ΕΛΛΑΔΑ

Η Μόρια σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο – Επανέρχεται η ηρεμία στη Σάμο

Η Μόρια σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο – Επανέρχεται η ηρεμία στη Σάμο
ΙΝΤΙΜΕ

Παρά τα κυβερνητικά μέτρα αποσυμφόρησης, η Μόρια σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Την ίδια στιγμή η μεγάλη πυρκαγιά στη Σάμο και τα πολύ σοβαρά επεισόδια μεταξύ αιτούντων άσυλο, δεν αφήνει αμφιβολία ότι ο συνωστισμός δημιουργεί ανά πάσα στιγμή καταστάσεις όπου μπορεί να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Οι συνθήκες στα στρατόπεδα είναι αφόρητες, η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και δεν φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ.

13.842 στη Μόρια

Στη Μόρια, ο πληθυσμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης έφτασε τους 13.842. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί ως τώρα. Από αυτούς οι 1.060 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την αναχώρηση 55 ανήλικων ασυνόδευτων ανηλίκων στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Ωστόσο, οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών συνεχίζονται. Την περασμένη εβδομάδα, έφτασαν στη Μυτιλήνη 997 άτομα, στη Χίο 490 και στη Σάμο 76. Συνολικά, δηλαδή, σε μια εβδομάδα μόνο στα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν 1.563 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και ασύλου, αυτή τη στιγμή στα νησιά βρίσκονται 32.766 πρόσφυγες και μετανάστες. Να σημειωθεί ότι η χωρητικότητα των δομών φιλοξενίας φτάνει μόλις τα 8.768 άτομα.

Στη Σάμο

Στη Σάμο, η ηρεμία επανέρχεται μετά τη χτεσινή νύχτα που συνοδεύτηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά στο στρατόπεδο και τα σοβαρά επεισόδια μεταξύ αιτούντων άσυλο. Η φωτιά έσβησε με παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εθελοντικών ομάδων, ενώ χιλιάδες αιτούντες άσυλο μετακινήθηκαν σε παρακείμενους στο ΚΥΤ ανοιχτούς χώρους αλλά και μέσα στην πόλη.

Ωστόσο, πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει πλέον όλα τους υπάρχοντα, συμπεριλαμβανομένων των χαρτιών τους.

Σε σύσκεψη τοπικών παραγόντων στο δημαρχείο της Σάμου αποφασίστηκε να ζητηθεί από την κυβέρνηση η άμεση αποσυμφόρηση του νησιού. Με απόφαση του δημάρχου Σάμου τα σχολεία παρέμειναν κλειστά. Στο ΚΥΤ της Σάμου διέμεναν μέχρι χθες το βράδυ 5.700 άτομα σε υποδομές για 650.

Δεν θα μας υποδείξουν τα διπλανά χωριά τι θα κάνουμε

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Σκάλας Συκαμιάς Γιώργος Σαρόγλου αντέδρασε έντονα στην ενέργεια κατοίκων άλλων χωριών να εμποδίσουν χτες το πλοίο Open Arms να δέσει στο λιμάνι του χωριού.

Το πλοίο ανήκει στη ΜΚΟ Proactiva και συμμετέχει στις διασώσεις προσφύγων στη Μεσόγειο.

Ο κ. Σαρόγλου δήλωσε στο τοπικό site Στο Νησί:

«Δεν μπορώ νανα καταλάβω πώς θεώρησαν σωστό να παρέμβουν σε ένα άλλο χωριό χωρίς να ρωτήσουν κανέναν. Εγώ προσωπικά έχω απευθυνθεί στο λιμεναρχείο το οποίο κάνει τη δουλειά του. Το πλοίο έχει αγκυροβολήσει έξω από το λιμάνι της Συκαμνιάς. Ήταν εντελώς παράλογο αυτό το επεισόδιο και παραλίγο να έχουμε θερμό επεισόδιο μεταξύ όλων των χωριών, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Δεν είχαν καμιά δουλειά να έρθουν και να μας βάλουν σε αναστάτωση, δεν θα μας υποδείξουν τα διπλανά χωριά τι θα κάνουμε!»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ