ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Η τελευταία έξοδος της Αθήνας

Κορωνοϊός: Η τελευταία έξοδος της Αθήνας
CNN Greece

Κανονικά θα ήταν μια από εκείνες τις βραδιές που συνειδητοποιείς ότι έχει μπει πια η άνοιξη και πρέπει να κανονίσεις τι θα κάνεις το Πάσχα.

Η χτεσινή νύχτα όμως δεν ήταν συνηθισμένη ανοιξιάτικη αθηναϊκή νύχτα. Η κυβέρνηση το απόγευμα ανακοίνωσε ότι κλείνουν μπαρ, καφετέριες κι εστιατόρια για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, ο οποίος ήδη μετράει στην Ελλάδα 197 κρούσματα και ένα θάνατο.

Στην πραγματικότητα, η χτεσινή νύχτα ήταν η τελευταία όπου όσοι Αθηναίοι και Αθηναίες δεν εναρμονίζονταν με την προτροπή των γιατρών και της κυβέρνησης να μείνουν σπίτι, θα μπορούσαν να έχουν κάποιες (περιορισμένες) εναλλακτικές βραδινής εξόδου.

Παράξενη νύχτα

Η νύχτα ήταν παράξενη και δεν ήταν δύσκολο να το καταλάβεις. Ο υπάλληλος με τα γάντια μιας χρήσης στο βενζινάδικο σου ζητάει να μην πλησιάσεις γιατί «αδερφέ μου δεν ξέρεις ούτε εσύ ούτε εγώ αν έχουμε κάτι», το συνήθως ασφυκτικά γεμάτο καφέ στην πλατεία Κυψέλης είναι μισοάδειο και η κίνηση στους δρόμους μοιάζει σαν η ώρα να είναι 2:00, ενώ είναι 10:00.

Η Κολοκοτρώνη στο Κέντρο είναι άδεια. Πολλά μπαρ είναι κλειστά, ενώ τα σαντουιτσάδικα όπου συνήθως γίνονται ουρές, τώρα δεν έχουν πελατεία. Μόνο σε κάποια μπαράκια βλέπεις λίγες παρέες -πολλοί είναι τουρίστες που είχαν κανονίσει εδώ και καιρό τις διακοπές, αλλά ατύχησαν.

Στο bartesera, ένα από τα πιο παλιά στέκια της Κολοκοτρώνη, μαζεύουν το μαγαζί και προετοιμάζονται εμφανώς για μακράς διάρκειας αναστολή λειτoυργίας. Μια από τις ιδιοκτήτριες λέει ότι όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου συμφωνούν για την ορθότητα του μέτρου να κλείσουν οι χώροι διασκέδασης λόγω κορωνοϊού. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι πρέπει να ενισχυθούν άμεσα οικονομικά τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επιχειρήσεις. Το κλείσιμο μπορεί να οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους στην ένδεια.

Η κρισιμότητα της κατάστασης φαίνεται από το γεγονός ότι οι επαγγελματίες στηρίζουν απόλυτα ένα μέτρο που τους οδηγεί στο όριο.

Αραιή κίνηση

Η κίνηση στο Σύνταγμα και τη Μητροπόλεως είναι αραιή. Στην πλατεία Μοναστηριακίου οι αστυνομικοί λένε ότι «ο κόσμος τώρα δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που γίνεται κανονικά τέτοια μέρα». Στου Ψυρρή η κίνηση είναι λίγο μεγαλύτερη -αλλά όχι φοβερά πράγματα. Στην πλατεία Μερκούρη στα Πετράλωνα μια συναυλία κάποιων αναρχικών δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει κόσμος, αλλά στα μαγαζιά οι παρέες είναι πολύ λίγες.

Στο ραδιόφωνο παίζει ένα κομμάτι του Keith Jarett με τον Jan Garbarek, που μοιάζει σαν να έρχεται από μια ανέμελη εποχή από την οποία απέχουμε πια έτη φωτός. Στην πλατεία Κυψέλης μαζεύουν τα τραπέζια κι ένα φίλος στέλνει μήνυμα για κάποιο γνωστό μας που έχει πυρετό και θα κάνει το τεστ.

Είναι μια ανοιξιάτικη αθηναϊκή νύχτα, αλλά κανείς δεν κάνει σχέδια για το Πάσχα.

Η Αθήνα είναι μια πόλη σε κατάσταση πολιορκίας, μια πόλη που φοβάται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ