ΕΛΛΑΔΑ

Χίος: Επτά συλλήψεις για την επίθεση κατά αστυνομικών σε ξενοδοχείο

Χίος: Επτά συλλήψεις για την επίθεση κατά αστυνομικών σε ξενοδοχείο
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Michael Varaklas)

Σε επτά συλλήψεις για την επίθεση κατά αστυνομικών σε ξενοδοχείο της Χίου προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε γενικευμένη έρευνα για τις επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών στα νησιά αλλά και για τα βίντεο στα οποία φέρονται να εμφανίζονται άνδρες των ΜΑΤ να σπάνε αυτοκίνητα κατοίκων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, εξαγριωμένοι κάτοικοι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς μέσα σε δωμάτια ξενοδοχείων όπου διέμεναν και πέταξαν τα πράγματά τους από μπαλκόνια και παράθυρα.

Η κατάσταση σε Μυτιλήνη και Χίο ήταν «εκρηκτική» τις περασμένες ημέρες, με κατοίκους να αντιδρούν στην παρουσία των ΜΑΤ στο νησί και να διαμαρτύρονται έντονα για την κατασκευή κλειστών δομών προσφύγων στα νησιά.

Την Τετάρτη, εκτυλίχθηκαν σκηνές έντασης στη Μυτιλήνη, όπου τραυματίστηκαν συνολικά 43 αστυνομικοί -δύο εκ των οποίων σοβαρά- και 10 κάτοικοι στην περιοχή Καράβας.

Επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα και στο λιμάνι της Χίου, όπου νησιώτες πέταξαν πέτρες και ξύλα σε αστυνομικούς που περίμεναν να επιβιβαστούν στο καράβι της επιστροφής προς την Αθήνα.

Το πρωί της Πέμπτης έγινε γνωστό, ότι στην Αθήνα επιστρέφουν όλες οι διμοιρίες των ΜΑΤ που είχαν φθάσει σε Μυτιλήνη και Χίο για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων ενόψει της κατασκευής για τα κλειστά κέντρα προσφύγων.

Επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο λιμάνι της Χίου, όπου νησιώτες πετούν πέτρες και ξύλα σε αστυνομικούς που περιμένουν να επιβιβαστούν στο καράβι της επιστροφής προς την Αθήνα.

Γύρω στις 9 το πρωί αναχώρησε από το λιμάνι της Μυτιλήνης έκτακτο δρομολόγιο του πλοίου «Νήσος Ρόδος», με διμοιρίες ΜΑΤ που είχαν σταλεί ενισχυτικά από την Αττική και αναμένεται να αφιχθεί στο λιμάνι των Μεστών, της Χίου.

Παρότι αρχικά έγινε γνωστό ότι επιστρέφουν στην Αθήνα οκτώ διμοιρίες,αποχώρησαν συνολικά 22.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου συνεδρίασε εκτάκτως χθες, Τετάρτη και αποφάσισε να παραμείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις όλη την ημέρα, προκειμένου να συμμετάσχουν όλοι στην ειρηνική συγκέντρωση που εξήγγειλε η Συντονιστική Επιτροπή Αιρετών και Πολιτών και θα διεξαχθεί στην κεντρική πλατεία της Χίου.

Περίπου 3.500 άτομα έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου από τις 11 το πρωί και κατευθύνονται προς την αστυνομία, με αίτημα την απελευθέρωση των συλληφθέντων από τις χθεσινές συγκρούσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ