ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ζηνοβία»: Έρχονται ψύχος και χιόνια - Στα «λευκά» η Πάρνηθα

Κακοκαιρία «Ζηνοβία»: Έρχονται ψύχος και χιόνια  - Στα «λευκά» η Πάρνηθα
ΙΝΤΙΜΕ/ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ψύχος και χιόνια αναμένεται να φέρει η κακοκαιρία «Ζηνοβία», η οποία αναμένεται να εμφανιστεί στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας από το βράδυ της Παρασκευής.

Η κακοκαιρία χαρακτηρίζεται από τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας καθώς και από τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες αρκτικής προέλευσης, σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα.

Η «Ζηνοβία» θα προκαλέσει τοπικά ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις οι οποίες θα επηρεάσουν κατά τόπους και περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Παράλληλα, πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο.

Ήδη, η Πάρνηθα «ντύθηκε» στα λευκά με τις χιονοπτώσεις να συνεχίζονται και το επόμενο 24ωρο.

Πάντως, σύμφωνα με την ΕΜΥ, την Τρίτη, παραμονή Πρωτοχρονιάς, αναμένεται βαθμιαία βελτίωση του καιρού από τα βόρεια, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ για την Παρασκευή:

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Ασθενείς χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα (ενδεικτικό υψόμετρο 900 μέτρα).

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις που τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Τη νύχτα στα θαλάσσια - παραθαλάσσια πιθανώς να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις από το μεσημέρι αυξημένες, με τοπικές βροχές, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Σάββατο 28/12

Στα δυτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και κυρίως στα νότια, θαλάσσια και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά-ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα πελάγη 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.

Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση κυρίως στα ανατολικά, ενώ παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Κυριακή 29/12

Στην ανατολική και νότια χώρα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και κυρίως στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7, στα πελάγη τοπικά 8 και στο Αιγαίο βαθμιαία 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Δευτέρα 30/12

Στην ανατολική και νότια χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα νότια, θαλάσσια και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Το βράδυ τα φαινόμενα στη Θεσσαλία θα σταματήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στο Αιγαίο 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση τη νύχτα.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Τρίτη 31/12

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια γενικά αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, μεμονωμένες καταιγίδες στα Δωδεκάνησα και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7, στο Αιγαίο τοπικά 8 και τις πρωινές ώρες πιθανώς 9 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση από τα βόρεια.

Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Τετάρτη 1/1/2020 (Πρωτοχρονιά)

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις και στα νοτιοανατολικά μεμονωμένες καταιγίδες.

Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και βαθμιαία στα πελάγη 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ