ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στους 68 οι νεκροί στη χώρα μας - 1.673 τα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 68 οι νεκροί στη χώρα μας - 1.673 τα κρούσματα
INTIME NEWS

Συνολικά σε 68 ανέρχονται οι νεκροί στη χώρα μας από κορωνοϊό, σύμφωνα με την ενημέρωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 1.673.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τσιόδρα, αναφέρθηκαν 60 νέα κρούσματα επί συνόλου 1.673 (55% είναι άνδρες). Συνολικά 68 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, με τη μέση ηλικία των θανόντων να υπολογίζεται στα 74 έτη.

Παράλληλα, σνολικά 92 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Από αυτούς οι 22 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι 70 άνδρες. Εξάλλου, 10 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο από νοσοκομεία αναφοράς.

Απάντηση στο CNN Greece: Δεν θα δούμε πανδημία γρίπης - Αν τηρήσουμε τα μέτρα δεν θα υπάρξει πρόβλημα

Απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece και της δημοσιογράφου, Νατάσσας Σπαγαδώρου, για το εάν ο ίδιος είχε αναφερθεί παλαιότερα για το ενδεχόμενο κίνδυνο εμφάνισης μιας πανδημίας, αλλά και για το πόσο πιθανό είναι να ξεσπάσει μια πανδημία γρίπης, ο Σωτήρης Τσιόδρας επισήμανε:

«Όντως κατά καιρούς έχω τοποθετηθεί για την ανάγκη επαγρύπνισης του ΕΣΥ για μια πανδημία. Μέχρι τον Νοέμβριο 2019 μιλούσαμε όλοι για πιθανή πανδημία γρίπης. Μας είχαν ανησυχήσει SΑRS & MERS αλλά υποχώρησαν. Δε νομίζω, με τα σημερινά δεδομένα, ότι θα δούμε μια πανδημία γρίπης, δεν θεωρώ υπαρκτό αυτό το σενάριο σήμερα. Αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα δεν θα υπάρξει πρόβλημα».

Δείτε τι είχε δηλώσει σχετικά ο καθηγητής Τσιόδρας στο CNN Greece την 01/10/2019

Εποχική γρίπη: Μια μικρή «πανδημία» κάθε χρόνο

Χρειάζεται προσοχή ως προς τη χρήση της μάσκας

Ωστόσο, ο Σωτήρης Τσιόδρας επανήλθε στο θέμα της μάσκας λέγοντας πως «κάποιες πολύ πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως κάποιοι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μπορεί να συμβάλουν άθελά τους στη διάδοση».

«Χτες το CDC έδωσε νέα οδηγία, για χρήση ακόμα και υφασμάτινων μασκών/καλυμμάτων προσώπου. Κάποιες από τις αυτοσχέδιες μπορεί να προστατεύουν τους υγιείς ανθρώπους, αλλά η λάθος χρήση τους μπορεί να έχει συνέπειες. Προσοχή, αυτά τα καλύμματα δεν είναι σαν τις χειρουργικές μάσκες. Και μπορεί να προκύψει πρόβλημα: Σωματίδια του ιού από κάποιον γύρω μας παγιδεύονται στο ύφασμα και αυξάνονται οι πιθανότες να μολυνθούμε. Πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις, είναι αναγκαίο», τόνισε ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ.

Και πρόσθεσε: «Έχω ζητήσει από το CDC (σ.σ. το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) να τοποθετηθεί επίσημα σε αυτό το θέμα. Αυτή τη στιγμή σε ανοιχτούς χώρους δεν συστήνεται η χρήση τέτοιας μάσκας. Θα δούμε αν θα αλλάξει κάτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο το επόμενο διάστημα για αυτό το θέμα».



Για την άσκοπη χρήση φαρμάκων

«Έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική παρακολούθηση. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή», υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Για αλλαγή καιρού, χρήση κλιματιστικών και απολυμάνσεις με χλωρίνη

Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ ρωτήθηκε, εξάλλου, για το εάν και κατά πόσον η αλλαγή του καιρού ευνοεί τη διασπορά του κορωνοϊού.

«Η αλλαγή του καιρού σίγουρα ευνοεί διασπορά του ιού. Δεν έχουμε ένδειξη επί του παρόντος. Αν τηρούνται τα μέτρα ,δεν θα υπάρξει διασπορά», είπε σχετικά.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της χρήσης των κλιματιστικών, ο ίδιος επισήμανε πως «είναι ένα δύσκολο θέμα».

«Για να αραιώσει η ποσότητα των ιικών σωματιδίων χρειάζεται καλός αερισμός των χώρων μέσα στο σπίτι κι αυτός να είναι συχνός και τακτικός», συνέχισε.

Ειδική μνεία έκανε ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ και στο θέμα της απολύμανσης των χώρων, με διαλύματα χλωρίνης. Όπως είπε, «Πρέπει να υπάρχει προσοχή στα διαλύμματα χλωρίνης. Δεν έχουμε ενδείξεις ότι η υπερβολική καθαριότητα κάνει πιο ανθεκτικό τον ιό, αντιθέτως τον σκορώνει. Η αραίωση της χλωρίνης και ο καλός αερισμός του χώρου είναι σημαντικά».

Παράλληλα, ως προς τις πληροφορίες περί μετάδοσης του ιού μέσω του αέρα, ο καθηγητής Τσιόδρας ανέφερε: «Πιστεύω ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσονται οι διεθνείς οδηγίες για ευρύτερη χρήση μασκών, σταδιακά»

- Για το πρωτόκολλο για τους υγειονομικούς: Το πρωτόκολλο που εγκρίναμε σήμερα για τους υγειονομικούς θα είναι σύντομα διαθέσιμο, πιθανότατα από τα ίδια τα νοσοκομεία.

- Για την επάρκεια των τεστ: Αυτή τη στιγμή έχουμε επάρκεια [διαγνωστικών] τεστ. Θα θέλαμε να έχουμε και τις επόμενες εβδομάδες. Σίγουρα ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος στατηγικά είναι απαραίτητος και προς τα εκεί προσανατολιζόμαστε σε επόμενη φάση.



Χαρδαλιάς: Παρατείνονται έως τις 27 Απριλίου τα περιοριστικά μέτρα

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι παρατείνονται μέχρι τις 06:00 το πρωί της 27ης Απριλίου η απαγόρευση κυκλοφορίας και τα περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό.



«Οι περιορισμοί δεν αφορούν συμπολίτες μας που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας που πρέπει να ασκούνται, να κολυμπούν κλπ. Πρέπει πάντα να φέρουν μαζί τους τα απαραίτητα ιατρικά πιστοποιητικά για την ανάγκη να ασκούνται. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε βήμα παρέκλισης. Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες, είναι σημαντικό να αποφύγουμε τα λάθη, να μην γκρεμίσουμε όσα με κόπο έχουμε χτίσει», ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Τις τελευταίες εβδομάδες καταβάλλεται μια τεράστια προσπάθεια για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Χρειάζεται να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα με την ίδια επιμονή και υπομονή», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως τέθηκε σε λειτουργία η γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον κορωνοϊό 10306 (Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ), ενώ πρόσθεσε ότι δημιουργήθηκαν τα http://citysolidarity.gr & http://animalsolidarity.gr, για δωρεές και προσφορές σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο.



Δείτε το βίντεο του CNN Greece με την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με αριθμούς

Κοντοζαμάνης: Σημαντική η ενδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

«Η ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δεν είναι μόνο θέμα προσλήψεων αλλά κυρίως ενεργοποίησης όλων των εμπλεκόμενων σε αυτά σε υπηρεσίες όπως οι τηλεφωνική υποστήριξη, οι επισκέψεις κατ'οίκον κλπ.», δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, «τελευταία έχει ελαχιστοποιηθεί η προσέλευση στα νοσοκομεία, κάτι που σημαίνει ότι πολλές υπηρεσίες μπορούν να προσφέρονται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ