ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Γνωστή η επιπλοκή που κόστισε τη ζωή στον 42χρονο καθηγητή στην Κρήτη

Κορωνοϊός: Γνωστή η επιπλοκή που κόστισε τη ζωή στον 42χρονο καθηγητή στην Κρήτη
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Γνωστή στην επιστημονική κοινότητα είναι η επιπλοκή του κορωνοϊού που παρουσιάστηκε στον Γερμανό καθηγητή στην Κρήτη, από την οποία έχασε τη ζωή του, σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Λένα Μπουρμπουδάκη. 

«Υπήρξε μία επιπλοκή που είναι γνωστή και έχει παρουσιαστεί και σε άλλα περιστατικά με κορωνοιό παγκοσμίως. Είναι μία επιπλοκή που δυστυχώς επιφέρει θάνατο και από την πρώτη στιγμή ήταν αυτό που φοβόμασταν και δυστυχώς δεν μπορούσε να αποφευχθεί», ανέφερε η κ. Μπουρμπουδάκη και πρόσθεσε:

«Είναι μία επιπλοκή που έχει αναφερθεί σε αρκετά κρούσματα με κορωνοϊό. Δεν ήταν επιπλοκή που συνέβη πρώτη φορά στο νοσοκομείο μας και στον Αντρέα. Είναι κάτι που γνωρίζουν οι λοιμωξιολόγοι».

Ο 42χρονος καθηγητής, που δεν είχε υποκείμενο νόσημα, ετάφη στην Κρήτη μετά από συνεννόηση με την οικογένειά του στην Γερμανία.



Νωρίτερα, ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης είχε μιλήσει για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε από κορωνοϊό ο 42χρονος Γερμανός καθηγητής στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ.

Ειδικότερα, ο Νίκος Τζανάκης ανέφερε στο Ράδιο Κρήτη ότι ο καθηγητής, Andreas Hilboll, ήταν υγιής και εντυπωσιακά αθλητικός.

«Αντιμετώπιζε την κατάστασή του μέσα στο σπίτι για ένα ορισμένο διάστημα μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή που του δόθηκε η οδηγία να έρθει στο νοσοκομείο όπου τις πρώτες ημέρες νοσηλεύτηκε σε απλό θάλαμο καθώς ήταν ελεγχόμενη η κατάστασή του ενώ τη Δευτέρα που πέρασε αποφασίστηκε να διασωληνωθεί» περιγράφει ο κ. Τζανάκης.

Ο ιός τον άφησε χωρίς οξυγόνο

«Στη συνέχεια», είπε ο κ. Τζανάκης, «ήρθαμε αντιμέτωποι με μια επιπλοκή που έχει περιγραφεί σε αρκετούς Κινέζους, νέους ανθρώπους χωρίς νοσηρότητες καθώς και στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, η οποία ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί, παρότι έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες».

«Η επιπλοκή είχε να κάνει με την πνευμονική κυκλοφορία δηλαδή ένα είδος μαζικής θρόμβωσης των πνευμονικών αγγείων, με συνέπεια να μην ανταλλάσσεται οξυγόνο και να μην περνά αίμα από τη δεξιά πλευρά της καρδιάς προς την αριστερή κυκλοφορία και να σταλεί στο σώμα του, στα υπόλοιπα όργανα δηλαδή. Ήταν ένα είδος μπλοκ» σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη υπάρχουν και τέτοιες ελάχιστες περιπτώσεις που άνθρωποι χωρίς άλλα υποκείμενα νοσήματα φαίνεται να έχουν αυτή την κατάληξη.

kathigitis kriti


Ο Γερμανός καθηγητής / Πηγή: ekriti.gr

Εισαγόμενα τα κρούσματα στην Κρήτη

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα και την Κρήτη είπε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, ενώ εκτίμησε ότι δεν υπάρχει επιθετική άνοδος των κρουσμάτων και των εισαγωγών.

Ειδικότερα για την Κρήτη ανέφερε ότι στο νησί σχεδόν όλα τα κρούσματα είναι εισαγόμενα -εκτός δύο περιπτώσεων που ερευνώνται ακόμα- και φαίνεται ότι η Κρήτη έχει ιδιαίτερα χαμηλό επιπολασμό της νόσου καθότι είναι περίπου 2% συνολικά τα θετικά ως προς τα εκτελεσθέντα τεστ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έρχονται άνθρωποι με λοιμώξεις του αναπνευστικού και εντάσσονται στα ύποπτα κρούσματα τους γίνεται το τεστ και μόνο 2% από αυτούς βρίσκονται θετικοί.

«Αυτό», είπε ο καθηγητής, «είναι μια μεγάλη ελπίδα ότι εδώ στην Κρήτη ακόμη ο ιός δεν έχει μπει για τα καλά μέσα στην κοινότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να εφησυχάζουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ