Έκλεισε σήμερα και θα παραμείνει κλειστό για 14 ημέρες το δημοτικό σχολείο στο οποίο φοιτά το παιδί της 38χρονης από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο επίσης βρέθηκε θετικό στον κοροναϊό. 

 

Όπως ανέφερε στην σημερινή έκτακτη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ο λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας, το παιδί δεν είχε πάει σχολείο τη Δευτέρα και χθες πήρε μέρος σε μια εκδρομή.

«Θεωρώ ότι δεν υπήρξε καμία υψηλού κινδύνου επαφή παρ' όλα αυτά στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων και επειδή τα παιδάκια είναι παιδάκια και συγχρωτίζονται θα πάρουμε τα προληπτικά μέτρα που χρειάζονται. Για να είμαστε 100% σίγουροι» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι ο κοροναϊός για τα παιδάκια είναι μια ήπια νόσος, σχεδόν ασυμπτωματική, ένα ελαφρύ συνάχι.

«Αυτό το κάνουμε σε περιορισμένη γεωγραφική τοποθεσία που αφορά το σχολείο των παιδιών, το κάνουμε καθ' υπερβολήν, θα μπορούσε να είναι μόνο η η τάξη των παιδιών, αλλά εμείς αποφασίζουμε να είμαστε πιο αυστηροί, πιο προσεκτικοί, θέλουμε όσο το δυνατόν να καθυστερήσουμε τη διασπορά αυτού του ιού και γι' αυτό παίρνουμε αυτά τα μέτρα» είπε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε «είναι ένα μέτρο που τηρείται στην πανδημία, την οποία αρνείται να παραδεχθεί ακόμα ο WHO».

Ερωτηθείς για το σημαίνει να είναι κάποιος υψηλού ή χαμηλού κινδύνου όσον αφορά την μετάδοση του κοροναϊού ο κ. Τσίοδρας έφερε ένα παράδειγμα: «Π.χ. Είμαι σε ένα πούλμαν και ο οδηγός του είναι μαζί μου για μια ώρα σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων. Εκείνη τη στιγμή θεωρείται υψηλού κινδύνου επαφή. Η γυναίκα αυτού του ανθρώπου, τα παιδιά του και η οικογένειά του δεν έχουν κανέναν κίνδυνο. Αυτοί συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά και μόνο αν έχουν συμπτώματα απομονώνονται. Είναι στα πλαίσια της δράσης της ενεργητικής επιτήρησης των συμπτωμάτων της νόσου, ώστε να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα. Άρα διαχωρίζεται με βάση τον αλγόριθμο που έχει το υπουργείο και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σε υψηλού κινδύνου επαφές και χαμηλού κινδύνου επαφές».

Τι λέει ο διευθυντής του σχολείου 

Ο διευθυντής του σχολείου, Νίκος Μπίντας, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «Μου τηλεφώνησαν χθες ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και η διευθύντρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης και μου είπαν το σχολείο να παραμείνει κλειστό σήμερα. Εγώ εκτέλεσα την εντολή, το σχολείο το κρατάμε κλειστό. Έβγαλα τις ανακοινώσεις στο σχολείο και χθες το βράδυ φρόντισα να ενημερώσω όλους τους γονείς και το προσωπικό να μην έρθουν στο σχολείο γιατί είναι κλειστό. Το σχολείο θα είναι κλειστό για σήμερα μόνο».

«Δεν υπάρχει ανησυχία στους γονείς. Κάποιοι γονείς που πήραν τηλέφωνο τους καθησύχασα. Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, το σχολείο είναι κλειστό, θα γίνει και απολύμανση προληπτικώς σε όλους τους χώρους του σχολείου», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, Σπύρος Σαράφης, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ψυχραιμία.

«Δεν θα παραδοθούμε ούτε στον πανικό ούτε στην παραπληροφόρηση. Οι περισσότεροι γονείς είδαμε το θέμα στα ΜΜΕ. Από τα στοιχεία που δόθηκαν και γνωρίζοντας την κοινότητα του σχολείου μας, καταλάβαμε. Μετά ακολούθησε η επίσημη ενημέρωση, το σχολείο είναι κλειστό σήμερα για προληπτικούς λόγους και θα γίνει απολύμανση. Αν δεν γινόταν, θα το ζητούσαμε και εμείς οι γονείς, κυρίως για λόγους ψυχολογίας».

Διαβάστε επίσης