ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Το Πατριαρχείο καλεί τους πιστούς να ακολουθούν τις υγειονομικές οδηγίες

Κορωνοϊός: Το Πατριαρχείο καλεί τους πιστούς να ακολουθούν τις υγειονομικές οδηγίες
ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Σύνεση, υπομονή και αποφυγή εκδηλώσεων πανικού συνιστά το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε ανακοινωθέν του για τον κορωνοϊό, στην οποία, μάλιστα, κάνει και ειδικά αναφορά στην Θεία Κοινωνία.

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνήλθε υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και μελέτησε διεξοδικά το θέμα της επιδημίας.

Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνόδου τονίζεται:

«α) Παρά τη σοβαρότητα της καταστάσεως συνιστάται σύνεση, υπομονή και αποφυγή εκδηλώσεων πανικού.

β) Η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη. Γι' αυτό προτρέπει όλους τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κατά τόπους Κρατών.

γ) Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκφράζει ευχαριστίες προς όλους όσοι εργάζονται με αυτοθυσία σε κάθε τομέα υγείας, ιατρικό, νοσηλευτικό και ερευνητικό, προκειμένου να αντιμετωπισθεί και να θεραπευθεί η νέα αυτή πανδημία.

δ) Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, γνωρίζει εμπειρικώς μέσα από τη δισχιλιετή πορεία της, ότι η Θεία Κοινωνία είναι «αντίδοτον του μη αποθανείν» και μένει στη μέχρι τώρα Ορθόδοξη διδασκαλία περί της Θείας Μεταλήψεως.

ε) Αυτονόητο θεωρείται ότι η πίστη στο Θεό, ως υπέρβαση και όχι ως κατάργηση της ανθρώπινης λογικής, καθώς και η προσευχή ενισχύουν τον πνευματικό αγώνα του Χριστιανού. Ως εκ τούτου, η Μήτηρ Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως προτρέπει τα ανά τον κόσμον πνευματικά της παιδιά να εντείνουν τις προσευχές τους ώστε με την ενίσχυση και τον φωτισμό του Θεού να ξεπερασθεί και αυτή η σύγχρονη δοκιμασία».

Οδηγίες από τον Αμερικής Ελπιδοφόρο για την προστασία πιστών και κληρικών

Να υπενθυνιστεί πως χθες, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδόφορος και τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής εξέδωσαν εγκύκλιο με οδηγίες σε κληρικούς και λαϊκούς για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού Covid-19.

Στην εγκύκλιο, ο αρχιεπίσκοπος τονίζει πως «η επιστήμη και η λογική που μας έδωσε ο Θεός απαιτούν να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας από την εξάπλωση του Covid-19 και κάθε άλλης νόσου. Σε μια τέτοια κρίση, πρέπει να ασκούμε επαγρύπνηση ως κοινότητα, για να μην γίνουν οι εκκλησίες μας σημεία μετάδοσης της νόσου».

«Κανένας δεν πρέπει να επικριθεί γιατί επέλεξε να απέχει για λίγο από τη συμμετοχή τους στις παραδοσιακές λειτουργικές πρακτικές της Αγίας Εκκλησίας μας» τονίζει ο σεβασμιώτατος Ελπιδοφόρος και, επικαλούμενος τον Απόστολο Παύλο, επισημαίνει πως «αυτά τα μέτρα δεν αλλάζουν τις παραδόσεις της Εκκλησίας, αλλά είναι μάλλον προσωρινές προφυλάξεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κρίσης».

Συμβουλεύουμε αυτούς που αισθάνονται σωματικά άσχημα να απέχουν από τις λειτουργικές συγκεντρώσεις μέχρι να είναι σίγουροι για τη διάγνωσή τους, αναφέρεται στην εγκύκλιο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, καθώς «η ακολούθηση των βασικών βημάτων της καλής υγείας, όπως συνιστάται από τις υγειονομικές αρχές, δεν είναι μόνο λογική, αλλά συνετή και κατανοητή από τους άλλους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ