ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πλησιάζει στην Κέρκυρα το κρουαζιερόπλοιο MSC Opera

Κορωνοϊός: Πλησιάζει στην Κέρκυρα το κρουαζιερόπλοιο MSC Opera
AP Photo/Luca Bruno

Στο λιμάνι της Κέρκυρας αναμένεται να φτάσει στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης το κρουαζιερόπλοιο MSC Opera, στο οποίο επέβαινε ασθενής που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο ξεκίνησε την 11ήμερη κρουαζιέρα του από τη Γένοβα της γειτονικής Ιταλίας, απ' όπου και αποβιβάστηκε ο επιβάτης που διεγνώσθη με κορωνοϊό.

Μεταφέρει 1.572 επιβάτες από διάφορες χώρες και έχει καταπλεύσει στα λιμάνια Κατακόλου, Ηρακλείου Κρήτης, Ρόδου και Πειραιά.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο καπετάνιος του πλοίου ενώ βρίσκονταν στον Πειραιά, ενημέρωσε τους επιβάτες να επιστρέψουν άμεσα στο κρουαζιερόπλοιο και να παραμείνουν σε αυτό.

Στο πλοίο έχουν γίνει έλεγχοι για τον ιό και είναι σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ.

Ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας, επισημαίνει ότι:

«ανάμεσα στους επιβαίνοντες δεν υπάρχει κανένα ύποπτο περιστατικό, καθώς έχει γίνει εξονυχιστικός έλεγχος από υγειονομικές αρχές, αλλά και την πλοιοκτήτρια εταιρεία».

«Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα μέτρα που λαμβάνονται ήδη εκ μέρους των εταιρειών κρουαζιέρας, ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε. βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων εφαρμόζοντας αυστηρά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΟΛΚΕ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε κατάπλου η υγειονομική αρχή του πλοίου εκδίδει πιστοποιητικό υγείας για το σύνολο των επιβαινόντων σε αυτό.

Τι αναφέρει η πλοιοκτήτρια εταιρεία

Από την πλευρά της και η πλοιοκτήτρια εταιρεία διαψεύδει τα περί καραντίνας του πλοίου, ενώ διευκρινίζει, ότι δεν υπάρχουν επιβάτες ή μέλη του πληρώματος που να έχουν παρουσιάσει συμπτώματα γρίπης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο επιβάτης που διαγνώστηκε με κορωνοϊό επέστρεψε απευθείας στην Αυστρία μέσω Ιταλίας στις 28 Φεβρουαρίου μετά την αποβίβαση του στην Γένοβα της Ιταλίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κρουαζιερόπλοιου:

«Οι υγειονομικές Αρχές στην Αυστρία μας ενημέρωσαν πως επιβάτης αυστριακής εθνικότητας, που συμμετείχε στην κρουαζιέρα με το MSC Opera στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 17 στις 28 Φεβρουαρίου, εξακριβώθηκε θετικός στον κορωνοϊό στις 3 Μαρτίου. Ο επιβάτης επέστρεψε απευθείας στην Αυστρία μέσω Ιταλίας στις 28 Φεβρουαρίου μετά την αποβίβαση του στην Γένοβα της Ιταλίας.

Το Msc Opera είχε δέσει νωρίτερα σήμερα στον Πειραιά, στην Ελλάδα και ενημερώσαμε τις ελληνικές Αρχές για το περιστατικό ζητώντας τους κατευθύνσεις. Την ίδια στιγμή, ζητήσαμε από τους επιβάτες, σαν προληπτικό μέτρο, να παραμείνουν στο πλοίο, ενώ αναμέναμε οδηγίες από τις τοπικές αρχές.

Μοιραστήκαμε με τις υγειονομικές Αρχές το πλήρες ιατρικό ιστορικό του πλοίου, καθώς και το ιατρικό και ταξιδιωτικό ιστορικό του Αυστριακού επιβάτη. Οι ελληνικές Αρχές Υγείας έδωσαν άδεια στο MSC Opera να αποπλεύσει κατά τη 13.00 από τον Πειραιά και να συνεχίσει το ταξίδι του, με επόμενο προγραμματισμένο σταθμό την Κέρκυρα. Δεν απαιτήθηκε κανένα άλλο επιπλέον υγειονομικό μέτρο και το πλοίο συνεχίζει το ταξίδι του, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Δεν υπάρχουν επιβάτες ή μέλη του πληρώματος που να έχουν παρουσιάσει συμπτώματα γρίπης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ