ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τι είπε ο Τσιόδρας για τη χρήση της μάσκας

Κορωνοϊός: Τι είπε ο Τσιόδρας για τη χρήση της μάσκας
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Σωτήρης Τσιόδρας επανήλθε το Σάββατο στο θέμα της προστατευτικής μάσκας λέγοντας πως «κάποιες πολύ πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως κάποιοι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μπορεί να συμβάλουν άθελά τους στη διάδοση».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα και αναφερόμενος ειδικά στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει ως προς το ζήτημα αυτό σε παγκόσμια κλίμακα, ο καθηγητής Τσιόδρας υπενθύμισε πως έχει ήδη αποταθεί προσωπικά στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ώστε να τοποθετηθεί για τις προστατευτικές μάσκες.

«Χθες το CDC έδωσε νέα οδηγία, για χρήση ακόμα και υφασμάτινων μασκών/καλυμμάτων προσώπου. Κάποιες από τις αυτοσχέδιες μπορεί να προστατεύουν τους υγιείς ανθρώπους, αλλά η λάθος χρήση τους μπορεί να έχει συνέπειες. Προσοχή, αυτά τα καλύμματα δεν είναι σαν τις χειρουργικές μάσκες. Και μπορεί να προκύψει πρόβλημα: Σωματίδια του ιού από κάποιον γύρω μας παγιδεύονται στο ύφασμα και αυξάνονται οι πιθανότες να μολυνθούμε. Πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις, είναι αναγκαίο», τόνισε ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ.

Και πρόσθεσε: «Έχω ζητήσει από το CDC (σ.σ. το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) να τοποθετηθεί επίσημα σε αυτό το θέμα. Αυτή τη στιγμή σε ανοιχτούς χώρους δεν συστήνεται η χρήση τέτοιας μάσκας. Θα δούμε αν θα αλλάξει κάτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο το επόμενο διάστημα για αυτό το θέμα».



Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσιόδρας, ανακοίνωσε ότι συνολικά 68 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 1.673.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τσιόδρα, αναφέρθηκαν 60 νέα κρούσματα επί συνόλου 1.673 (55% είναι άνδρες). Συνολικά 68 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, με τη μέση ηλικία των θανόντων να υπολογίζεται στα 74 έτη.

Παράλληλα, σνολικά 92 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Από αυτούς οι 22 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι 70 άνδρες. Εξάλλου, 10 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο από νοσοκομεία αναφοράς.

Κορωνοϊός: Στους 68 οι νεκροί στη χώρα μας - 1.673 τα κρούσματα

Δείτε το βίντεο του CNN Greece με την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με αριθμούς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ