ΕΛΛΑΔΑ

Έτοιμη η νέα δομή αστέγων στο Δήμο Αθηναίων - Ειδική πρόβλεψη για τους θετικούς στον κορωνοϊό

Έτοιμη η νέα δομή αστέγων στο Δήμο Αθηναίων - Ειδική πρόβλεψη για τους θετικούς στον κορωνοϊό
CNN GREECE

Η κρίση του κορωνοϊού επιταχύνει τις διαδικασίες για την δομή αστέγων του Δήμου Αθηναίων ένα σχέδιο που έχει προγραμματιστεί εδώ και αρκετό καιρό και έπρεπε να τρέξει το συντομότερο δυνατό για να φιλοξενήσει ανθρώπους, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο.

To πολυδύναμο κέντρο αστέγων που θα ανοίξει σήμερα θα περιλαμβάνει τρεις δομές: ένα υπνωτήριο που είναι το πρώτο στάδιο για την φιλοξενία, ώστε οι άνθρωποι να μην κοιμούνται στο δρόμο, έναν ξενώνα φιλοξενίας και ένα κέντρο ημέρας για να έχουν τη δυνατότητα να απασχολούνται ή να βρίσκουν έναν χώρο συνάντησης κατά τη διάρκεια της ημέρας οι άστεγοι, ακόμη και αν δεν φιλοξενούνται στον ξενώνα ή στο υπνωτήριο.

Τι θα γίνει όμως τώρα με την κρίση του κορωνοϊού και την αναγκαστική συνύπαρξη πολλών ανθρώπων στον ίδιο χώρο;

Όπως λέει στο CNN Greece o επικεφαλής του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), αντιδήμαρχος, Γρηγόρης Λέων, σύντομα θα μεταφερθούν οι άστεγοι από το δρόμο και τον ξενώνα που διαθέτει ο Δήμος και στην είσοδο του κτηρίου θα γίνονται έλεγχοι και τεστ από γιατρούς και κινητές μονάδες.

Όσοι άστεγοι θα είναι αρνητικοί θα μπαίνουν στην κύρια δομή ενώ όσοι θα βρεθούν θετικοί ή με συμπτώματα, θα μπαίνουν σε ειδικούς χώρους που έχουν διαμορφωθεί σε κάποια μορφή απομόνωσης. Γι αυτούς τους ανθρώπους θα υπάρξει ειδική ιατρική μέριμνα.

Μέχρι στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Λέων έχουν πειστεί περίπου 130 άνθρωποι από τον δρόμο να στεγαστούν στη νέα δομή.

Όπως λέει ο κ. Λέων, μέχρι τώρα το ΚΥΑΔΑ διέθετε μόνο ξενώνες φιλοξενίας.

«Το υπνωτήριο και το κέντρο ημέρας έλειπαν από τον Δήμο, τα προγραμματίζαμε, μας πρόλαβαν οι εξελίξεις και υποχρεωθήκαμε να τα φέρουμε σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα εις πέρας» λέει ο κ. Λέων.

Η νέα δομή βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Λιοσίων. Ο Δήμος θα δώσει προτεραιότητα στους ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο και δεν έχουν καμία δυνατότητα στέγασης και σε δεύτερο στάδιο θα γίνει η μεταφορά των ανθρώπων που διαμένουν στη δομή φιλοξενίας του Δήμου που τώρα είναι στο ξενοδοχείο Ιονίς. Το Ιονίς προορίζεται για τη φιλοξενία ανθρώπων που είναι τοξικοεξαρτημένοι σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ.

Εκεί υπάρχουν 160 θέσεις.

Το νέο κέντρο θα μπορεί να φιλοξενεί πάνω από 400 άτομα αν χρειαστεί, μας λέει ο κ Λέων, και στόχος είναι να καλύψει όλες τις ανάγκες αστεγίας στην πόλη.

Υπάρχουν ήδη άλλες 60 θέσεις στην Εστία, επί της οδού Πατησίων οι οποίες θα παραμείνουν λέει ο κ. Λέων και μάλιστα σύντομα θα ανακαινιστεί και αυτή.

Εκτίμηση του κ. Λέων είναι ότι με τις παρούσες συνθήκες οι ανάγκες στέγασης είναι λιγότερες όποτε και με τη νέα δομή οι θέσεις θα είναι υπεραρκετές.

Για τις ανάγκες λειτουργίας των δομών, ο ΚΥΑΔΑ θα γίνουν 40 προσλήψεις εποχικών για τέσσερις μήνες.

Θα περιλαμβάνονται δύο γιατροί, δύο ψυχολόγοι, οκτώ κοινωνικοί λειτουργοί, έξι νοσηλευτές, τέσσερις διοικητικοί υπάλληλοι, τέσσερις γενικών καθηκόντων, επτά υπαλλήλων καθαριότητας και επτά φυλάκων.

Επίσης, όπως λέει ο κ. Λέων, για την εύρυθμη λειτουργία των δομών έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στους Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, «Αποστολή» Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), Δήμο Αθηναίων, «PR.A.K.S.I.S», «Γιατρούς του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία» και «Equal Society – Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών».

Όλες αυτές οι οργανώσεις θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.

Κακοποιημένες γυναίκες

Την ίδια στιγμή θέμα έχει προκύψει με υποδοχή νέων περιστατικών γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στον ξενώνα του Δήμου Αθηναίων.

Σύμφωνα με την καταγγελία της συλλογικότητας «Καμία Ανοχή» ο ξενώνας λόγω κορωνοϊού δεν δέχεται νέα περιστατικά για λόγους προστασίας των ήδη φιλοξενούμενων λέγοντας ότι τα νέα περιστατικά θα οδηγούνται στα υπνωτήρια αστέγων κάτι που μπορεί, όπως λένε, να θέσει σε κίνδυνο της ασφάλειά τους.

Ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες το CNN Greece, υπάρχει πρόβλεψη για την δομή κακοποιημένων γυναικών η οποία θα αναβαιμιστεί και σύντομα θα γίνουν ανακοινωάσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ