ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πάσχα στο σπίτι φέτος

Κορωνοϊός: Πάσχα στο σπίτι φέτος
ΙΝΤΙΜΕ

Πάσχα στα σπίτια τους θα κάνουν φέτος όλοι οι πολίτες, αφού η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου από τις πόλεις προς τα χωριά καθώς η καραντίνα αναμένεται να ισχύσει και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Οι επίσημες ανακοινώσεις προβλέπεται ότι θα γίνουν τις ερχόμενες ημέρες.

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους πολίτες που επιχειρούν να αψηφήσουν τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας που επιβλήθηκαν λόγω του νέου κορωνοϊού, έστειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έθεσε το ερώτημα: «Υπάρχει θέμα εκδρομέων; Υπάρχει ζήτημα εκδρομέων; Η χώρα είναι σε περιορισμό μετακινήσεων. Σε κάθε περίπτωση κάθε μέτρο είναι πάνω στο τραπέζι και καλούμε τον κόσμο να παραμένει στο σπίτι του».

«Είναι πολύ σημαντικό όλοι να αφήσουμε τις δικαιολογίες. Υπήρχε μία έξαρση τηλεφώνων από συμπολίτες που ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ εφευρετικότητας. Την Παρασκευή χάλασαν σε όλους τα υδραυλικά στα εξοχικά τους» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει ζήτημα εκδρομέων», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την έξοδο πολιτών προς τα χωριά τους, ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας.

Γεωργιάδης: Δεν πρόκειται να υπάρξει φέτος πασχαλινή έξοδος

«Δεν θα υπάρξει φέτος η λεγόμενη έξοδος για το Πάσχα»: αυτό ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στον ΣΚΑΪ και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η καραντίνα σίγουρα θα ισχύσει μέχρι τότε καλό είναι να το λέμε από τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε πως ο Απρίλιος θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας ενώ παράλληλα άφησε να εννοηθεί πως θα γίνονται ακόμη πιο αυστηροί έλεγχοι στα διόδια, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει μετακίνηση προς την επαρχία.

Την ίδια ώρα, εξήγησε πως ενώ η χώρα πάει καλά στη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, θα ήταν «πολύ μεγάλο λάθος» να μεταδοθεί ο ιός στην επαρχία από την Αθήνα, όπου και συγκεντρώνονται τα περισσότερα κρούσματα.

Μάλιστα, κάλεσε τον κόσμο να κάνει υπομονή ένα μήνα.

Θεοδωρικάκος: Αν φύγουμε επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας

Και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για οποιοδήποτε μέτρο κριθεί αναγκαίο τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η καραντίνα στην οποία έχει τεθεί η χώρα θα ισχύει και το Πάσχα.

«Νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία δίνει μάχη ενάντια στον κορωναϊό. Στην Ελλάδα πάρθηκαν εγκαίρως τα μέτρα. Ο πρωθυπουργός μαζί με το επιτελείο των ειδικών επιστημόνων παρακολουθεί καθημερινά την κατάσταση. Αν χρειαστεί παρθεί και άλλο μέτρο, θα παρθεί. Έχουμε κερδίσει ότι υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος. Είδαν ότι η κυβέρνηση αντέδρασε έγκαιρα και έβαλε πάνω από όλα την ανθρώπινη ζωή. Η συμπεριφορά της ελληνικής κοινωνίας είναι πολύ υπεύθυνη» σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο MEGA.

«Με υπομονή, με καρτερικότητα, ίσως χρειαστεί να περιμένουμε λίγο παραπάνω. Ασφαλώς και μπορούμε να πάμε και μέχρι τον Μάιο με μέτρα. Αυτές οι αποφάσεις παίρνονται από τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με όσα λένε οι ειδικοί. Πού να πάμε το Πάσχα; Θα συνεχίζεται η καραντίνα. Αν φύγουμε από την πόλη να πάμε σε χωριά θα επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας, θα μεταφέρουμε τον ιό. Θα κάνουμε ένα ξεχωριστό Πάσχα στα σπίτια μας» τόνισε ο ίδιος.

«Πρέπει να ακούμε τους ειδικούς. Εκείνοι μας έχουν προϊδεάσει ότι ο Απρίλιος θα είναι δύσκολος μήνας, με αύξηση κρουσμάτων και θανάτων» πρόσθεσε.

Τσιόδρας: Βραδύτερος ο ρυθμός αύξησης της πανδημίας

Την ανάγκη να συνεχίσουμε ενωμένοι, παραμένοντας σπίτια μας προκειμένου να ελέγξουμε την πανδημία, τόνισε στην καθιερωμένη ενημέρωση του ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας.

Η συμμόρφωση με τα αναγκαία μέτρα είναι απαραίτητη για τον όσο δυνατό μετριασμό στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, είπε. Παρατήρησε πως «στη χώρα μας υπάρχει βραδύτερος ρυθμός αύξησης της πανδημίας σε σχέση με την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες ελέγχου της πανδημίας στην Ελλάδα, μίλησε για την περίπτωση ενός ανθρώπου που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και διέμενε σε δομή αστέγων που φιλοξενεί 130 άτομα.

«Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πήγε άμεσα στη δομή και εξέτασε όλους τους τρόφιμους και το προσωπικό και δόθηκαν οδηγίες για τη διαχείριση της κατάστασης και την ιχνηλάτηση στενών επαφών» είπε και προσέθεσε ότι ο ασθενής νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση σε νοσοκομείο της Αθήνας. Παράλληλα σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική η διάγνωση ατόμων που διαμένουν σε κέντρα αποκατάστασης, δομές αστέγων, κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων και μονάδες νοσηλείας χρόνιων πασχόντων, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα πιθανά κρούσματα και να σταματά ή διασπορά της νόσου.



Η πολυήμερη μάχη για τη ζωή στις ΜΕΘ

Συνολικά, όπως είπε ο κος Τσιόδρας, υπολογίζεται ότι 5% των ασθενών χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΘ, καθώς ο κοροωνοϊός προκαλεί μια σοβαρή πνευμονία σε κάποιες περιορισμένες περιπτώσεις. Επισήμανε πως «στη χώρα μας, έως σήμερα καταγράφουμε ασθενείς που διασωληνώνονται σε μια μέση ηλικία των 66 ετών και περίπου 47% από αυτούς έχουν συνοδά υποκείμενα νοσήματα». Δεν είναι μια μάχη που εύκολα κερδίζεται, συνέχισε ο κος Τσιόδρας, συμπληρώνοντας ότι χρειάζονται αρκετές ημέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ. Στην Ιταλία, όπως είπε, ο μέσος όρος νοσηλείας φτάνει τις 15 μέρες και το ποσοστό θνητότητας από άλλη μελέτη φαίνεται για όσους μπαίνουν στη ΜΕΘ να είναι 47%.

95 νέα κρούσματα - 7 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Την Κυριακή στην Ελλάδα καταγράφηκαν 95 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα στα 1.156. Τα περισσότερα από αυτά έχουν καταγραφεί στην Αττική. 69 από τους ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Από χθες μέχρι σήμερα καταγράφηκαν 6 νέοι θάνατοι. Συνολικά, στη χώρα μας 38 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων ήταν τα 71 έτη. Από αυτούς, οι 29 ήταν άντρες και οι εννέα γυναίκες. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα 15.150 τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού.

Παράλληλα έγινε γνωστό πως μια 76χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της στη Μυτιλήνη από τον κορωνοϊό.

Η γυναίκα είχε εισαχθεί για νοσηλεία το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Η γυναίκα είχε εκδηλώσει πνευμονία ενώ το απόγευμα του Σαββάτου πιστοποιήθηκε ότι έπασχε από Covid-19.

«Τα μαζικά τεστ θα έχουν νόημα αργότερα για να μελετήσουμε την ανοσία»

Όσον αφορά τα τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό, ο κύριος Τσιόδρας τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η στρατηγική που ακολουθείται δεν θα αλλάξει. «Μαζικός έλεγχος με τεστ είναι μία στρατηγική που θα ακολουθηθεί όταν κριθεί επιδημιολογικά αναγκαίο να γίνει» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην περίοδο που θα έχει περάσει το μεγάλο κύμα της επιδημίας στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε, «εξετάζουμε μαζική στρατηγική όταν κριθεί απαραίτητη. Δεν έχει νόημα τώρα. Ενδιαφέρει περισσότερο να δούμε το επίπεδο ανόσιας στον πληθυσμό σε κυλιόμενες μελέτες, όταν θα έχουμε μια αξιόπιστη τεχνική». Επίσης, προσέθεσε ότι όταν αρθούν τα μέτρα, θα έχει νόημα ένας τέτοιος έλεγχος, ώστε «σταδιακά οι άνθρωποι που είναι ύποπτοι για τη νόσο, να απομονώνονται και ιδιαίτερα όσοι είναι στις πρώτες γραμμές» Αυτό, όπως παρατήρησε, γίνεται ήδη στη χώρα μας σε όσους έχουν χρόνια προβλήματα υγείας σε όσους εργάζονται σε υγειονομικές δομές ή μένουν σε ιδρύματα.

Η ελπιδοφόρα μελέτη από την Κίνα

Τέλος, ο κος Τσιόδρας, αναφερόμενος στην προσπάθεια των επιστημόνων για να βρουν μια αποτελεσματική λύση στη μάχη με τον κορωνοϊό, μίλησε για μια μελέτη που έγινε στην Κίνα «με τη χορήγηση όρου αντισωμάτων από ασθενείς που έγιναν καλά, σε 5 ασθενείς που ήταν σε σοβαρή κατάσταση». Τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, είπε ο Σ. Τσιόδρας αλλά, όπως εξήγησε, ακόμα δεν υπάρχει μαγική συνταγή, καθώς κανένα φάρμακο δεν είναι πανάκεια προς το παρόν.

Ποια μέτρα παρατείνονται

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως παρατείνεται έως και τις 11 Απριλίου η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων σε ολόκληρη την επικράτεια.



Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως η απόφαση αφορά στα καταστήματα που είναι ήδη κλειστά και μόνο σε αυτά.

Επίσης, παρατείνονται έως τις 11 Απριλίου τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας.

Αποφασίστηκε επίσης να παραταθεί η καραντίνα στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά ακόμα μια εβδομάδα για προκλητικούς λόγους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ