ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός-Σούπερ μάρκετ: Κάρτα εισόδου, περιορισμοί στον αριθμό πελατών και «πλαφόν» στα αντισηπτικά

Κορωνοϊός-Σούπερ μάρκετ: Κάρτα εισόδου, περιορισμοί στον αριθμό πελατών και «πλαφόν» στα αντισηπτικά
ΙΝΤΙΜΕ

Ιδιαίτερα αυστηρά είναι τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα, Δευτέρα, στη λειτουργία των σούπερ μάρκετ, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη διασπορά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μετά από την καθημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, ανακοινώθηκαν –μεταξύ άλλων- νέες σημαντικές αλλαγές στον τρόπο αγορών στα σούπερ μάρκετ.

Ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα

Βλέποντας τις εικόνες συνωστισμού στα σούπερ μάρκετ τις περασμένες ημέρες, που παρέπεμπαν σε παραμονή Πρωτοχρονιάς και όχι ένα τυχαίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου, η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει «φρένο» στον αριθμό των πολιτών που θα μπορούν να κάνουν παράλληλα τις αγορές τους.

Έτσι, από σήμερα το πρωί οι ουρές μάλλον θα δημιουργούνται έξω από τα εν λόγω καταστήματα, καθώς πλέον θα μπορεί να μπαίνει στο χώρο ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένα συνοικιακά καταστήματα δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν πάνω από πέντε άτομα τη φορά ενώ ο αριθμός αυτός θα είναι σαφώς αυξημένος σε μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, υπεύθυνες για τον αριθμό των πελατών μέσα στους χώρους θα είναι οι ίδιες οι επιχειρήσεις που με τη βοήθεια σεκιούριτι θα επιτρέπουν την είσοδο μόνο συγκεκριμένου αριθμού ανθρώπων τη φορά.

Παράλληλα, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τονίζεται πως τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές αλλά μόνο για την κατ’ οίκον παράδοση ηλεκτρονικών παραγγελιών των καταναλωτών.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν δε, να έχουν συσκευή με απολυμαντικό/αντισηπτικό υγρό για ελεύθερη χρήση από τους καταναλωτές ενώ όλοι οι χώροι τους θα πρέπει να απολυμαίνονται και να αερίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Προβλέπονται επίσης αυστηρότερα μέρα στους χώρους κοπής προϊόντων (τυριών και αλλαντικών) και αποφυγή χρήσης μετρητών στις συναλλαγές.

Η κάρτα εισόδου

Ο υπουργός Ανάπτυξης, επεσήμανε κατά τη διάρκεια αυτοψίας που έκανε σε σούπερ μάρκετ στη Χαλκηδόνα, πως οι πολίτες θα εισέρχονται στα καταστήματα με ειδική κάρτα εισόδου.

Μάλιστα, θα λειτουργήσουν και υπηρεσίες delivery από τα σούπερμάρκετ, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν ισχύει μέχρι σήμερα.

Οι κατ’ οίκον παραδόσεις θα γίνονται ακόμη και την Κυριακή. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας στις επιχειρήσεις τροφίμων, κάτι που ακόμη δεν έχει αποφασιστεί.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός, Νίκος Παπαθανάσης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, επισκέφθηκαν, νωρίς το πρωί, σούπερ μάρκετ προκειμένου να διαπιστώσουν πώς θα λειτουργούν από σήμερα με την εφαρμογή των νέων μέτρων.

«Πλαφόν» στα αντισηπτικά

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα επιβάλει ανώτατο όριο αγοράς για αντισηπτικά, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα πρόσκαιρης εξάντλησης των αποθεμάτων στα ράφια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική ρύθμιση αναμένεται ότι θα περιλαμβάνεται στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί έως σήμερα ‪το βράδυ.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα επάρκειας. Δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνετε κάθε λίγο στο σούπερ μάρκετ, μη συνωστίζεστε, ας βάλουμε όλοι λίγο πλάτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης από τη Χαλκηδόνα, όπου είχε επισκεφθεί σήμερα το πρωί σούπερ μάρκετ και εξήγησε: «Θεσπίζουμε πλαφόν, τρία αντισηπτικά ανά καρότσι».

Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός, περίπου έως την Πέμπτη αναμένεται η νέα τροφοδοσία σε αντισηπτικά, ενώ σε ό,τι αφορά το πλαφόν για την αγορά αντισηπτικών υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο μέτρο έχουν λάβει ήδη μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ