ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 11 νέα κρούσματα, 84 συνολικά

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 11 νέα κρούσματα, 84 συνολικά
ΙΝΤΙΜΕ

Στα 84 αυξήθηκαν τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε 11 νέα. 

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Τσιόδρας, οι 56 από τους ασθενείς προέρχονται από την προσκυνηματική εκδρομή στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, 47 ήταν στο γκρουπ και εννέα οι επαφές τους.

Τα 81 κρούσματα είναι άτομα ελληνικής καταγωγής, ενώ οι άλλοι τρεις είναι ξένοι υπήκοοι είπε ο ίδιος, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Συνολικά 27 ασθενείς νοσηλεύονται, ο ένας εξ αυτών διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. 57 είναι σε απομόνωση στην οικία τους.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, τέσσερα από τα συνολικά 84 κρούσματα είναι «ορφανά», δηλαδή δεν έχουν ιστορικό έκθεσης, και παραμένει άγνωστο το πώς κόλλησαν την ασθενεία.



Η ιχνηλάτηση των επαφών τους, συνεχίζεται.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, προειδοποίησε ο ίδιος, αναφέροντας πως στόχος αποτελεί η μείωση της διασποράς του ιού.

Νέα μέτρα

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν νέα μέτρα προστασίας.

Αναλυτικά:

  • Ισχυρή σύσταση για την αποφυγή μετακινήσεων και ταξιδίων οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε ασθενείς άνω των 70 ετών, άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής.
  • Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του επισκεπτηρίου σε μονάδες θεραπείας στα νοσοκομεία.
  • Πρόβλεψη για ανανέωση της συνταγογράφησης για χρόνιους ασθενείς ως και 30 Ιουνίου προκειμένου να αποφεύγεται η μετακίνησή τους και η πιθανή έκθεσή τους στον κορωνοϊό.
  • Αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα.
  • Αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε επίσης η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να αποφευχθεί η συνάθροιση.

Ο εργαστηριακός έλεγχος για τυχόν κρούσμα κορωνοϊού να γίνεται με αυστηρά κριτήρια όπως τα ορίζει ο ΠΟΥ.

Κικίλιας: Οι ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους

«Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του κατά την ενημέρωση και συνέχισε:

«Είναι καθήκον όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. Δεν υπάρχει κάνω ότι θέλω και αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και των ειδικών. Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους».

Κορωνοϊός – Κικίλιας: Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να είναι προσεκτικές

Ακόμη, αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό: «Όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους».



ΔΗΜΟΦΙΛΗ