ΕΛΛΑΔΑ

Δρομολογούνται λύσεις για τους εκπαιδευτικούς που παραμένουν σε νησιά

Δρομολογούνται λύσεις για τους εκπαιδευτικούς που παραμένουν σε νησιά
ΙΝΤΙΜΕ

Σε συνεχή επαφή βρίσκονται η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μαζί με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να βρεθεί λύση και να εξασφαλιστεί η παραμονή των εκπαιδευτικών σε νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας που αναγκαστικά, λόγω της έλλειψης προσφοράς σε κατοικίες, διαμένουν σε δωμάτια ξενοδοχείων.

Τις προηγούμενες ημέρες, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος είχε κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου» προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ότι με το κλείσιμο των ξενοδοχείων εκατοντάδες εκπαιδευτικοί στα νησιά θα έχουν πρόβλημα στέγασης.

Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δύο υπουργεία ήδη δρομολογούν λύσεις για τα νησιά στα οποία εστιαζόταν το πρόβλημα, την Ρόδο και την Κω. Όπως ανέφεραν πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία και με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ήδη έχει αντιμετωπιστεί μερικώς το ζήτημα στη Ρόδο, ενώ δρομολογούνται λύσεις και για την Κω.

Υπενθυμίζεται, ότι η κυβέρνηση αποφάσισε, με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, την αναστολή της λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας έως το τέλος Απριλίου με την υποχρέωση να λειτουργεί ένα ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και τρία ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η απόφαση θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23ης Μαρτίου 2020.

Χάρης Θεοχάρης: Μέτρα για τον τουρισμό με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα

Ο ελληνικός τουρισμός για να μπορέσει να έχει «επόμενη ημέρα» θα πρέπει η χώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότητα την απειλή του κορωνοϊού, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρηςς, αναφερόμενος στην απόφαση να κλείσουν όλα τα ξενοδοχεία της χώρας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Διαβεβαίωσε επίσης ότι το δώρο Πάσχα των εργαζομένων δεν θα χαθεί και όταν θα δοθεί το καλοκαίρι, μετά την κρίση θα είναι ένας μοχλός στήριξης της αγοράς με ρευστότητα.

Μιλώντας στο CNN Now και την Αμαλία Κάτζου, ο κ. Θεοχάρης περιέγραψε την εικόνα του ελληνικού τουρισμού όπως είναι σήμερα: «Ο ελληνικός τουρισμός για να μπορέσει να έχει επόμενη μέρα θα πρέπει η χώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότητα την απειλή αυτή και γιατί αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε υγιείς υπαλλήλους εργαζόμενους στον τουρισμό και υγιείς επιχειρήσεις για να ανταπεξέλθουν. Και θα σας πω λίγο τα μέτρα που παίρνουμε. Αλλά και γιατί δευτερευόντως αυτό θα είναι και το εργαλείο προσέλκυσης ανθρώπων, οι οποίοι θα δούνε ότι η χώρα μας έχει ένα σοβαρό σύστημα υγείας που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους καταστάσεις. Άρα, είναι κρίσιμο και για το σήμερα, αλλά και για την επόμενη μέρα, να είμαστε ενωμένοι μία γροθιά, η κυβέρνηση με τα μέτρα που παίρνει, αλλά και πολίτες με την συμμόρφωση στις εντολές των ειδικών, ώστε να βγούμε γρήγορα από αυτή τη διαδικασία τώρα, για να έχουμε προφανώς υγιείς επιχειρήσεις την επόμενη μέρα».

Σύμφωνα με το υπουργό Τουρισμού, από τη στιγμή που Υγειονομική Επιτροπή αποφάσισε ότι δεν είναι ασφαλές να έχουμε συγκεντρώσεις πάνω από 10 άτομα, «είναι προφανές ότι 10 άτομα σε πολλές περιπτώσεις είναι οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου, αρά έπρεπε να παρθεί απόφαση και για να κλείσουν και τα ξενοδοχεία για να μη δημιουργείται οικονομικός κίνδυνος».

Τα μέτρα στήριξης του τουρισμού

Όπως είπε, «η κυβέρνηση έκλεισε για υγειονομικούς λόγους τις επιχειρήσεις αυτές. Κλείνοντας φυσικά για να μειώσουν τα κόστη, αλλά να στηριχθούν οι εργαζόμενοι τους με τα έξτρα εποχιακά επιδόματα, δύο μήνες Απρίλιο και Μάιο και με τα 800 ευρώ, αλλά και με την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών από το Κράτος για όλους αυτούς τους εργαζόμενους».

Συνεπώς, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις στηρίζονται έμπρακτα με όλο αυτό το πακέτο των 10 δισ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, «με όλο αυτό το ξαναγράψιμο του Προϋπολογισμού και μέσω αυτής της στήριξης ξέρουμε ότι η επόμενη μέρα θα μας βρει με δίκτυο επιχειρήσεων στον τουρισμό που μπορεί να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην οποία ζήτηση θα δημιουργηθεί, όταν γυρίσουμε στην κανονικότητα».

Αναφερόμενος στα μέτρα οικονομικής στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, επισήμανε: «Τρεις είναι οι πυλώνες στήριξης που αξίζει τον κόπο ενδεχομένως να του ξαναπούμε: Το εποχικό προσωπικό αλλά και το προσωπικό των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, είτε παίρνει το επίδομα δύο μήνες ακόμα είτε παίρνει τα 800 ευρώ και τη στήριξη των ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι οι εργαζόμενοι είναι καλυμμένοι. Οι επιχειρήσεις, μέσω του κλεισίματος, καλώς ή κακώς ξαναλέω έγινε για οικονομικούς λόγους, αλλά οι επιχειρήσεις έκλεισαν απόφαση του Κράτους, έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τα καθημερινά και να κατεβάσουν το πρόβλημα στο ελάχιστο χωρίς να μετακυλούν το πρόβλημα του εργαζόμενου. Τρίτον, το πρόβλημα που μένει στις επιχειρήσεις είναι προφανές το πρόβλημα των δόσεων των δανείων τους και των επιταγών που είναι αυτή τη στιγμή στην αγορά. Εκεί τι κάνουμε; Ήδη ανακοινώθηκε από τις τράπεζες, με δική μας παρότρυνση, οι δυνατότητες που δίνουν για μη πληρωμή κάποιων δόσεων, για αναστολή των υποχρεώσεών τους και για διάφορες άλλες διευκολύνσεις και είμαστε καθημερινά σε επαφή. Εγώ χθες μίλησα και με τους τέσσερις μεγάλους τραπεζίτες και οι τέσσερις μου εξήγησαν το σχέδιο που έχουν για να στηρίξουν μία-μία τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, οι οποίες είχαν μία καλή κατάσταση, ήταν ενήμερες, ήταν συνεργάσιμες και σήμερα αναγκάστηκα αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης».



ΔΗΜΟΦΙΛΗ