ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Παρατείνεται για μία εβδομάδα η καραντίνα στον Εχίνο Ξάνθης

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Παρατείνεται για μία εβδομάδα η καραντίνα στον Εχίνο Ξάνθης

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι αποφασίστηκε η παράταση κατά μία εβδομάδα της καραντίνας στη δημοτική ενότητα Εχίνου, στο νομό Ξάνθης, στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, η παράταση της καραντίνας για τον Εχίνο αποφασίστηκε για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως τη Δευτέρα έληξε η καραντίνα των χωριών Δραγασιά και Δαμασκηνιά στο Βόιο Κοζάνης και ευχαρίστησε τους κατοίκους .

Παράλληλα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο Απρίλιος θα είναι ο πιο δύσκολος, αλλά και ο πιο κρίσιμος μήνας και ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.

«Δεν πρέπει η κατάσταση στη χώρα μας να οδηγήσει σε εφησυχασμό», είπε, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, συμπλήρωσε επ΄αυτού λέγοντας: «Αν χαλαρώσουμε, δυστυχώς θα το πληρώσουμε».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπενθύμισε και την εφαρμογή των επιπλέον περιοριστικών μέτρων προστασίας απο σήμερα στην Μύκονο, με την απαγόρευση κυκλοφορίας να τίθεται σε ισχύ απο τις 8 το βραδυ μεχρι τις 8 το πρωί της επομένης, όπως και την αναστολή χρήσης άδειας εξόδου για τις κατηγορίες Β4, Β5 και Β6.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την άφιξη 30 ιδιωτικών σκαφών στην Ελλάδα από το τέλος Μαρτίου, με τα πληρώματά τους να τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών εντός των σκαφών, στο λιμάνι του Λαυρίου όπου οδγήθηκαν, ενώ τους επιβλήθηκαν και κυρώσεις.

Όπως είπε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό, οι πρώτες εβδομάδες εφαρμογής των μέτρων δείχνουν ότι ο στόχος εβδομάδα με την εβδομάδα, μέρα με την ημέρα επιτυγχάνεται και τόνισε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα μάλλον δικαιώνουν την κοινή μας προσπάθεια και αποδεικνύουν ότι μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού, αρκεί να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα.

Όσον αφορά στο επιχειρησιακό σκέλος, ενημέρωσε ότι από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων μέχρι και χθες είχαν επιβληθεί 21.308 πρόστιμα για παραβάσεις σχετικά με τον περιορισμό της κυκλοφορίας πολιτών. Επίσης, έχουν καταγραφεί 359 παραβάσεις ως προς την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων, που οδήγησαν σε 353 συλλήψεις.

Τέλςο ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη δωρεά υγειονομικού υλικού από τη ΔΕΗ, ύψους πεντε εκατομμυρίων, η οποία έφτασε με ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος σήμερα, Δευτέρα, μεταφέροντας 507.600 μάσκες και 12.022 προστατευτικές στολές.

Στους 79 οι θάνατοι

Εν τω μεταξύ, στους 79 έχουν φτάσει οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι1.755 καθώς επιβεβαιώθηκαν ακόμη 20 το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα.

Το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί έξι θάνατοι. Εκ των συνολικά 79 νεκρών, το 86% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή πρόκειται για ηλικιωμένους.

Διασωληνωμένοι παραμένουν 90 ασθενείς, εκ των οποίων οι 19 γυναίκες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 65 έτη, ενώ το 71% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένος.

Εννέα ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, ενώ 269 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύονταν.

Εκ των 1.755 κρουσμάτων, τα 361 συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ ακόμη 655 με άλλο, γνωστό κρούσμα. Το 55% του συνόλου των ασθενών με κορωνοϊό είναι άνδρες.

Οι εργαστηριακοί έλεγχοι που έχουν γίνει έως και σήμερα είναι 26.193.

Κορωνοϊός: Στους 79 οι νεκροί στη χώρα μας - 1.755 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ