ΕΛΛΑΔΑ

Διευθυντής Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας Ινστιτούτου Παστέρ: Ασύμμετρη απειλή ο νέος κορωνοϊός

Διευθυντής Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας Ινστιτούτου Παστέρ: Ασύμμετρη απειλή ο νέος κορωνοϊός
AP Photo/Tatan Syuflana

Ασύμμετρη απειλή, η οποία μπορεί να μην πραγματοποιηθεί ποτέ, χαρακτηρίζει τον νέο κορωνοϊό (covid19) ο διευθυντής των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Παστέρ, Ανδρέας Μεντής.

«Περισσότερα ερωτήματα έχουμε παρά απαντήσεις γιατί είναι ένας νέος ιός», αναφέρει χαρακτηριστικά κι επισημαίνει ότι «πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σε μεμονωμένα γεγονότα, όπως για παράδειγμα ο σκύλος που νόσησε στο Χονγκ Κονγκ».

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που θα νοσήσουν, μπορεί να μην καταλάβουν τίποτα, υπογραμμίζει ο κ. Μεντής, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Πρακτορείο Fm, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να βρούμε μία ισορροπία μεταξύ της καθημερινότητας μας και των μέτρων που πρέπει να πάρουμε.

Από την άλλη, οι ευάλωτες ομάδες, όπως λέει, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους, για βαριά νόσο και για κατάληξη.

Το ερώτημα για το αν μπορεί να κολλήσουμε τον ιό από μια επιφάνεια, λέει ότι δεν έχει ακόμη απαντηθεί. Προσθέτει ότι από την τροφή δεν φαίνεται να μεταδίδεται, ενώ δεν υπάρχει πληροφορία ότι μεταδίδεται από το σπέρμα.

«Είναι πάρα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν η επανανόσηση γίνεται σε μεγάλο ποσοστό, ούτε υπάρχει κάποιος κανόνας που να λέει ότι με το χρόνο γίνεται βαρύτερη η νόσος», δηλώνει ο κ. Μεντής.

Σχετικά με την πρόσφατη μελέτη Κινέζων επιστημόνων που κάνει λόγο για δύο τύπους του κορωνοϊού, με τον ένα να είναι πιο επιθετικός από τον άλλο, δηλώνει πως δεν έχει πεισθεί ότι όντως υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι.

Ο κ. Μεντής επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα στα ύποπτα κρούσματα βγαίνουν στο Παστέρ το πολύ σε τρεισήμισι ώρες, χρόνος ρεκόρ συγκριτικά με την Αγγλία ή την Αμερική που κάνουν μέρες να βγουν. Διευκρινίζει ακόμη ότι οι περισσότερες καθυστερήσεις που μέχρι τώρα έχουν δημοσιοποιηθεί, οφείλονταν στο ότι τα δείγματα δεν έφταναν στο εργαστήριο την ώρα που υπήρχε η πληροφορία ότι είχαν φτάσει.

Η επανανόσηση γίνεται σε μεγάλο ποσοστό;

Είναι πάρα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε. Όπως και για το αν μεταδίδεται από σκύλο, επειδή υπήρξε ένα περιστατικό στο Χονγκ Κονγκ. Δεν έχουμε δει σχεδόν καμία δημοσίευση από την Κίνα που να λέει ότι οι άνθρωποι που είχαν νοσήσει, ξανακόλλησαν. Μπορεί να υπάρχει αυτό, αλλά ίσως είναι νωρίς να βγουν τα αποτελέσματα. Γενικά πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σε μεμονωμένα γεγονότα που αφορούν τον ιό.

Υπάρχει το ενδεχόμενο αρνητικά κρούσματα γρίπης να είναι θετικά στον κορωνοϊό;

Υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Δεν σημαίνει πάντως ότι οποιοσδήποτε είναι αρνητικός στη γρίπη, ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό, γιατί κυκλοφορούν και άλλοι ιοί.

Πόσο ζει στις επιφάνειες μαλακές ή σκληρές; Τι κάνουμε με γυαλιά κινητά κ.λπ.;

Μην νομίζετε ότι υπάρχουν για όλα απαντήσεις ανά πάσα στιγμή. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και σωστές. Π.χ. όπως κι εσείς έτσι κι εγώ έχω διαβάσει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να ζήσει από έξι ώρες έως 9 μέρες στις επιφάνειες, σκληρές και μαλακές. Όμως το κύριο ερώτημα δεν είναι αν ζει στις επιφάνειες, αλλά αν μπορεί να μας μολύνει. Κάτι το οποίο δεν έχει απαντηθεί. Διότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Π.χ. ο ιός να ζει σε κάποια επιφάνεια, αλλά να μην είναι σε αριθμό ικανός για να μας μολύνει. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σίγουρα πράγματα. Εμείς πρέπει να «παίζουμε» με ένα σενάριο ότι ο ιός μπορεί να ζει στην επιφάνεια. Αλλά ο ιός ζει στην επιφάνεια αν αυτή μολυνθεί. Αν δηλαδή κάποιος που έχει τον κοροναϊό την ακουμπήσει.

Υπάρχει περίπτωση να μεταδίδεται με άλλους τρόπους από αυτούς που γνωρίζουμε; Σεξ; Τροφή π.χ.;

Από την τροφή δεν φαίνεται να κολλάει. Ο οδηγίες του ΠΟΥ δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη ένδειξη.

Όσον αφορά το σεξ δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πληροφορία μετάδοσης από το σπέρμα. Υπάρχει πληροφορία ότι μπορεί να μεταδίδεται από το σάλιο, τα ούρα, τα κόπρανα.

Το υπερβολικό πλύσιμο χεριών μήπως ομοιάζει με την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και μετά δεν θα μας προστατεύει το σαπούνι;

Το πολύ πλύσιμο και τα αντισηπτικά μπορεί να ξηράνουν τα χέρια μας, κι αυτό δεν είναι καλό από πολλές απόψεις. Το υπερβολικό πλύσιμο δεν είναι καλό όταν γίνεται χωρίς λόγο.

Π.χ. όταν είμαστε στο γραφείο μας και δεν μπαίνει κανείς μέσα, δεν κάνουμε καμία χειραψία, δεν χρειάζεται να πλένουμε ή να αλείβουμε με αντισηπτικό τα χέρια μας κάθε πέντε λεπτά. Αυτό είναι καλό να γίνεται σε δημόσιους χώρους, όπως θέατρο, σινεμά ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ