ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: Παραμένουν οι προκαταλήψεις

Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: Παραμένουν οι προκαταλήψεις
Pixabay

Την ανάγκη υλοποιήσης της κυβερνητικής δέσμευσης για σοβαρές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση της ζωής των Ατόμων με Αναπηρία επισημαίνει μιλώντας στο CNN Greece ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιωάννης Βαρδακαστάνης, την ώρα που, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημερα, η πλειοψηφία των συμπολιτών μας θεωρεί τη ζωή των ΑμέΑ στην Ελλάδα στάσιμη την τελευταία δεκαετία. 

Σύμφωνα με την έρευνα της Kαπα Research, μόλις 16% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ζωή των ατόμων με αναπηρία έχει βελτιωθεί την τελευταία δεκαετία.

Αντίθετα, 34% θεωρεί ότι έχει χειροτερέψει ενώ σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (49%) υποστηρίζουν ότι παραμένει η ίδια.

Επίσης εκτιμάται πως τα ΑμεΑ γίνονται συχνά αποδέκτες κοινωνικών διακρίσεων.

Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα, οι περισσότεροι εκτιμούν πως τα ΑμεΑ εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με προκατάληψη από την ελληνική κοινωνία, ενώ ακολουθούν αυτοί που πιστεύουν πως αντιμετωπίζονται με οίκτο και φιλανθρωπία.

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές κοινωνικής ένταξης, η συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας (87%) απαντά πως πρέπει να λαμβάνονται σχετικά μέτρα.

Σε ερώτημα αν η οικονομική κρίση αύξησε τα κρούσματα αρνητικών διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, το 58% απαντά θετικά, ενώ το 26% απαντά αρνητικά.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού, γύρω στο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, 80% εκ των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ. στο CNN Greece: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για σοβαρές μεταρρυθμίσεις

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Ε.Σ.Α.μεΑ. διοργάνωσε Ημερίδα, στην οποία παρευρέθηκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που έχει οριστεί Εθνικός Συντονιστής για την υλοποίηση της Σύμβασης Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρίες στη χώρα από τον Πρωθυπουργό.

Μιλώντας στο CNN Greece o πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης δήλωσε με αφορμή τη σημερινή Ημέρα:

«Από την ίδρυσή της, η Συνομοσπονδία έχει μια συγκεκριμένη στόχευση και προσανατολισμό: τη βελτίωση των συνθηκών των ατόμων με αναπηρία μέσω σοβαρών θεσμικών και δομικών μεταρρυθμίσεων».

«Αυτό προσπαθήσαμε με όσες δυνατότητες είχαμε να επιτύχουμε και μέσα στην κρίση. Πλέον έχουμε περάσει το ποτάμι, έχουμε βραχεί και συνεχίζουμε».

«Η σημερινή κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν δεσμευτεί για σοβαρές μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τα θέματα που αφορούν στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις αλλά και των οικογενειών τους. Τη δέσμευση αυτή επανέλαβε σήμερα ο κ. Γεραπετρίτης κατά την παρουσία του στην Ημερίδα μας. Τα έργα θα δείξουν τα λόγια αν έχουν ουσία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ