ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: 21 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 352 συνολικά

Κορωνοϊός: 21 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 352 συνολικά
CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Στα 352 ανέρχονται συνολικά τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ οι νεκροί είναι τέσσερις. Στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ανακοινώθηκε επίσης από τον Νίκο Χαρδαλιά πως διευρύνεται το ωράριο των σούπερ μάρκετ. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, υπήρχουν 21 νέα κρούσματα. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 65 ασθενείς, οι 9 είναι διασωληνωμένοι, σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Παράλληλα, 10 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία. Ακόμη, τα 51 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι απροσδιόριστα.

Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να εντοπίζονται στην Αθήνα ενώ έχουν μέχρι τώρα ελεγχθεί περισσότερα από 4.320 εργαστηριακά δείγματα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τις 175 χιλιάδες και οι θάνατοι είναι 6.700, σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.



Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τα ωράρια του σούπερ μάρκετ διευρύνονται.

Συγκεκριμένα, θα είναι ανοιχτά από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, ενώ θα δουλεύουν και τις Κυριακές.

Ποια καταστήματα μένουν ανοιχτά

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ακόμη πως ανοιχτά θα μείνουν:

  • Σούπερ μάρκετ
  • Φαρμακεία
  • Μίνι μάρκετ
  • Περίπτερα
  • Κρεοπωλεία
  • Φούρνοι
  • Μανάβικα
  • Υπηρεσίες ντελίβερι
  • Πρατήρια καυσίμων
  • Συνεργεία αυτοκινήτων
  • Τράπεζες
  • Υπηρεσίες κούριερ
  • Pet shop
  • Καταστήματα γεωργικών προϊόντων
  • Καταστήματα επισκευής, όπως οπτικά και καταστήματα κινητής

Σημείωσε πως όσοι έρχονται από το εξωτερικό θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών με πολύ αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.

Ως προς τις μετακινήσεις, ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η εφαρμογή δακτυλίου στην Αθήνα μέχρι τέλος Απριλίου.

Σε καραντίνα δύο χωριά για 14 μέρες

Παράλληλα, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου αποφασίζεται επίσης:

  1. Η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των ορεινών χωριών Δαμασκηνιά και Δραγασιά του Δήμου Βόιου της Π.Ε. Κοζάνης.
  2. Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων των ως άνω χωριών και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός των ορίων της γεωγραφικής ενότητας των τοπικών κοινοτήτων των δήμων τους.
  3. Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Βόϊου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων των ως άνω χωριών και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  4. Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  5. Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων των ως άνω χωριών.
  6. Η ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Γ.Ε.Σ.) για την ενίσχυση του πλησιέστερου, στις ως άνω πληττόμενες περιοχές, Κέντρου Υγείας Τσοτυλίου, με έναν (1) στρατιωτικό ιατρό και έναν (1) νοσηλευτή.
  7. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας όπως ως άνω εξειδικεύτηκε, ισχύει από σήμερα Δευτέρα στις 17:00 μ.μ. και για δύο 2 εβδομάδες, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η συνέχιση της.

«Επιστρατεύσεις»

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ενημέρωσε πως έχουν πραγματοποιηθεί 950 από τις συνολικά 2.000 προσλήψεις στον τομέα της Υγείας.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωσή του, ο κ. Τσιόδρας, ανακοίνωσε επίσης πως το νοσοκομείο «ΝΙΜΤΣ» μεταφέρθηκε επιχειρησιακά στο ΕΣΥ, ενώ, παράλληλα, γνωστοποίησε πως ακόμη δύο νοσοκομεία εντάσσονται στη λίστα με αυτά που αποτελούν αναφοράς.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, η «Παμμακάριστος» και το «Αγία Βαρβάρα» θα δέχονται πλέον ασθενείς που θέλουν να εξεταστούν για κορωνοϊό.

Ακόμη ανακοίνωσε πως το Κέντρο Αποκατάστασης Attica Ελευσίνας μετατρέπεται πλέον σε νοσοκομείο για τον ιό.

Ποιοι είναι οι τέσσερις νεκροί

Το τελευταίο θύμα του κορωνοϊού είναι ένας 53χρονος από τα Σιάτιστα Κοζάνης που ήταν εργαζόμενος στο νοσοκομείο της πόλης.

Ο άνδρας ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού στη Δυτική Μακεδονία και όταν διαγνώστηκε ως φορέας του ιού διακομίσθηκε στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Η κατάσταση της υγείας του εμφάνιση επιπλοκές τα επόμενες ημέρες με αποτέλεσμα να καταλήξει την Κυριακή.

Ο τρίτος θάνατος από κορωνοϊό σημειώθηκε στη Ζάκυνθο. Πρόκειται για έναν 67χρονο άνδρα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, είχε επαφή με το γκρουπ που ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους.

Ο 67χρονος νοσηλευόταν για δύο ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου αλλά το απόγευμα της Παρασκευής η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε δραματικά.

Οι γιατροί του νοσοκομείου διαπίστωσαν λοίμωξη του αναπνευστικού και άμεσως τον διασωλήνωσαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Νοσοκομείο Ζακύνθου, ο άτυχος άντρας είχε βεβαρημένο ιστορικό υγείας.

Ο 67χρονος πριν λίγες ημέρες είχε συνοδεύσει συγγενικό του πρόσωπο, που νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Αμέσως μετά, ο άτυχος άντρας άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα του ιού.

Το Σάββατο έγινε γνωστό ότι κατέληξε και ένας 90χρονος από την Πτολεμαΐδα, ο οποίος εμφάνισε σοβαρές επιπλοκές πνευμονίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη είχε καταλήξει ο 66χρονος από την Ηλεία που είχε προσβληθεί από τον ιό Covid-19 και νοσηλευόταν στη μονάδα αρνητικής πίεσης του Νοσοκομείου Πατρών.

Ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα στα σούπερ μάρκετ

Σημειώνεται πως στη σύσκεψη στο Μαξίμου αποφασίστηκαν νέα σημαντικά μέτρα όσον αφορά τον τρόπο αγορών και τα σούπερ μάρκετ.

Βλέποντας τις εικόνες συνωστισμού στα σούπερ μάρκετ τις περασμένες ημέρες, που παρέπεμπαν σε παραμονή Πρωτοχρονιάς και όχι ένα τυχαίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου, η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει «φρένο» στον αριθμό των πολιτών που θα μπορούν να κάνουν παράλληλα τις αγορές τους.

Έτσι, από το πρωί της Δευτέρας οι ουρές μάλλον θα δημιουργούνται έξω από τα εν λόγω καταστήματα, καθώς πλέον θα μπορεί να μπαίνει στο χώρο ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένα συνοικιακά καταστήματα δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν πάνω από πέντε άτομα τη φορά ενώ ο αριθμός αυτός θα είναι σαφώς αυξημένος σε μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, υπεύθυνες για τον αριθμό των πελατών μέσα στους χώρους θα είναι οι ίδιες οι επιχειρήσεις που με τη βοήθεια σεκιούριτι θα επιτρέπουν την είσοδο μόνο συγκεκριμένου αριθμού ανθρώπων τη φορά.

Παράλληλα, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τονίζεται πως τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές αλλά μόνο για την κατ’ οίκον παράδοση ηλεκτρονικών παραγγελιών των καταναλωτών.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν δε, να έχουν συσκευή με απολυμαντικό/αντισηπτικό υγρό για ελεύθερη χρήση από τους καταναλωτές ενώ όλοι οι χώροι τους θα πρέπει να απολυμαίνονται και να αερίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Προβλέπονται επίσης αυστηρότερα μέρα στους χώρους κοπής προϊόντων (τυριών και αλλαντικών) και αποφυγή χρήσης μετρητών στις συναλλαγές.

Κάρτα εισόδου

Ο υπουργός Ανάπτυξης, επεσήμανε κατά τη διάρκεια αυτοψίας που έκανε σε σούπερ μάρκετ στη Χαλκηδόνα, πως οι πολίτες θα εισέρχονται στα καταστήματα με ειδική κάρτα εισόδου.

Μάλιστα, θα λειτουργήσουν και υπηρεσίες delivery από τα σούπερμάρκετ, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν ισχύει μέχρι σήμερα.

Οι κατ’ οίκον παραδόσεις θα γίνονται ακόμη και την Κυριακή. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας στις επιχειρήσεις τροφίμων, κάτι που ακόμη δεν έχει αποφασιστεί.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός, Νίκος Παπαθανάσης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, επισκέφθηκαν, νωρίς το πρωί, σούπερ μάρκετ προκειμένου να διαπιστώσουν πώς θα λειτουργούν από σήμερα με την εφαρμογή των νέων μέτρων.

«Πλαφόν» στα αντισηπτικά

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα επιβάλει ανώτατο όριο αγοράς για αντισηπτικά, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα πρόσκαιρης εξάντλησης των αποθεμάτων στα ράφια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική ρύθμιση αναμένεται ότι θα περιλαμβάνεται στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί έως σήμερα ‪το βράδυ.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα επάρκειας. Δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνετε κάθε λίγο στο σούπερ μάρκετ, μη συνωστίζεστε, ας βάλουμε όλοι λίγο πλάτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης από τη Χαλκηδόνα, όπου είχε επισκεφθεί σήμερα το πρωί σούπερ μάρκετ και εξήγησε: «Θεσπίζουμε πλαφόν, τρία αντισηπτικά ανά καρότσι».

Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός, περίπου έως την Πέμπτη αναμένεται η νέα τροφοδοσία σε αντισηπτικά, ενώ σε ό,τι αφορά το πλαφόν για την αγορά αντισηπτικών υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο μέτρο έχουν λάβει ήδη μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ