ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Αγρότες και κτηνοτρόφοι έκλεισαν την Εγνατία Οδό

Θεσσαλονίκη: Αγρότες και κτηνοτρόφοι έκλεισαν την Εγνατία Οδό
ΙΝΤΙΜΕ

Σε ωριαίο αποκλεισμό της οδού Εγνατίας, μπροστά από την πύλη εμπορίου του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν από τις 12:30 το μεσημέρι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την κινητοποίησή τους με πορεία εντός της ΔΕΘ, όπου διεξάγεται η 28η Agrotica.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, συλλόγων γυναικών και φοιτητών, ενώ μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν συμπεριλαμβάνονται τα «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, εάν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ» και «Αγρότη πολέμα δεν θα σου μείνει ούτε στρέμμα».

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, μέλος της γραμματείας της Πανελλαδικής Γραμματείας Επιτροπής Μπλόκων έστειλε μήνυμα κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων και κάλεσε «για τελευταία φορά», όπως είπε χαρακτηριστικά, σε συνάντηση για διάλογο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.

Εξήγησε ότι «δεν είμαστε στο δρόμο εθιμοτυπικά, αλλά επειδή τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα ολοένα και οξύνονται και συσσωρεύονται» και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους αγρότες και κτηνοτρόφους «να σηκωθούν από τον καναπέ τους και να αγωνιστούν» και «να σκεφτούν αν θέλουν μια καλύτερη ή χειρότερη μοίρα». «Αν δεν βγούμε στο δρόμο δεν θα κερδίσουμε ποτέ τίποτα. Παλεύουμε για την επιβίωσή μας», είπε.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι προμετωπίδα των αιτημάτων είναι οι κατώτερες εγγυημένες τιμές. Παράλληλα έθιξε το θέμα της επιστροφής του πετρελαίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αθετεί την προεκλογική της δέσμευση. Μεταξύ των αιτημάτων που έθεσε, συμπεριλαμβάνονται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, «συντάξεις αξιοπρέπειας» και αποζημίωση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ. Παράλληλα, υπενθύμισε και τις “νίκες” του οργανωμένου αγροτικού κινήματος τα προηγούμενα χρόνια, αναφέροντας μεταξύ άλλων, το αφορολόγητο και το ακατάσχετο.

«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια», είπε στην έναρξη της ομιλίας του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, λέγοντας «στο άμεσο μέλλον θα καταστεί πλέον σαφές και ξεκάθαρο σε όλους ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται οδηγούν τον πρωτογενή τομέα σε αφανισμό. Δουλεύουν για να μας πάρουν τη γη και να συγκεντρωθεί στα χέρια λίγων». Μεταξύ άλλων, ο ίδιος κατήγγειλε ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, «κρύβεται και αρνείται να συναντηθεί μαζί μας» αλλά και ότι «ψευδώς λέει ότι λύθηκε το 70% των προβλημάτων των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα. Εάν είχε συμβεί αυτό δεν θα ήμασταν στο δρόμο».

«Αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας εμείς οι μικρομεσαίο αγρότες», είπε από την πλευρά του ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Κώστας Κατσιμένης, ενώ ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Σπύρος Νικολόπουλος σημείωσε, «το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια απέναντι στις πολιτικές αφανισμού της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ».

«Αθρόες οι εισαγωγές σε γάλα και κρέας, τη στιγμή που το γάλα ενός λίτρου πωλείται όσο ένα λίτρο νερό», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρος Κοτοπούλης, θίγοντας και το θέμα των συντάξεων των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, που όπως είπε «είναι της πείνας».

«Κλέβουν το όνομα του τσίπουρου και της τσικουδιάς και το δίνουν σε χούφτα ποτοποιών», κατήγγειλε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, Στέλιος Τσοκρίτσης, ξεκαθαρίζοντας ότι «στην κίνησή να μας ξεπαστρέψετε, εμείς απαντούμε με αγώνες για το δικό σας ξεπάστρεμα».

«Ο ένας αν γίνει δύο, θα γίνουν και πολλοί και εμείς είμαστε αρκετοί για να σταματήσουν τον αφανισμό των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα», είπε από την πλευρά της η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, Διαμάντω Κρητικού.

Για δίκαιο αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Κτηνιατρικής, Αντώνης Γιαννακάκης, λέγοντας ότι «με τις πολιτικές τους τσακίζουν τα όνειρα των νέων παιδιών που είναι φοιτητές σε έναν κλάδο που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ