ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στους 79 οι νεκροί στη χώρα μας - 1.755 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 79 οι νεκροί στη χώρα μας - 1.755 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
ΙΝΤΙΜΕ

Στους 79 έχουν φτάσει οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 1.755 καθώς επιβεβαιώθηκαν ακόμη 20 το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα.

Το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί έξι θάνατοι. Εκ των συνολικά 79 νεκρών, το 86% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή πρόκειται για ηλικιωμένους.

Διασωληνωμένοι παραμένουν 90 ασθενείς, εκ των οποίων οι 19 γυναίκες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 65 έτη, ενώ το 71% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένος.

Εννέα ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, ενώ 269 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύονταν.

Εκ των 1.755 κρουσμάτων, τα 361 συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ ακόμη 655 με άλλο, γνωστό κρούσμα. Το 55% του συνόλου των ασθενών με κορωνοϊό είναι άνδρες.

Οι εργαστηριακοί έλεγχοι που έχουν γίνει έως και σήμερα είναι 26.193.




«Ο ιός διασπείρεται τόσο γρήγορα που αρκετές χώρες έχουν διακόψει την ιχνηλάτηση του ιού. Εμείς συνεχίζουμε όπως έγινε και χθες στην Μαλακάσα κάτω από δύσκολες συνθήκες», τόνισε ο κ. Τσίοδρας, αναφερόμενος στον έλεγχο που έγινε στη δομή προσφύγων όπου εντοπίστηκε ένα κρούσμα.

«Δεν πρέπει η κατάσταση στη χώρα μας να οδηγήσει σε εφησυχασμό», είπε, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, συμπλήρωσε επ΄αυτού λέγοντας: «Αν χαλαρώσουμε, δυστυχώς θα το πληρώσουμε».


Γιατί νοσούν νέοι άνθρωποι

Αναφορικά με τις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας και το γιατί νοσούν και νέοι άνθρωποι ο καθηγητής σημείωσε πως «οι επιστήμονες ψάχνουν πιθανόν νέα γονίδια, όπως αυτό του υποδοχέα, που επιτρέπει ή μη την είσοδο του ιού στον οργανισμού.

«Υπάρχει μια ουσία μέσα στους πνεύμονες, ο λεγόμενος επιφανειοδραστικός παράγοντας, ο οποίος εξαντλείται εύκολα σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα».

Άλλοι παράγοντες είναι η ανοσοκαταστολή, αλλά και η μη λήψη των απαραίτητων μέτρων από νέους που σκέφτονται ότι δεν θα νοσήσουν.



Παράταση της καραντίνα στον Εχίνο

Ο κ. Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πως παρατείνεται η καραντίνα στην κοινότητα Εχίνος στη Θράκη.

Η περιοχή θα παραμείνει αποκλεισμένη για ακόμη μία εβδομάδα, λόγω των ευρύτερων επιδημιολογικών δεδομένων και την ιδιαιτερότητα της περιοχή εν γένει, όπως εξήγησε ο ίδιος.

Να σημειωθεί πως σήμερα έληξε η καραντίνα στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά ύστερα από 20 ήμερες, με τον υφυπουργό να ευχαριστεί τους κατοίκους.

Υπενθύμισε και την εφαρμογή των επιπλέον περιοριστικών μέτρων προστασίας απο σήμερα στην Μύκονο, με την απαγόρευση κυκλοφορίας να τίθεται σε ισχύ απο τις 8 το βραδυ μεχρι τις 8 το πρωί της επομένης, όπως και την αναστολή χρήσης άδειας εξόδου για τις κατηγορίες Β4, Β5 και Β6.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την άφιξη 30 ιδιωτικών σκαφών στην Ελλάδα από το τέλος Μαρτίου, με τα πληρώματά τους να τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών εντός των σκαφών, στο λιμάνι του Λαυρίου όπου οδγήθηκαν, ενώ τους επιβλήθηκαν και κυρώσεις.



Τα πρόστιμα

Οι πρώτες εβδομάδες εφαρμογής των μέτρων δείχνουν ότι ο στόχος εβδομάδα με την εβδομάδα, μέρα με την ημέρα επιτυγχάνεται, τόνισε ο ίδιος,

Όπως είπε, τα μέχρι στιγμής δεδομένα μάλλον δικαιώνουν την κοινή μας προσπάθεια και αποδεικνύουν ότι μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού, αρκεί να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα.

Εν συνεχεία σε ανακοινώσεις σχετικά με τους ελέγχους που γίνονται και τα πρόστιμα στους παραβάτες.

Όπως είπε, από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου περιορισμού της μετακίνησης, έχουν δοθεί 21.308 πρόστιμα, ενώ σχετικά με την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων, οι παραβάσεις ήταν 359 και 353 άτομα συνελήφθησαν από την 12η Μαρτίου έως και χθες.

«Η μάχη που δίνουμε συνεχίζει να ναι δύσκολη. Το χειρότερο λάθος που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να υποτιμήσουμε τον εχθρό».

«Μέχρι τις 27 Απριλίου αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι πως θα τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ