ΕΛΛΑΔΑ

Οδ. Ζώρας στο CNN Greece: Το ΕΑΠ προσπαθεί να ανακόψει το brain drain

Οδ. Ζώρας στο CNN Greece: Το ΕΑΠ προσπαθεί να ανακόψει το brain drain

Ξενόγλωσσα θερινά σχολεία που θα συνδυάζουν εκπαίδευση και τουρισμό, νέα προγράμματα σπουδών στα ελληνικά αλλά και τα αγγλικά σε σύγχρονα επιστημονικά αντικείμενα, συνεργασία με Έλληνες πανεπιστημιακούς από μεγάλα ΑΕΙ του εξωτερικού, σε μια προσπάθεια αντιστροφής του brain drain, αποτελούν μερικές από τις ειδήσεις που θα διαβάζουμε τους επόμενους μήνες για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).

Το ίδρυμα, με ένα θεσμικό πλαίσιο που το απελευθερώνει από τις «στενές σχέσεις» με το κράτος, διαθέτει σήμερα 45.000 φοιτητές, 2000 καθηγητές και 250 διοικητικούς υπαλλήλους.

Ο νέος πρόεδρος του κ. Οδυσσέας Ζώρας, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, θεωρεί ότι τα ελληνικά ΑΕΙ πρέπει να «φύγουν μπροστά» και προχωράει ήδη σε σειρά συζητήσεων με άλλα ανώτατα ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού για την διοργάνωση και νέων προπτυχιακών προγραμμάτων στην αγγλική γλώσσα. Πρόσφατα δε υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Ακαδημία Αθηνών και την συμμετοχή των Χρ. Ζερεφού και Δημ. Νανόπουλου για την δημιουργία ενός νέου μεταπτυχιακού προγράμματος στο αντικείμενο της προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών θα είναι αγγλόφωνο και πιλοτικά θα ενταχθεί στην τεχνολογικά προηγμένη εκπαιδευτική πλατφόρμα και στο νέο μοντέλο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Αντικείμενα σπουδών με ζήτηση

«Τα προγράμματα σπουδών του ΕΑΠ βρίσκονται σε μια συνεχή εκτίμηση, προσαρμογή και ανανέωση. Για το σκοπό αυτό, συγκροτήθηκε επιστημονική ομάδα έμπειρων συναδέλφων, οι οποίοι είναι γνώστες και εκφράζουν την μεγάλη ποικιλομορφία και ευρύτητα των θεματικών επιστημονικών ενοτήτων του ΕΑΠ» δήλωσε στο CNN Greece o κ. Ζώρας.

Υπάρχουν, προγράμματα τα οποία έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους, και κατά συνέπεια, έχουν μικρό αριθμό ενδιαφερόμενων φοιτητών, αλλά υπάρχουν και άλλα, τα οποία διατηρούν και αυξάνουν το εκπαιδευτικό ενδιαφέρον. «Στα τελευταία αυτά προγράμματα, η ζήτηση από τους φοιτητές είναι συνεχώς αυξανόμενη. Προφανώς, νέοι τομείς, που έχουν σχέση με μοντέρνα θεματολογία, όπως, κλιματικές αλλαγές, ρύπανση του περιβάλλοντος, τεχνητή νοημοσύνη, εξατομικευμένη ιατρική, επεξεργασία Big Data, αρχαιολογικός πολιτισμός, well being, αθλητισμός, τουρισμός, κινηματογραφικές σπουδές κοκ, θα πρέπει να αναπτυχθούν γρήγορα, και είναι σίγουρο ότι το ενδιαφέρον του εκπαιδευτικού ακροατηρίου θα είναι εξαιρετικά μεγάλο».

Σχέδιο διεθνοποίησης

Σχετικά με το πρότυπο λειτουργίας ενός σύγχρονου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος και το πώς θα πετύχουμε ανάσχεση του brain drain, ο κ. Ζώρας παρατηρεί ότι τα παραδοσιακά τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα στηρίζονται κυρίως στην εκπαίδευση και την έρευνα, με εξαίρεση προφανώς σχολές, όπως οι ιατρικές, όπου υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για το κλινικό έργο, αλλά και άλλες σχολές που έχουν ανάγκη ανάπτυξης ειδικών αντικειμένων (όπως τα πολυτεχνεία κ.ο.κ.).

«Σήμερα, τα πλέον μοντέρνα πανεπιστήμια, όπως το ΕΑΠ, αναπτύσσουν και παράλληλες δραστηριότητες, όπως αυτή ενός εκδοτικού οίκου. Επίσης, συνάπτουν διεθνείς συνεργασίες αναπτύσσοντας το διεθνές τους προφίλ, προσελκύουν ξένους φοιτητές και καθηγητές, και καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια βελτίωσης της αναγνωρισημότητάς τους σε ευρύτερη γεωγραφική εμβέλεια» τονίζει.

Όπως λέει, «σε αυτό συμβάλει θετικά η παραγόμενη έρευνα από κάθε ίδρυμα. Για το σκοπό αυτό θα ήταν ιδανικό, τα Τριτοβάθμια Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, να διαθέτουν ίδια ερευνητικά κέντρα, τα οποία θα δρουν παράλληλα, και σε παραγωγή προτότυπης έρευνας και γνώσης, αλλά και στην παροχή υπηρεσιών. Κυρίως αυτά τα τελευταία θα συμβάλουν στον άμεσο και στέρεο επαναπατρισμό των συναδέλφων που εργάζονται στο εξωτερικό».

Σύγχρονοι τρόποι εκπαίδευσης

Μερικές δεκαετίες μετά την ίδρυση του το ΕΑΠ μπαίνει σε νέα εποχή, χωρίς τις γραφειοκρατικές αγκιλώσεις των υπολοίπων ΑΕΙ της χώρας και τον ασφυκτικό εναγκαλισμό τους από το Κράτος.

«Το ΕΑΠ είναι ένα πανεπιστήμιο που λειτουργεί με μοντέρνες διαδικασίες εκπαίδευσης. Ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο στη χώρα που ξεκίνησε δίνοντας έμφαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, συνεπικουρούμενη από την υψηλή τεχνολογία η οποία παρέχεται παγκοσμίως σε αυτό το πεδίο, είναι ο πλέον μοντέρνος τρόπος εκπαίδευσης που κερδίζει συνεχώς έδαφος. Το ΕΑΠ έχει αναπτύξει μια μεγάλη τεχνογνωσία στο κομμάτι αυτό και θα το βελτιώσει χρησιμοποιώντας τα πλέον εξελιγμένα τεχνολογικά εργαλεία» συμπληρώνει ο πρόεδρος του.

Συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών

Πρόσφατα το ΕΑΠ ξεκίνησε μια ενδιαφέρουσα συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών. Με το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη για πρώτη φορά που η Ακαδημία Αθηνών «ανοίγεται» σε τέτοιου είδους συνεργασίες με ένα πανεπιστήμιο, γεγονός τιμητικό για το ΕΑΠ. Η συνεργασία αφορά σε θέματα κλιματικής αλλαγής, και πώς αυτή η αλλαγή επηρεάζει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Πρόκειται για ένα αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Όσον αφορά στα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, ο κ. Ζώρας εκτιμά ότι μόνο ειδικά αντικείμενα «προνομιακά» της χώρας μας, όπως αυτά της λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας, της αρχαιολογίας κ.ο.κ., είναι εκείνα που θα μπορέσουν να προσελκύσουν φοιτητές από χώρες του εξωτερικού.

Παράταση εγγραφών στο ΕΑΠ

Λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος, παρατείνεται έως την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου και ώρα 12.00 η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στα προγράμματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στα επιστημονικά πεδία που προσφέρει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Πρόκειται για προγράμματα που θα ξεκινήσουν τα μαθήματα τους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο προσφέρει τα παρακάτω προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με έναρξη φοίτησης το εαρινό εξάμηνο του 2020:

Προπτυχιακά προγράμματα
Δημόσια Διοίκηση, Διοίκηση Τουρισμού.

Μεταπτυχιακά Προγράμματα
Εγκληματολογικές και Ποινικές προσεγγίσεις της διαφθοράς του οικονομικού και του οργανωμένου εγκλήματος (όπου όμως έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων), Αθλητικές Σπουδές: Κοινωνιολογία, Ιστορία, Ανθρωπολογία, Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων , Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Δημιουργική Γραφή, Language Education for Refugees and Migrants, Δημόσια Ιστορία, Σύγχρονες τάσεις στη γλωσσολογία για εκπαιδευτικούς, Διδακτική της Αγγλικής ως Ξένης/Διεθνούς Γλώσσας», Διδακτική της Γερμανικής ως Ξένης Γλώσσας, Βιοπληροφορική και Νευροπληροφορική, Χημική και Βιομοριακή Ανάλυση.

Η θα γίνεται αποκλειστικά μέσω του Διαδικτύου, ενώ όπως ενημέρωσε το Ίδρυμα, το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτό μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 16ης Ιανουαρίου 2020 και ώρα 12:00.

Πάντως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα στην ιστοσελίδα του ΕΑΠ, καθώς και στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φοιτητών στα 2610367300, 2610367600 και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο info@eap.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ