ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Το πρώτο σοβαρό κρούσμα του ιού στη χώρα μας

Κορωνοϊός: Το πρώτο σοβαρό κρούσμα του ιού στη χώρα μας
Φωτογραφία Αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Σοβαρή κρίνεται η κατάσταση της υγείας του 66χρονου από την Ηλεία -το ένατο κρούσμα του κορωνοϊού στη χώρα μας που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο αναφοράς στην Πάτρα. 

Ο ασθενής νοσηλεύεται με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης.

Οι γιατροί, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, κρίνουν, προς το παρόν, ότι δεν πρέπει να διασωληνωθεί, ώστε να υποστηριχθεί η αναπνευστική του λειτουργία, αλλά παρακολουθούν την πορεία της υγείας του και προσπαθούν να ελέγξουν την πνευμονία.

Ο ασθενής βρισκόταν σε εκδρομή στο εξωτερικό και εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα του κορωνοϊού την Κυριακή. Αρχικά προσήλθε στο νοσοκομείο Αμαλιάδας απ' όπου και παραπέμφθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών, όπου και παρέμεινε για νοσηλεία από το απόγευμα της Δευτέρας.

Στο πλαίσιο του ελέγχου για το κορωνοϊό εντοπίστηκε θετικός, απομονώθηκε και παρακολουθείται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κληθεί να εξεταστούν αρκετοί από τους συνταξιδιώτες του, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν κολλήσει και αυτοί.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας του 66χρονου εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, στην οποία αναφέρει:

«Το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα νόσου από τον νέο κορωνοϊό (ταξιδιώτης από Ισραήλ και Αίγυπτο), νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση με σοβαρή πνευμονία στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι διασωληνωμένος και παρακολουθείται στενά από την ιατρική ομάδα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, κο Χαράλαμπο Γώγο, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών.

Πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα (τόπο προέλευσης του ασθενή) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους γιατρούς.

Παράλληλα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει για την λήψη τυχόν απαραίτητων μέτρων».

Συναγερμός σε κρουαζιερόπλοιο

Κρούσμα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε σε κρουαζερόπλοιο της εταιρείας MSC CRUISES, το οποίο πλέει προς τη χώρας μας. «Εξετάζουμε τις πληροφορίες με μεγάλη προσοχή», διευκρίνισε επ΄αυτού ο υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πλοίο ξεκίνησε την 11ήμερη κρουαζιέρα του από τη Γένοβα της γειτονικής Ιταλίας και τώρα προσεγγίζει το λιμάνι της Κέρκυρας.

Μεταφέρει 1572 επιβάτες από διάφορε χώρες και έχει καταπλεύσει στα λιμάνια Κατακόλου, Ηρακλείου Κρήτης, Ρόδου και Πειραιά.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης, ο καπετάνιος του πλοίου ενώ βρίσκονταν στον Πειραιά, ενημέρωσε τους επιβάτες να επιστρέψουν άμεσα στο κρουαζιερόπλοιο και να παραμείνουν σε αυτό.

Λόγος αυτού το ότι επιβάτης που είχε ταξιδέψει με το πλοίο την περασμένη εβδομάδα και αποβιβάστηκε στη Γένοβα, διαγνώστηκε με κορωνοϊό.

Στο πλοίο έχουν γίνει έλεγχοι για τον ιό και είναι σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ.

Ένα ακόμη κρούσμα στη Θεσσαλονίκη

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα είχε ανακοινωθεί και το όγδοο κρούσμα.

Επρόκειτο για άνδρα μέσης ηλικίας, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του και σχετίζεται με το πέμπτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, δηλαδή τη φίλη της 38χρονης γυναίκας στην οποία διαγνώστηκε για πρώτη φορά ο κορωναϊός στην Ελλάδα.

Η κλινική εικόνα του άνδρα, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, που είναι το νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωναϊό στη Θεσσαλονίκη, δεν διαφέρει από την κλινική εικόνα των άλλων κρουσμάτων που έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα.

Συνoλικά στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα κορωνοϊού ανέρχονται σε τέσσερα: Η 38ρονη που πρώτη διεγνώσθη στη χώρα με κορωνοϊό δύο ημέρες αφότου επέστρεψε από ταξίδι στο Μιλάνο, το παιδί της, μια φίλη της και ο άνδρας που διεγνώσθη σήμερα.

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε ανακοινώσει ότι έχουν ελεγχθεί περί τα 270 άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τα πρώτα επτά κρούσματα.

Σε σχέση με τα επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα, ιχνηλατήθηκαν με επιτυχία 270 επαφές, η υγεία των οποίων παρακολουθείται. Τα συνολικά δείγματα που έχουν ελεγχθεί είναι 570.

Οι δύο επαναπατρισθέντες από την Ιαπωνία πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο «Σωτηρία». Τα δείγματα ήταν αρνητικά σε όλους τους ελέγχους που έγιναν, κατά το διάστημα που παρέμειναν σε καραντίνα.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι ο περιορισμός της διάδοσης του κορωνοϊού είναι ατομική και συλλογική ευθύνη και είναι υποχρέωση όλων μας, να προστατεύσουμε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, με την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.

Πολύ σημαντικό βήμα για τον περιορισμό διάδοσης της νόσου, είναι να καταφέρουμε να περιορίσουμε το 70% των μεταδόσεων, τόνισε ο καθηγητής. Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνονται πρόσθετα προληπτικά μέτρα όπως τα περισσότερα από 1 εκατ. ενημερωτικά μηνύματα τα οποία απέστειλε η ΑΑΔΕ, καθώς και το κλείσιμο σχολείων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη.

Προς το παρόν, δεν κρίνεται απαραίτητη η λήψη πιο αυστηρών μέτρων, ωστόσο αυτό θα επανεξεταστεί εφόσον η Ελλάδα μπει στη δεύτερη φάση διάδοσης του ιού, όταν δηλαδή θα υπάρξουν κρούσματα για τα οποία δεν θα μπορεί να ιχνηλατηθεί η πηγή της μετάδοσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ