ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Κλείνουν και τα ξενοδοχεία

Κορωνοϊός: Κλείνουν και τα ξενοδοχεία
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων από τον κορωνοϊό

Το μέτρο θα ισχύσει έως τέλος Απριλίου με την υποχρέωση να λειτουργεί ένα ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και 3 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η απόφαση θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23η Μαρτίου.

Σημειώνεται πως το Σάββατο η κυβέρνηση αποφάσισε και το κλείσιμο των εποχικών τουριστικών καταλυμάτων έως τέλη Απριλίου, σε μία προσπάθεια να μπει «φρένο» στην μετάδοση του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση επιβάλλεται η «προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 15.3.2020 έως και 30.4.2020, των κύριων και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας».

«Ως προς τα ήδη λειτουργούντα κατά τη δημοσίευση της παρούσας τουριστικά καταλύματα του προηγούμενου εδαφίου, η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας τίθεται σε ισχύ στις 23.3.2020 και διαρκεί έως και 30.4.2020».

Θεοχάρης στο CNN Greece: Κλείσαμε τα ξενοδοχεία για την προστασία των εργαζομένων

Δήλωση σχετικά με το κλείσιμο των ξενοδοχειακών μονάδων 12μηνης λειτουργίας έως τα τέλη Απριλίου έκανε στο CNN Greece ο υπουργός Τουρισμό, Χάρης Θεοχάρης.

«Πήραμε την απόφαση να κλείσουμε τα ξενοδοχεία για να προστατεύσουμε την υγεία των εργαζομένων, δεδομένου ότι στους συγκεκριμένους χώρους συναθροίζονταν πολλά άτομα», σημείωσε ο υπουργός, αναφέροντας, παράλληλα, πως δεν αποκλείεται οι χώροι των ξενοδοχείων να χρησιμοποιηθούν και ως χώροι νοσηλείας κρουσμάτων του ιού.

«Εάν χρειαστεί, τα ξενοδοχεία θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι νοσηλείας ασθενών», είπε, χαρακτηριστικά.

«Στα ξενοδοχεία έτσι και αλλιώς η κίνηση ήταν σχεδόν μηδενική, οπότε για να πραστατεύσουμε την υγεία των εργαζομένων, πήραμε την απόφαση να ανασταλεί η λειτουργία τους», σημείωσε καταλήγοντας.

Πρόεδρος Ξενοδόχων Σαντορίνης στο CNN Greece: Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας

Τη δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ξενοδοχειακός κλάδος ειδικά στη Σαντορίνη εξαιτίας των συνεπειών που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, περιέγραψε την Τρίτη στο CNN Greece ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού, Αντώνης Ηλιόπουλος.

«Η Σαντορίνη αυτή τη στιγμή έχει αρκετά σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχουν πάρα πολλές ακυρώσεις, ο Απρίλιος έχει χαθεί ούτως ή άλλως, γιατί υπάρχει και η κυβερνητική οδηγία. Ωστόσο και για το Μάιο υπάρχει σοβαρό θέμα. Ο κόσμος φοβάται να κλείσει, δεν έχουμε νέες κρατήσεις καθόλου», υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος, μιλώντας στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του CNN Now και τη δημοσιογράφο, Αμαλία Κάτζου.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, «καθώς», όπως λέει, «για τους επόμενους δύο μήνες αυτές οι επιχειρήσεις δεν προβλέπεται να έχουν κάποια έσοδα, γιατί κανείς δεν δίνει προκαταβολή, είτε μεμονωμένος πελάτης είτε πρακτορείο είτε tour operator».

O πρόεδρος των ξενοδόχων της Σαντορίνης εξέφρασε την ανησυχία του, καθώς η οικονομική στενότητα που δημιουργείται, αναμένεται να «παγώσει» τις νέες προσλήψεις προσωπικού στις ξενοδοχειακές μονάδες.

«Ειδικό καθεστώς λειτουργίας των ξενοδοχείων της Αθήνας»

Τη συνδρομή της Πολιτείας ζητούσαν με ανακοίνωσή τους οι ξενοδόχοι της Αθήνας, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης τρόπων με τους οποίους θα ρυθμιστεί η λειτουργία των city hotels (ξενοδοχείων πόλεων), συνεχούς 12μηνης λειτουργίας.

Σε επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού προς αρμόδιους υπουργούς, εξέφρασαν την ανάγκη για άμεση κατάρτιση ενός ειδικού καθεστώτος «προσωρινού χαρακτήρα», ή «εκτάκτου ανάγκης».

Ένα "πλαίσιο" με το οποίο, όπως ανέφερε η Ένωση θα αποσαφηνιστεί με τρόπο ξεκάθαρο το πώς θα διαχειριστούν στο εξής τη λειτουργία τους, τις ευθύνες τους αλλά και τις υποχρεώσεις τους οι ξενοδόχοι απέναντι στο κράτος, στους επισκέπτες και τους εργαζόμενους.

«Αυτή τη στιγμή ωστόσο, χρειαζόμαστε την αμέριστη υποστήριξη της Πολιτείας απέναντι στην ολική καταστροφή που προέκυψε "ως κεραυνός εν αιθρία", μετατρέποντας και την τουριστική Αθήνα από τη μια μέρα στην άλλη σε "πόλη φάντασμα"», σημείωναν οι ξενοδόχοι της Αθήνας, δια της επιστολής που απέστειλε η Ένωση στους αρμόδιους υπουργούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ