ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: «Πάνω από 40.000 αφίξεις το τελευταίο τετράμηνο» - Επεισοδιακή η αποσυμφόρηση των νησιών

Προσφυγικό: «Πάνω από 40.000 αφίξεις το τελευταίο τετράμηνο» - Επεισοδιακή η αποσυμφόρηση των νησιών
ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/POOL/INTIME

Στην ηπειρωτική χώρα μεταφέρεται μέρος της έντασης του προσφυγικού, με ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις να καταγράφονται σε περιοχές, στις οποίες θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες που μετακινούνται από τα νησιά, στο πλαίσιο της αποσυμφόρησής τους.

Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε στα Γιαννιτσά, όπου ομάδα περίπου 30 κατοίκων απέκλεισε δρόμο, θέλοντας να εμποδίσει λεωφορείο που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες από το να φτάσει στο ξενοδοχείο, στο οποίο επρόκειτο να εγκατασταθούν. Κρίθηκε αναγκαία η επέμβαση της αστυνομίας για να εξομαλυνθούν τα πνεύματα και να μεταφερθούν τα άτομα στον χώρο φιλοξενίας.

Τεταμένο παραμένει το κλίμα και στα νησιά όμως, με χαρακτηριστικό το περιστατικό που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στην Κω, όπου ο δήμαρχος μαζί με αξιωματούχους του δήμου συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι, διαμαρτυρόμενοι για τις νέες αφίξεις μεταναστών.

Κουμουτσάκος: 40.000 οι αφίξεις το τελευταίο τετράμηνο

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, γνωστοποίησε πως «το τελευταίο τετράμηνο είχαμε 40.000 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τα περιστατικά έντασης που καταγράφονται στην ηπειρωτική χώρα, επέμεινε στην ανάγκη της σωστής ενημέρωσης.

«Τίποτα μπορεί να επιβάλλεται στις τοπικές κοινωνίες. Για να έχουμε όμως την στήριξη των τοπικών κοινωνιών πρέπει να συνομιλούμε μαζί τους συνέχεια ακατάπαυστα», είπε και προθέσε:

«H ενημέρωση προκύπτει από την ανάγκη να δειχθεί από όλους μας η έγκαιρη αλληλεγγύη στις συνοριακές περιοχές της χώρας που δέχονται το πρώτο κύμα. Το ζήτημα είναι μεγάλο και είναι εδώ για να μείνει. Γι' αυτό χρειαζόμαστε αντοχή. Θα μετρηθούμε όλοι στο αν σε ένα ζήτημα που έχει εθνική διάσταση είμαστε όλοι μαζί».

Θεοδωρικάκος: Θα επωμιστούμε το βάρος όλοι μαζί

Μιλώντας στο ίδιο κανάλι ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, έκανε λόγο περί συντονισμένης προσπάθειας να αποσυμφορηθούν τα νησιά με την αναλογική κατά το μέτρο του δυνατού κατανομή των προσφύγων στην ενδοχώρα.

«Όλοι μαζί θα επωμιστούμε το βάρος, γιατί όλοι μαζί πονάμε για αυτό που συμβαίνει στη Μυτιλήνη και στη Σάμο. Δεν θα αφήσουμε αβοήθητους τους συμπατριώτες μας εκεί και πρέπει να ανταποκριθούμε θετικά», τόνισε.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι η Ευρώπη «πρέπει να πάρει το μήνυμα, ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο σε ό,τι αφορά την πατρίδα μας. Η κατάσταση είναι ως εδώ και μη παρέκει, η ελληνική κυβέρνηση κάνει όλα όσα πρέπει για να λειτουργήσει ως ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια για όλους τους Έλληνες πολίτες», προσέθεσε.

Είπε, ακόμα, ότι γίνεται επεξεργασία προγράμματος στήριξης των νησιών, ώστε μαζί με τη μείωση του αριθμού των μεταναστών, «να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και η ασφάλεια με έργα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων, στήριξη κοινωνικών αθλητικών και διοικητικών υποδομών, έργα οδοποιίας και έκτακτη ενίσχυση Μυτιλήνης και Σάμου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ