ΕΛΛΑΔΑ

Εκρηκτική η κατάσταση στη Μόρια μετά την τραγωδία της Κυριακής

Εκρηκτική η κατάσταση στη Μόρια μετά την τραγωδία της Κυριακής
ΙΝΤΙΜΕ

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, μετά την τραγωδία της Κυριακής όπου μία γυναίκα από το Αφγανιστάν έχασε τη ζωή της.

 

Όπως προέκυψε από την ταυτοποίηση, η σορός που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ανήκε σε μία Αφγανή μητέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δίπλα της βρέθηκε μια καμένη κουβέρτα όπου μέσα οι Αρχές εντόπισαν υπολείμματα δέρματος και υποθέτουν ότι πρόκειται για το απανθρακωμένο άψυχο σώμα του μωρού της.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά ξέσπασε μέσα στον οικίσκο την ώρα που η γυναίκα μαγείρευε και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας: «Από το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης συνολικά εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων το ένα βρέφος. Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπαιδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός των προσεχών ημερών. Επίσης, μεταφέρθηκε με επιβατικό αυτοκίνητο, απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας, το οποίο βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου. Το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το ΕΚΑΒ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας».

Το χρονικό

Συγκεκριμένα, για άγνωστους λόγους, γύρω στις 5 το απόγευμα ξέσπασαν δυο φωτιές. Μια σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, περί τα 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και μια στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφους οικίσκους διαμένουν κυρίως Αφρικανοί. Κι ενώ η φωτιά στα ελαιοκτήματα σβήστηκε πολύ γρήγορα, η φωτιά στους οικίσκους του ΚΥΤ επεκτάθηκε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα του όλου χώρου. Το σβήσιμο της δε, έγινε μετ' εμποδίων.

Μάλιστα, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέτωπο δεχόμενοι επίθεση από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι και κατέστρεψαν τουλάχιστον δυο πυροσβεστικά οχήματα.

Φθορές προκλήθηκαν σε όχημα της Πυροσβεστικής που έσπευσε στη Μόρια για την κατάσβεση της φωτιάς.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε από τους ίδιους τους πυροσβέστες, το όχημα της Πυροσβεστικής φαίνεται να έχει σπασμένο το παρμπρίζ καθώς εξέρχεται από τον καταυλισμό στη Μόρια εφόσον σβήστηκε η φωτιά.

Σήμερα το πρωί, η κατάσταση φαινόταν πιο ήρεμη. Η διανομή φαγητού έγινε κανονικά ενώ έχει αποκλεισθεί το καμένο από χθες τμήμα του καταυλισμού, αλλά και τα κατεστραμμένα κοντέινερ όπως αυτά, της Διοίκησης του ΚΥΤ.

Σε λίγο επίκειται συνέντευξη Τύπου, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του αρχηγού της Αστυνομίας και του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Ασφυκτιά» η Μόρια

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται στο hot spot της Μόριας.

Περί τις 5.000 ζουν μέσα στον περίκλειστο χώρο του ΚΥΤ, ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ