ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Η Κίνα μοιράζεται τις γνώσεις της με την Ελλάδα μέσω τηλεδιάσκεψης

Κορωνοϊός: Η Κίνα μοιράζεται τις γνώσεις της με την Ελλάδα μέσω τηλεδιάσκεψης
CNN Greece

Βρισκόμενη στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στον κορωνοϊό, η Κίνα επιχειρεί να μεταφέρει τη γνώση της, στις αρχές των κρατών που τώρα δοκιμάζονται, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό, εκπροσωπώντας το ελληνικό υπουργείο Υγείας, η δρ. Έλενα Μαλτέζου-Πέτρου, διευθύντρια του τομέα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε κορυφαίους Κινέζους επιστήμονες και εκπροσώπους δεκαεπτά κρατών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Η δρ. Μαλτέζου-Πέτρου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον τρόπο που η Κίνα συνεργάζεται με τους εταίρους της για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας αλλά τόνισε ότι κρίσιμη είναι και η προσωπική ευθύνη κάθε πολίτη.

«Ο κόσμος οφείλει να ανταποκριθεί στις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει αντιληπτό αυτό από όλους και όλες. Αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων και οι πολίτες πρέπει να συμμορφωθούν με τις συστάσεις προκειμένου το μέγεθος της επιδημίας να είναι το δυνατόν μικρότερο» επεσήμανε η δρ. Μαλτέζου-Πέτρου.

Το κοινό σημείο μεταξύ των τοποθετήσεων των συμμετεχόντων εκ μέρους της Κίνας ήταν η ανάγκη για δραστικά και άμεσα μέτρα προκειμένου η εξάπλωση του ιού να ανασχεθεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, εγκαίρως.

Όπως τόνισε η κ. Ζ. Γιανγκ, εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, κλειδί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι η ισχυρή πολιτική δέσμευση, που στην περίπτωση της Κίνας μεταφράστηκε σε μέτρα σε ολόκληρη την επικράτεια και διαφάνεια και υπευθυνότητα απέναντι στην διεθνή κοινότητα.

Εκπροσωπώντας το υπ. Εξωτερικών της Κίνας, ο Γουάνγκ Λουτόνγκ δεσμεύτηκε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να δημοσιοποιεί τα ευρήματά της σχετικά με τον κορωνοϊό, καθώς και τα πρωτόκολλα αντιμετώπισής του που εξελίσσει. Μάλιστα τόνισε ότι η Κίνα αποφάσισε να στείλει ιατροφαρμακευτικές προμήθειες στην Ιταλία, ακριβώς για να αποδείξει την έμπρακτη συμπαράστασή της.

Σημαντικές ήταν οι παρατηρήσεις των Κινέζων επιστημόνων που συμμετείχαν στην ενημέρωση των κρατών της ομάδας China-CEEC, δηλαδή του μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και δεκαεπτά κρατών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο του οποίου διοργανώθηκε η τηλεδιάσκεψη. Ανάμεσα στα ευρήματα της Κίνας, υπάρχουν και θετικά νέα, όπως για παράδειγμα ότι οι εγκυμονούσες γυναίκες δεν επηρεάζονται περισσότερο από τον ιό, συγκριτικά προς την ηλικιακή ομάδα που ανήκουν και συνεπώς, οι πιθανότητες ανάρρωσής τους είναι εξαιρετικά υψηλές. Επίσης, οι Κινέζοι επιστήμονες υπενθύμισαν ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων θεραπεύεται από τον ιό.

Ως τα τρία κυρίαρχα συμπτώματα του κορωνοϊού, οι Κινέζοι επιστήμονες κατατάσσουν τον πυρετό, τον ξηρό βήχα και την κατάπτωση, δηλαδή το αίσθημα ανεξήγητης κούρασης, ενώ πιο ευάλωτοι εμφανίζονται οι άνθρωποι με υπέρταση, διαβήτη και άσθμα. Ο ιός είναι περισσότερο μεταδοτικός στην αρχή της εκδήλωσης των συμπτωμάτων, μάλιστα και ένα με δύο εικοσιτετράωρα πριν καν αυτά εκδηλωθούν. Ωστόσο, ειδικά στις βαριές περιπτώσεις, μπορεί να συνεχίσει να είναι μεταδοτικός έως και για δύο εβδομάδες, μερικές φορές ακόμα και μετά την ίαση.

Πέρα από τα ειδικά μέτρα τα όποια εφάρμοσαν και παρουσίασαν οι Κινέζοι αξιωματούχοι (για παράδειγμα, ως προς τις εισαγωγές προϊόντων στην χώρα, την αντιμετώπιση των αερομεταφορών κ.ά.), ο κοινός παρονομαστής για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού είναι η προσωπική υγιεινή και οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των πολιτών. Ενώ πλέον, εκτός της φαρμακευτικής έρευνας, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους και στις ενδεχόμενες συνέπειες της μόλυνσης του περιβάλλοντος από τον κορωνοϊό.

Στο μεταξύ, κύκλοι της κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα τόνισαν ότι, ήδη πριν καν εκδηλωθούν κρούσματα στην Ελλάδα, βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να μην εισαχθεί ο ιός από την Κίνα.

Με ευθύνη της πρεσβείας, όλοι οι Κινέζοι υπήκοοι που βρίσκονται στην Ελλάδα ενημερώθηκαν να αποφεύγουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις, ενώ σε περίπτωση επιστροφής από την Κίνα λαμβάνουν την αυστηρή σύσταση να μείνουν σε κατ' οίκον απομόνωση για δύο εβδομάδες. Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και σε συνεργασία με τις Κινεζικές Αερογραμμές, όλοι οι επισκέπτες από την Κίνα ενημερώνονται για τους κανόνες που οφείλουν να ακολουθήσουν ενώ η κινεζική κοινότητα της Ελλάδας έχει ενεργοποιηθεί ώστε να τηρήσει τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ