ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: 71 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας, 695 στο σύνολο

Κορωνοϊός: 71 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας, 695 στο σύνολο
ΙΝΤΙΜΕ

Στα 695 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας καθώς υπάρχουν 71 νέα κρούσματα. Παράλληλα, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 17. 

Ακόμη 114 άτομα νοσηλεύονται, ενώ 35 είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 74% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενα νοσήματα.

Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας είπε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έχουν προσβληθεί 8.000 με 10.000 πολίτες.

Ακόμη επεσήμανε πως το νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα αργήσει. «Χρειαζόμαστε χρόνο», είπε και συνέχισε:

«Σέβομαι τον βουβό πόνο αυτών που έχουν κρούσμα στο σπίτι και πρέπει να απομονώνονται όπως και αυτών που έχουν κρούσμα στο νοσοκομείο και πρέπει να είναι δίπλα τους».

Όσο αφορά τα παιδιά είναι ελαφρά τα κρούσματα έχουμε ένα 3-4% εκ των οποίων έχουν πάρει εξιτήριο.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως έχει παρατηρηθεί πως μερίδα ατόμων που έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό έχει χάσει το αίσθημα της όσφρησης.



Διευκρινίσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας. Όπως είπε:

  • Το δημόσιο θα δέχεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις κόσμο, κατόπιν ραντεβού με email ή επιστολή.
  • Εάν κάποιος εργαζόμενος δεν οδηγεί, και τον πηγαίνει στην δουλειά του κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού, τον οδηγό θα πιστοποιεί ο εργοδότης του εργαζόμενου για τις ώρες μετακίνησης.
  • Για τους δημοσιογράφους θα πρέπει να αναγράφεται το είδος του ρεπορτάζ που καλύπτουν στο σημείο που αναφέρονται οι ώρες εργασίας στο έγγραφο το οποίο δίνεται από τον εργοδότη.
  • Για την κίνηση φορτηγών τροφοδοσίας απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη και δελτίο αποστολής ή σχετικό δελτίο κίνησης.

  • Στα αυτοκίνητα, ένας γονέας με δύο ανήλικα τέκνα είναι επιτρεπτό.

  • Οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους τους υπαλλήλους τους ημεδαπούς ή αλλοδαπούς.

  • Για την κίνηση ιδιωτικών λεωφορείων χρειάζεται έγγραφο από εργοδότη και πρέπει να χρησιμοποιείται το 50% των καθισμάτων.

  • Για παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης ο εργαζόμενος πρέπει να έχει μαζί του βεβαίωση του εργοδότη και το δελτίο της κίνησης ή της αποστολής.

  • Στα ταξί και στα ΙΧ πρέπει να είναι δυο άτομα, ενώ σε περίπτωση που υπάρχει ασθενείς και χρειάζεται βοήθεια επιτρέπεται σχετικό έγγραφο που αναγράφει την κατάσταση του ασθενούς.

  • Τα κούριερ χρειάζονται βεβαίωση από τον εργοδότη και το ημερήσιο δελτίο αποστολής.

Όπως ανακοίνωσε ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς, από σήμερα στις 12 τα μεσάνυχτα διακόπτονται όλες οι πτήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία.



Ο ίδιος ανέφερε πως τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι ενθαρρυντικά. Έκανε γνωστό πως όλα τα χρήματα από τα πρόστιμα θα πηγαίνουν στην ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο να βγουν στους δρόμους οι ένοπλες δυνάμεις τόνισε πως «έχουν άλλες δουλειές αλλά αν χρειαστεί θα βοηθήσουν».

Κικίλιας: Το Εθνικό μας σύστημα αντέχει

Στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας βρέθηκε και ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας.

Όπως δήλωσε ο κ. Κικίλιας, «όταν ο κορωνοϊός βρισκόταν ακόμα στην Κίνα οργανώσαμε ένα σχέδιο δράσης και αντιμετώπισης. Από τον Ιανουάριο ορίσαμε 13 νοσοκομεία αναφοράς».



Το Εθνικό μας σύστημα ακόμα αντέχει, τόνισε ενώ σημείωσε πως ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας προχώρησε σε άμεσες προσλήψεις, με την διαδικασία να συνεχίζεται.

«Θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν».

Και συνέχισε: «Γνωρίζουμε τις πάγιες αδυναμίες του ΕΣΥ. Όμως πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, σε αυτό προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση της γρίπης. Έχουμε προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και ολόκληρο το ΝΙΜΙΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο για τον κορωνοϊό» είπε. Συνολικά υπολογίζεται πως 2158 κλίνες έχουν δεσμευθεί για ασθενείς με Covid-19.

Ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε επίσης πως Παμακάριστος, ΝΙΜΙΤΣ, πτέρυγες του Αγία Βαρβάρα και ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Ελευσίνα επιστρατεύονται ώστε εκεί να νοσηλεύονται αποκλειστικά ασθενείς με Covid-19.

Ακόμη, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών, την πρέσβη της Κίνας που πρόσφερε στην Ελλάδα υγειονομικό υλικό, και όλους τους δωρητές.

«Για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία χρειαζόμαστε κάθε βοήθεια», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Επίσης, ζήτησε από όλους του Έλληνες να επιδείξουν κοινωνική ευθύνη, αλληλεγγύη και πατριωτισμό και να μείνουν σπίτι.

Σε ισχύ από σήμερα η απαγόρευση κυκλοφορίας

Σε ισχύ τέθηκε στις 6:00πμ της Δευτέρας η απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας που ανακοινώθηκε χθες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη –ένα μέτρο που έχει ως στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στον ελληνικό πληθυσμό.

Από σήμερα το πρωί, όλοι οι πολίτες που κυκλοφορούν για να πάνε στις δουλειές τους, να επισκεφτούν τον γιατρό ή να ψωνίζουν είδη πρώτης ανάγκης από σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και φούρνους ή πρατήρια καυσίμων θα πρέπει είτε να έχουν μαζί τους την ειδική φόρμα, είτε να έχουν στείλει το απαραίτητο μήνυμα στον αριθμό 13033 είτε να έχουν στην κατοχή τους μια χειρόγραφη υπεύθυνη δήλωση.

Την ίδια ώρα, όσοι κυκλοφορούν στο δρόμο θα πρέπει να έχουν επίσης μαζί τους την ταυτότητά τους ή το διαβατήριό τους.

Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Σε ό,τι αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:

α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ