ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πώς προστατεύονται ευπαθείς ομάδες εργαζομένων στο Δημόσιο

Κορωνοϊός: Πώς προστατεύονται ευπαθείς ομάδες εργαζομένων στο Δημόσιο
INTIME NEWS

Τις λεπτομέρειες που αφορούν στον τρόπο προστασίας των λεγομένων ευπαθών ομάδων εργαζομένων που απασχολούνται στο Δημόσιο περιγράφει - μεταξύ άλλων - η εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας που εξήγγειλε η κυβέρνηση απέναντι στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος εξειδικεύει τα μέτρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του κορωνοϊού και της ανάγκης περιορισμού διάδοσής του, καθώς και πρόσθετα μέτρα για τη λειτουργία του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, στο πλαίσιο τόσο της προστασίας της υγείας του προσωπικού του Δημοσίου, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, όσο και της διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, στο πλαίσιο της εν λόγω έκτακτης ανάγκης:

  • Υπάλληλοι του Δημοσίου που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του αρ. 5 της ΠΝΠ και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, στην περίπτωση που είναι τοποθετημένοι σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού, πρέπει με ευθύνη του αρμοδίου για τα θέματα ανθρώπινου δυναμικού του φορέα προϊσταμένου να διατίθενται εκτάκτως σε υπηρεσίες back office, ήτοι να ασκούν καθήκοντα, για τα οποία δεν απαιτείται η καθημερινή επαφή με κοινό, χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση σχετικής απόφασης, καθώς σκοπός είναι η προστασία της υγείας των υπαλλήλων λόγω ανωτέρας βίας. Η άσκηση των καθηκόντων αυτών από τους εν λόγω υπαλλήλους για τον ανωτέρω λόγο διενεργείται υποχρεωτικά από την Υπηρεσία και οι υπάλληλοι, τους οποίους αφορά, είναι υποχρεωμένοι για την άσκηση των καθηκόντων αυτών για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται.
  • Ως ευπαθείς ομάδες για την εφαρμογή των ανωτέρω ορίζονται τα άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, νοσήματα του αναπνευστικού, σακχαρώδη διαβήτη) και όσοι τελούν σε ανοσοκαταστολή.

Σε κάθε άλλη περίπτωση οι ως άνω ευπαθείς ομάδες, εφόσον επιθυμούν τη μη προσέλευσή τους στην Υπηρεσία για την άσκηση των προαναφερόμενων καθηκόντων, δύνανται να απουσιάζουν με τις πάγιες προβλεπόμενες ισχύουσες άδειες (κανονική, αναρρωτική κλπ).

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη την εγκύκλιο, κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για την άδεια ειδικού σκοπού στους δημοσίους υπαλλήλους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ