ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: «Παρέλυσαν» τα νησιά του Β. Αιγαίου λόγω κινητοποιήσεων

Προσφυγικό: «Παρέλυσαν» τα νησιά του Β. Αιγαίου λόγω κινητοποιήσεων
INTIME NEWS

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη η κινητοποίηση για το προσφυγικό που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μαζί με άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς, έχοντας ως κεντρικό σύνθημα «θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας».

Η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων έκλεισαν, ενώ και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου Μυτιλήνης αποφάσισε ομόφωνα τη στήριξη της κινητοποίησης. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης είχε καλέσει με επιστολή του τα δεκαπενταμελή συμβούλια των σχολείων να στηρίξουν με την παρουσία τους τη συγκέντρωση με αποτέλεσμα τη μειωμένη προσέλευση των μαθητών στα σχολεία. Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησε και η ΑΔΕΔΥ του νησιού, προκειμένου να συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στη διαμαρτυρία.

Ως κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, ο Κώστας Μουτζούρης ζήτησε την πραγματοποίηση ενεργειών αποτροπής στα σύνορα:

«Θέλουμε αποτροπή. Η πατρίς κινδυνεύει. Δεν μ’ ενδιαφέρει. Θέλουμε κάθε μέρα τους υπουργούς εδώ. Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας».

«Δεν θέλουμε καμία υπάρχουσα και καμία άλλη αποθήκη πίσω. Θέλουμε τα νησιά μας πίσω, θέλουμε τις ζωές μας, πίσω. Τι είναι αυτό που μας ενοχλεί; Μας ενοχλεί ότι τα νησιά μας έχουν γίνει τόπος συγκέντρωσης ανθρώπων από 80 χώρες. Περίπου 50.000 σε όλα τα νησιά. Μας ενοχλεί ότι αυτή κατάσταση είναι μια συνεννόηση σιωπής όλης της Ευρώπη και της κυβερνήσεως. Όλοι τους χτίζουν τείχη απομονώσεως και σιωπής, εδώ είμαστε να τα σπάσουμε», συνέχισε.

Αναφέρθηκε επίσης σε ένα σχέδιο του ΟΗΕ από το 2000 για την ανάγκη μεταφοράς 250.000 εκατομμυρίων νέων κατοίκων στην Ευρώπη, κάνοντας λόγο για «σχέδιο υποκατάστασης πληθυσμού» και μίλησε για τον επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος και «τον ρόλο του».

«Θέλουν να μας επιβάλλουν άλλο τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία», σημείωσε ο Κώστας Μουτζούρης, τονίζοντας την ανάγκη ελέγχου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Μηταράκης: Δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου

«Άμεσο κλείσιμο του αίσχους της Μόριας»

«Άμεσο κλείσιμο του αίσχους της Μόριας» ζήτησε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης. «Είμαστε αποφασισμένοι να απαιτήσουμε τη μαζική αποσυμφόρηση του νησιού μας, να διεκδικήσουμε τον έλεγχο των ΜΚΟ, αλλά και να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, όχι άλλη δομή, κλείσιμο όλων των δομών» είπε.

Ο πρόεδρος της Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας κλειστού κέντρου μεταναστών στην περιοχή δηλώνοντας ότι το πλαίσιο που θέτει η κοινότητα και τα γύρω χωριά είναι η δηγμιουργία «κλειστού ελεγχόμενου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μακράν κατοικημένων περιοχών», ζητώντας ταυτόχρονα «κλείσιμο της υπάρχουσας δομής της Μόριας».

«Στο μίσος απαντάμε με αλληλεγγύη»

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστές συγκεντρώσεις -που θέλησαν να διαφοροποιηθούν από τη ρητορική της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου- από τις δυνάμεις της Αριστεράς, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, εργαζομένων, καθώς και φοιτητών με βασικά αιτήματα την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, καμία νέα δομή ή κέντρο - φυλακή στα νησιά και αναλογική κατανομή σε όλη τη χώρα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, «ντόπιων, αιτούντων άσυλο και επισκεπτών».

Με κοινό τους κείμενο, οργανώσεις και συλλογικότητες από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, πήραν αποστάσεις από τα καλέσματα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, υπογραμμίζοντας πως «σε κάθε συγκέντρωση μίσους, εμείς θα απαντάμε με συγκεντρώσεις αλληλεγγύης».

«Δεν θα κάτσουμε να φωνάξουμε για "καλύτερη φύλαξη των συνόρων" γιατί καταλαβαίνουμε πως αυτό σημαίνει περισσότερα λεφτά σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, φράχτες, θερμικές κάμερες παρακολούθησης και ιδιώτες παντός είδους. Σημαίνει περισσότερα ναυάγια, θάνατοι με τη βοήθεια της Frontex και του Λιμενικού. Αρνούμαστε να θέσουμε τα αιτήματα που θέλουν αυτοί που μας δημιούργησαν το πρόβλημα να θέσουμε», τονίζουν -μεταξύ άλλων- οι οργανώσεις.

«Σε κάθε επίκληση για καλύτερη φύλαξη των συνόρων εμείς θα κατεβαίνουμε στους δρόμους για να σταματήσουν οι θάνατοι στο Αιγαίο», δηλώνουν αντιφασιστικές οργανώσεις, φοιτητές και κάτοικοι.

Χίος: «Όχι άλλες φυλακές ψυχών στα νησιά μας»

Με σύνθημα «όχι άλλες φυλακές ψυχών στα νησιά μας», πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση στη Χίο, με αίτημα τη δημιουργία μιας μικρής δομής, μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών και την άμεση μετακίνησή τους στην ενδοχώρα.

«Το μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού είναι ένα μεγάλο βάρος που σηκώνουν τα νησιά μας, εδώ και χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνά τις αρμοδιότητες και τη δύναμη των τοπικών μας κοινωνιών. Είναι ένα πρόβλημα εθνικό και πανευρωπαϊκό», είπε, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης.

Σάμος: «Θέλουμε πίσω τη ζωή μας»

Το σύνθημα «θέλουμε πίσω τη ζωή μας» κυριάρχησε στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Πυθαγόρα της Σάμου, με κύριο αίτημα την άμεση μεταφορά των χιλιάδων προσφύγων στην ενδοχώρα.

Ομιλητές ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Βασίλης Πανουράκης, ο δήμαρχος δυτικής Σάμου, Αλέκος Λυμπέρης, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Βάσω Βρινιώτη, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Σταμάτης Φιλιππής και τέλος ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος.

Ο κ. Στάντζος ζήτησε στην ομιλία του να φυλαχτούν τα ανατολικά σύνορα της χώρας με την FRONTEX να επιχειρεί στα απέναντι τουρκικά παράλια. Ενώ, όπως είπε, δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν ούτε βήμα πίσω γιατί αυτό θα μετατρέψει τη Σάμο σε ένα απέραντο καταυλισμό.

«Δεν ζητάμε από την κυβέρνηση αντίδωρα, αλλά αυτά που μας ανήκουν. Αποζημιώσεις για τα όσα έχουν χάσει οι Σαμιώτες», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ