιστεί η εκμετάλλευση του Πολυτεχνείου από στοιχεία που παραχαράσσουν την ιστορική αλήθεια».



Η κ. Τριανταφύλλου προχώρησε και στην τοποθέτηση ότι πρέπει να καταργηθούν και οι θρησκευτικές αργίες, τουλάχιστον στα σχολεία, δεδομένου ότι «δεν έχουν αντίκτυπο μέσα στη μόρφωση των παιδιών».

«Εγώ, επειδή είμαι υπέρ του κοσμικού κράτους, πιστεύουν ότι θα πρέπει να καταργηθούν οι θρησκευτικές αργίες. Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι αυτή είναι η παράδοσή μας κλπ κλπ. Οι θρησκευτικές εορτές δεν έχουν αντίκτυπο μέσα στη μόρφωση των παιδιών. Είναι απλώς μια αργία, δεν πάνε σχολείο» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ