ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθίσει εκ νέου στο εδώλιο ο Κορκονέας

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθίσει εκ νέου στο εδώλιο ο Κορκονέας
ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Με το σκεπτικό ότι εσφαλμένα αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στον πρώην ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα με αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας προχώρησε στην άσκηση αναίρεσης κατά της επίμαχης απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας.

Η αναγνώριση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού, με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, είχε ως συνέπεια να… σπάσει η πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης, και ο καθ΄ομολογία δολοφόνος του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου να βρεθεί αυτόματα εκτός φυλακής, καθώς είχε ήδη εκτίσει 11 χρόνια, από την επιβληθείσα ποινή των 13 ετών, ενώ στον χρόνο έκτισης προσμετρήθηκαν και μεροκάματα που έκανε ως έγκλειστος.

Ωστόσο, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αφού μελέτησε το σκεπτικό της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας έκρινε ότι υπάρχει εσφαλμένη ερμηνεία και μη επαρκή αιτιολογία σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου.

Κατόπιν αυτής της σημαντικής εξέλιξης η «υπόθεση Κορκονέα» θα κριθεί από το αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας. Και σε περίπτωση που η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι θετική υπέρ της αναίρεσης της επίμαχης απόφασης, τότε ο πρώην ειδικός φρουρός θα δικαστεί εκ νέου από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η όποια απόφαση των ανώτατων δικαστών για την περίπτωση του Επαμεινώνδα Κορκονέα θα αποτελέσει νομολογιακή πυξίδα σε ό,τι αφορά τα όρια και τις προϋποθέσεις για την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, που αφορά σε δεκάδες εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ