ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Αρχαία Ολυμπία: Κλειστή για το κοινό η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Κορωνοϊός - Αρχαία Ολυμπία: Κλειστή για το κοινό η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας
INTIME NEWS / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Για το Τόκιο της Ιαπωνίας ξεκίνησε την Πέμπτη η Ολυμπιακή Φλόγα, η τελετή αφής της οποίας πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, παρουσία λίγων μόνον επισήμων, εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Η φλόγα άναψε από τις ηλιακές ακτίνες, στα χέρια της πρωθιέρειας, Ξανθής Γεωργίου. Η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας έγινε παρουσία του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ και του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρου Καπράλου.

Λόγω των μέτρων για τον COVID-19, η τελετή της αφής ήταν για πρώτη φορά κλειστή για το κοινό.

Πάντως παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις των διοργανωτών, η διεξαγωγή των Ολυμπιακών τίθεται εν αμφιβόλω εξαιτίας της πανδημίας.

Πώς γίνεται η αφή της φλόγας

Κατά τη διαδικασία της αφής δεν υπάρχει κανένα τεχνητό μέσο. Η φλόγα ανάβει από τις αχτίδες του ήλιου, για να τονίσει την αγνότητα.

Ο τρόπος είναι απλός: Τοποθετείται ένα κοίλο κάτοπτρο που χρησιμεύει ως μεγεθυντικός φακός για να πιάσει τις αχτίδες του ήλιου και μαζί με φιλμ παλιάς φωτογραφικής μηχανής, που παίρνει εύκολα φωτιά, τοποθετείται σε πήλινο αγγείο.

Η δάδα που ανάβει τη Φλόγα στην τελετή είναι διαφορετική από αυτές που θα χρησιμοποιηθούν στη λαμπαδηδρομία, καθώς είναι κατασκευασμένη από ασήμι και είναι εμπνευσμένη από το σχέδιο των στύλων του Ηραίου.

Η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας γίνεται πριν από κάθε Ολυμπιάδα στο χώρο της αρχαίας Ολυμπίας και αναγγέλλει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Το λιτό και συμβολικό τελετουργικό πραγματοποιείται στο βωμό που υπάρχει στο χώρο του ναού της Ήρας (Ηραίον). Η Πρωθιέρεια, με επίκληση στο θεό Απόλλωνα ανάβει τη δάδα με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου. Για πρώτη φορά έγινε το 1936 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου, το οποίο ανήκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είχε κατασκευαστεί στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το τελετουργικό που έχει καθιερωθεί την αφή κάνει η πρωθιέρεια στο χώρο του ναού της Ήρας (Ηραίου), που βρίσκεται απέναντι από το ναό του Δία, στο αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Εκεί η πρωθιέρεια ζητά τη βοήθεια του θεού του ήλιου Απόλλωνα ώστε να ανάψει η δάδα απαγγέλοντας την ακόλουθη επίκληση:

Ιερά σιωπή!

Να ηχήσει όλος ο αιθέρας, η γη, η θάλασσα και οι πνοές των ανέμων.

Όρη και Τέμπη σιγήστε.

Ήχοι και φωνές πουλιών παύσατε.

Γιατί μέλλει να μας συντροφεύσει ο Φοίβος, ο Φωσφόρος Βασιλεύς.

Απόλλωνα, θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός,

στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα

για τη φιλοξενη πόλη της ...(όνομα της διοργανώτριας πόλης).

Και συ, ω Δία, χάρισε ειρήνη σ' όλους τους λαούς της Γης

και στεφάνωσε τους νικητές του Ιερού Αγώνα.

Έπειτα, η πρωθιέρεια κατευθύνεται προς το Στάδιο, μεταφέροντας τη φλόγα σε πήλινο αγγείο και με τη συνοδεία των ιερειών. Η πομπή κάνει μία στάση στην ιερή Ελιά από την οποία ο«αμφιθαλής παις», δηλαδή ένας νέος που έχει εν ζωή και τους δύο γονείς του, κόβει ένα κλαδί, σύμβολο ειρήνης και έπαθλο νίκης που δίνονταν κατά τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες στους νικητές.

Στο Στάδιο, η πρωθιέρεια ανάβει τη δάδα του πρώτου δρομέα και η λαμπαδηδρομία ξεκινά το ταξίδι της. Ακολουθεί λαμπαδηδρομία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, πριν παραδοθεί η ιερή φλόγα στους εκπροσώπους της διοργανώτριας χώρας, ώστε να φτάσει στον τελικό της προορισμό, στο στάδιο της διοργανώτριας πόλης την ημέρα της τελετής έναρξης των Αγώνων. Κατά τη διάρκεια του τελετουργικού, η πρωθιέρεια και οι ιέρειες είναι ντυμένες κατά τον αρχαϊκό τρόπο, ενώ ακολουθούν συγκεκριμένη κινησιολογία και χορογραφία.

Το νόημα της φλόγας

Η φλόγα αναβιώνει το μύθο του Προμηθέα που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς για να τη δώσει στους ανθρώπους και έως και σήμερα πραγματοποιείται για να τονίσει τις ανθρώπινες αξίες που είναι συνδεδεμένες με τον συμβολισμό της φωτιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ