ΕΛΛΑΔΑ

Μαγιορκίνης: Αν τα νούμερα συνεχιστούν έτσι, σε τρεις εβδομάδες θα έχουμε ύφεση της επιδημίας

Μαγιορκίνης: Αν τα νούμερα συνεχιστούν έτσι, σε τρεις εβδομάδες θα έχουμε ύφεση της επιδημίας
FACEBOOK

Συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα εμφανίστηκε το Σάββατο ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Αν τα νούμερα συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς, ενδεχομένως σε τρεις εβδομάδες να μπούμε σε ύφεση της επιδημίας», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, σε δηλώσεις του προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο, ο ίδιος έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «προϋπόθεση αποτελεί η ευλαβική τήρηση των μέτρων και η κοινωνική απόσταση».

«Υπάρχει ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων στην περιφέρεια, λόγω της μετακίνησης που παρατηρήθηκε μετά το κλείσιμο των σχολείων», ανέφερε, παράλληλα ο καθηγητής Μαγιορκίνης.

Στην ερώτηση αν η επιτροπή του υπουργείου εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει στην κυβέρνηση να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, απάντησε:

«Εάν και εφόσον δούμε ότι ο κόσμος δεν τηρεί τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, είναι όντως πιθανόν να επιβληθούν και άλλα μέτρα. Τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας που τέθηκαν σε εφαρμογή τη Δευτέρα, είναι ακόμα νωρίς για να κρίνουμε την αποτελεσματικότητα τους και αυτή θα φανεί σε περίπου μία εβδομάδα. Ήδη πάντως τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, κλείσιμο σχολείων και μερικώς κλείσιμο μαγαζιών εστίασης, που πήραμε πριν από δύο εβδομάδες, φαίνεται πως αποδίδουν μέχρι ώρας, με την καμπύλη νοσηρότητας να μην έχει περάσει σε εκθετική αύξηση».

«Κρίσιμο ο αριθμός των διασωληνωμένων να μην ξεπεράσει τους 250»

Όσον αφορά τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών που είναι το σημείο πίεσης του συστήματος υγείας και αποτελεί τη γέφυρα ζωής για τους ασθενείς, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει ότι είναι κρίσιμο ο αριθμός των διασωληνωμένων να μην ξεπεράσει τους 250 οποιαδήποτε στιγμή.

«Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι με τα πρώτα μέτρα χτυπήσαμε την υπερμετάδοση στη ρίζα της, αλλά θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να μην εφησυχάζουμε, ώστε να αποφύγουμε μία επιθετική εισβολή του ιού σε ευπαθείς ομάδες. Και οι νέοι φυσικά θα πρέπει να προσέχουν και για την ίδια τους τη ζωή, αλλά και να συνεισφέρουν στη συλλογική αυτή προσπάθεια», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Δείτε τι είχε δηλώσει προ ημερών ο κ. Μαγιορκίνης στο CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ