ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος ιατροδικαστών στο CNN Greece: Τραγικό λάθος η βεβιασμένη ανακοίνωση για το βρέφος

Πρόεδρος ιατροδικαστών στο CNN Greece: Τραγικό λάθος η βεβιασμένη ανακοίνωση για το βρέφος
Pixabay

Περί δύο βασικών λαθών στην υπόθεση του νεκρού βρέφους στου Ζωγράφου έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Δρ. Γρηγόρης Λέων, μιλώντας στο CNN Greece.

«Το πρώτο λάθος έγινε κατά τη διερεύνηση του ίδιου του περιστατικού. Δεν ελήφθη υπόψιν το ίδιο το ιστορικό. Δηλαδή, οι ασθένειες από τις οποίες έπασχε το βρέφος, η φαρμακευτική αγωγή την οποία ελάμβανε, αλλά και ο τρόπος χορήγησης αυτής της αγωγής», εξήγησε ο κ. Λέων συμπληρώνοντας πως το δεύτερο και πλέον σημαντικό – κατά τη γνώμη του – λάθος ήταν η βιαστική ανακοίνωση αποτελεσμάτων.

«Το δεύτερο και πολύ πιο τραγικό λάθος, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι οι ιατροδικαστές βγήκαν δημόσια και ανακοίνωσαν ένα συμπέρασμα για το οποίο, στο τέλος της ημέρας, ούτε οι ίδιοι ήταν ουσιαστικά σίγουροι. Ανακοίνωσαν ένα πολύ βεβιασμένο συμπέρασμα, ένα συμπέρασμα που θα μπορούσε να προκύψει μετά από ενδελεχείς εξετάσεις που δεν είχαν ολοκληρωθεί. Αυτή ήταν η πιο εσφαλμένη ενέργεια που έγινε».

Αναφερόμενος στην οικογένεια του βρέφους και τη στάση που τηρεί στις εξελίξεις, εξέφρασε την ικανοποίησή του. Να σημειωθεί πως ο πατέρας του 11 μηνός μωρού είχε εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί να κινηθεί νομικά.

«Εμένα με ικανοποιεί το γεγονός ότι η οικογένεια δείχνει μία μεγάλη διάθεση κατανόησης του λάθους, ακόμη και εάν οι ίδιοι έχουν πέσει τραγικά θύματα αυτής της ιστορίας. Δείχνει μία μεγαλοψυχία την οποία πρέπει να δείξουμε όλοι», μας δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο κ. Λέων.

Προκαταρκτική έρευνα εις βάρος του ιατροδικαστή

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η τοποθέτησή του αυτή δεν «σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αυτοί που υπέπεσαν σε αυτό το λάθος δεν μπορούν να ελεγχθούν πειθαρχικά. Και πολύ περισσότερο αυτό το πάθημα πρέπει να μας γίνει ένα μάθημα για το μέλλον έτσι ώστε ποτέ ξανά να μην συμβεί κάτι τέτοιο».

«Οι επιστήμονες θα πρέπει να συμβάλουμε στην ενημέρωση σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης μας. Δεν πρέπει να λέμε αυθαίρετα πράγματα, ούτε μη ορθά επιστημονικά», είπε ακόμη.

Ερωτώμενος για το εάν ο ιατροδικαστής, ο οποίος προέβη στις βεβιασμένες δηλώσεις περί «σεξουαλικής κακοποίησης» του βρέφους, οφείλει μία συγγνώμη σημείωσε ότι ο κάθε «συνάδελφος ξέρει καλύτερα πότε πρέπει να ζητήσει ή όχι μία δημόσια συγγνώμη» και τόνισε ότι η θέση της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας ήταν εξαρχής πολύ ξεκάθαρη.

«Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία από την πρώτη κατέδειξε το λάθος, δεν κουκουλώσαμε τίποτα, σταθήκαμε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους και αυτό τα λέει όλα».

Πειθαρχική έρευνα για τον ιατροδικαστή

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε από τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νικόλαο Καρακούκη, τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας εις βάρος του ιατροδικαστή.

Ειδικότερα, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 125 του ν. 3528/2007, ζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας από τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών κ. Νικόλαο Καρακούκη, προκειμένου να διαπιστωθεί η τέλεση ή μη πειθαρχικού παραπτώματος Ιατροδικαστή στην υπόθεση του θανόντος 11 μηνών βρέφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ