ΕΛΛΑΔΑ

Χρεοκοπία Thomas Cook: Το 80% των ξενοδοχείων της Κρήτης συνεργάζεται με το ταξιδιωτικό πρακτορείο

Χρεοκοπία Thomas Cook: Το 80% των ξενοδοχείων της Κρήτης συνεργάζεται με το ταξιδιωτικό πρακτορείο
Φωτογραφία αρχείου (Peter Byrne/PA via AP)

Αγωνία επικρατεί στην Κρήτη με «φόντο» τις εξελίξεις στη βρετανική εταιρεία Thomas Cook, καθώς όχι μόνο τίθεται θέμα επιστροφής για τουρίστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί αλλά υπάρχει προβληματισμός και για επισκέπτες που είναι προγραμματισμένο να φτάσουν το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο (ΑΠΕ-ΜΠΕ), το 80% των ξενοδοχείων συνεργάζονται με την εταιρεία.

«Είτε σε μικρό, είτε σε μεγαλύτερο ποσοστό, το 80% των ξενοδοχείων έχει συνεργασία. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να υπάρξει θετική κατάληξη, γιατί οι απώλειες για τον τουρισμό θα είναι τεράστιες. Νομίζω ότι με μεγάλη ευκολία θα μπορούσα να πω, ότι θα αποτελούσε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στον τουρισμό, κάτι τέτοιο» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πριν γίνει γνωστή η είδηση της χρεοκοπίας της εταιρείας.

Σε δηλώσεις του χτες, ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης είπε:

«Η ανησυχία είναι μεγάλη, γιατί η Thomas Cook είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία και ένα μεγάλο ποσοστό του τουρισμού στην Κρήτη έχει συνεργασία μαζί της. Είμαστε αισιόδοξοι και βλέπουμε μισογεμάτο το ποτήρι, ελπίζοντας ότι δεν θα επέλθει τα απευκταίο».

Ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, αναφερόμενος στο ζήτημα της μετακίνησης επισκεπτών που βρίσκονται στο νησί, δήλωε χτες:

«Υπάρχουν πολλοί τουρίστες αυτή τη στιγμή στην Κρήτη που έχουν έρθει με πακέτα μέσω της εταιρείας. Προφανώς και υπάρχει ανησυχία, πλην όμως υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Ασφαλιστικές εταιρείες που θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών μας. Το ίδιο νομίζω και για όσους έχουν κλείσει να έρθουν το επόμενο διάστημα».

Η Thomas Cook διαχειρίζεται ξενοδοχεία, τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια ενώ έχει 600.000 πελάτες που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε διακοπές. Την ίδια ώρα, απασχολεί 22.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο -9.000 εκ των οποίων στη Βρετανία.

Η κυβέρνηση της χώρας ξεκινά τώρα τη μεγαλύτερη προσπάθεια επαναπατρισμού, σε περίοδο ειρήνης, στη Βρετανική ιστορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ