ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί το highballing είναι ό,τι πιο φρέσκο παίζει στην Αθήνα

Γιατί το highballing είναι ό,τι πιο φρέσκο παίζει στην Αθήνα

HIGHBALLS. Όλη η Αθήνα μιλάει πλέον για αυτά και οι bartenders στα αγαπημένα σου στέκια στο κέντρο της πόλης, σου προτείνουν να τα δοκιμάσεις. Τι είναι, λοιπόν, αυτά τα new entries που έχουν μυήσει τους Αθηναίους στην «τελετουργία» του HIGHBALLing; Πρόκειται απλώς για μερικά νέα trends που ήρθαν για να φύγουν ή αξίζουν πραγματικά την προσοχή σου;

Από τη Ρόμβης στην Πρωτογένους και από την Αιόλου στην Κολοκοτρώνη, την Καρύτση, τη Μητροπόλεως, την Καλαμιώτου και τη Σκουλενίου: Όπου σταθείς και όπου βρεθείς αυτές τις μέρες θα ακούσεις κάποιον να μιλά για τα HIGHBALLS ή ακόμη καλύτερα, να τα απολαμβάνει. Αν θέλεις, λοιπόν, να είσαι -και να αποκαλείσαι- ένας γνήσιος Athens City Walker, τότε αξίζει να αφιερώσεις λίγο από τον χρόνο σου προκειμένου να μάθεις περισσότερα για το highballing. Το σίγουρο είναι πώς αποτελεί ό,τι πιο «φρέσκο» παίζει στην Αθήνα και θα εκπλαγείς ευχάριστα μαθαίνοντας την ιστορία του και τους θρύλους που το «τιμούσαν».\

highballing img 1

Η «φρέσκια» επιστροφή και η «τελετουργία» του highballing στην Αθήνα.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, δηλαδή, προσπαθώντας να κατανοήσουμε αν τα HIGHBALLS αποτελούν ένα ακόμη trend που ήρθε στην Αθήνα. Η απάντηση σε αυτή την περίπτωση είναι θετική. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως τα HIGHBALLS δεν αποτελούν μία τάση που ήρθε και δεν ακούμπησε. Αντιθέτως, συνιστούν ένα trend που δημιουργεί νέες βάσεις σε ό,τι αφορά στις ubran εμπειρίες, όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που έχουν «κεντρίσει» το ενδιαφέρον μας και σίγουρα, αξίζουν την προσοχή σου. Πού και πώς θα τα ανακαλύψεις; Αρκεί μία βόλτα στους πιο γνωστούς δρόμους της πόλης και τα πιο «ψαγμένα» στέκια του ιστορικού κέντρου!

Για παράδειγμα, την επόμενη φορά που θα πας στο κέντρο, δοκίμασε να περάσεις από το 42 Barstronomy στην Κολοκοτρώνη, το BARRUS στην Αιόλου, το CRUST στην Πρωτογένους, το FAUST Bar-Theatre-Arts στην Καλαμιώτου, το Gulliver Athens Bar στην Κολοκοτρώνη, το TALL’S TOY στην Καρύτση, το The Dude Bar στην Καλαμιώτου, το TYCO στη Ρόμβης, το ΦΟΥΑΡ στη Μητροπόλεως και το ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΟΝ στη Σκουλενίου, για να δεις από κοντά τι σημαίνει HIGHBALLing στην Αθήνα. Με λίγα λόγια, Keep Walking και θα τα μάθεις όλα!

highballing img 4

Ζήτησε από τον bartender ένα HIGHBALL με Johnnie Walker Black Label και ginger ale (Johnnie & Ginger), iced tea ροδάκινο (Johnnie & Peach) ή ανθρακούχα λεμονάδα (Johnnie & Lemon) και μίλησε στους φίλους σου για την ιστορία του θρυλικού ποτού που κάνει τώρα comeback στα κορυφαία στέκια και μάλιστα, στην πλέον αναβαθμισμένη και δροσιστική εκδοχή του.

Μα τι είναι, τέλος πάντων, αυτά τα HIGHBALLS;

Αφού ενημερώθηκες για το πού και πώς θα δοκιμάσεις τα HIGHBALLS, έφτασε η ώρα να τα βάλεις κάτω από το μικροσκόπιό σου προκειμένου να μάθεις πραγματικά… τι είναι τέλος πάντων αυτά τα HIGHBALLS! Τα καλά νέα είναι πως ένα googlάρισμα και μία «ματιά» στο λεξικό του Cambridge αρκούν για να μάθεις ό,τι χρειάζεσαι. Όπως θα διαβάσεις, λοιπόν, πρόκειται για ένα αλκοολούχο ποτό το οποίο στην πιο απλή του μορφή περιέχει ουίσκι, κάποιο ανθρακούχο αναψυκτικό, πάγο, μία φρέσκια γαρνιτούρα και σερβίρεται ΠΑΝΤΑ σε ψηλό ποτήρι. Προσοχή, όμως! Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις τα HIGHBALLS ως απλά ποτά. Και αυτό διότι στην πραγματικότητα, αποτελούν μία ολόκληρη κατηγορία κοκτέιλ από μόνα τους!

Εν έτει 2019, βέβαια, αντί για σόδα, θα τα απολαύσεις στο κέντρο της Αθήνας στην πιο σύγχρονη και «φρέσκια» εκδοχή τους με Johnnie Walker Black Label και ginger ale (Johnnie & Ginger), με iced tea ροδάκινο (Johnnie & Peach) ή με την ανθρακούχα λεμονάδα (Johnnie & Lemon).

highballing img 5

Από το 1895 στο 2019 και από τη Βρετανία στην Αθήνα

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν δεν ανήκεις στους λάτρεις του ουίσκι και δεν είσαι σίγουρος για το αν το HIGHBALLing είναι για σένα ή ταιριάζει στα γούστα σου, μην αποθαρρύνεσαι. Διότι αυτή η κατηγορία, είναι τόσο φρέσκια που δεν υπάρχει περίπτωση να μην ικανοποιήσει και τον δικό σου ουρανίσκο. Τα HIGHBALLS ανήκουν, όπως προαναφέραμε, σε μία άλλη, ξεχωριστή κατηγορία και για να το κατανοήσεις, φτάνει να δώσεις βάση στην ιστορία τους.

Μπορεί να μην το γνώριζες ή να αδυνατούσες να το φανταστείς, όμως τα new entries στα κορυφαία στέκια του κέντρου για τα οποία μιλάει πλέον όλη η Αθήνα ήταν γνωστά ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα και έχουν τις ρίζες τους στη Μεγάλη Βρετανία! Μάλιστα, όταν τα HIGHBALLS έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους, περιείχαν απλώς ουίσκι και σόδα και η λέξη «ball» λέγεται πως χρησιμοποιούνταν από τους bartenders της εποχής ως slang για να περιγράψει το ψηλό ποτήρι!

Πώς όμως, η συγκεκριμένη κατηγορία κοκτέιλ κατάφερε να αποκτήσει τεράστια φήμη και εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο (από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιαπωνία και την Αθήνα); Η ιστορία έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Όταν στα τέλη του 19ου αιώνα το ανθρακούχο νερό άρχισε να γίνεται ευρέως διαθέσιμο, η υψηλή κοινωνία της Μεγάλης Βρετανίας αισθάνθηκε πως βρήκε έναν νέο και ιδιαίτερο τρόπο για να απολαμβάνει το αγαπημένο της ουίσκι. Ωστόσο, όταν μία καταστρεπτική ασθένεια για τα αμπέλια (η φυλλοξήρα) έφτασε στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ στα τέλη του 19ου αιώνα και κατέστρεψε τους αμπελώνες της Γηραιάς Ηπείρου, το κρασί δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα και το ουίσκι πήρε τα πάνω του -και μαζί με αυτό… τα HIGHBALLS!

highballing img 8

Πάντως, η πρώτη επίσημη αναφορά στη λέξη HIGHBALL φέρεται να έγινε το 1895 όταν και ο γνωστός Βρετανός ηθοποιός E. J. Ratcliffe επισκέφτηκε ένα γνωστό μπαρ στην «καρδιά» της Νέας Υόρκης και ζήτησε ένα… HIGHBALL. Ο ιδιοκτήτης δεν είχε ουίσκι όμως, κατάφερε να βρει και μάλιστα, χρειάστηκε να αγοράσει πολύ περισσότερο καθώς έπειτα από τον Ratcliffe ο ένας μετά τον άλλον οι ηθοποιοί που έπαιζαν στα θέατρα της περιοχής, πήγαιναν στο μπαρ του και ζητούσαν το συγκεκριμένο σερβίρισμα/serve.

Και κάπως έτσι, τα χρόνια πέρασαν και τα HIGHBALLS κατάφεραν να αποκτήσουν ακόμη περισσότερους θαυμαστές. Αρκεί απλώς να σημειώσουμε πως στα βιβλία του Ian Fleming, o James Bond εμφανίζεται να παραγγέλνει HIGHBALL συνολικά 21 φορές, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως ο θρυλικός Dean Martin, συνήθιζε να απολαμβάνει ένα πριν τις παραστάσεις του.

Μπορεί, λοιπόν, η ιστορία των HIGHBALLS να ξεκινά τον 18ο αιώνα, ωστόσο, αυτή τη στιγμή αποτελούν ό,τι πιο φρέσκο παίζει στην Αθήνα και σίγουρα αξίζουν την προσοχή σου. Διότι όταν το σήμερα έρχεται από το χθες, έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι παραμένουν μέχρι τις μέρες μας δημοφιλή και όπως όλοι μας, έτσι και εκείνα, όσο μεγαλώνουν, εξελίσσονται και ταυτόχρονα, εμπνέονται από τις νέες γενιές, δηλαδή, εσένα και εμένα.

Όποιον συνδυασμό και αν επιλέξεις, να θυμάσαι απλώς ότι ακόμη και αν το «μυστικό» των HIGHBALLS βρίσκεται στην απλότητα, υπάρχει πάντα περιθώριο για πειραματισμούς. Περπάτησε στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, χάραξε τη δική σου πορεία και μοιράσου τη HIGHBALL εμπειρία σου με το #JohnnieWalkerHighball.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ